03 / 05 / 2024

Gayrimenkul sektörünün 2021 karnesi! 

Gayrimenkul sektörünün 2021 karnesi! 

Re-Pie Portföy Yönetimi'nin hazırladığı ‘Gayrimenkul Sektör Raporu’ yayımlandı ve gayrimenkul sektöründeki son durum verilerle ortaya koyuldu. Peki gayrimenkul sektöründe neler oldu? İşte ayrıntılar...



Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş’nin Gayrimenkul Sektör Raporu’nda yer alan verilere göre, artan maliyetler ve yap-sat projelerin yaşadığı finansal zorluklar, konut projesi yatırımlarının azalmasına sebep oldu. Konut stoğunun erimesiyle 2022 yılından itibaren inşaat ruhsatlarına talep tekrar hareketlense de yükselen inşaat maliyetlerine bağlı şekilde projelerin bitirilmesi zorlaştı. Bu durum da konutta arz daralmasına sebep oldu. 

Gayrimenkul sektörünün 2021 karnesi! 

KONUT FİYATLARI YÜKSELECEK

2021'de sıfır ve ikinci el konut satışları sürsr de arzda yaşanan daralma ve maliyet yükselişine bağlı şekilde, metrekare birim fiyatları yükseldi ve yükselmeye de devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, 2020 Ocak'ta Türkiye konut metrekare satış birim fiyatı ortalama 3 bin 404 lira oldu. Aynı süreçte megakent İstanbul'da konut metrekare satış birim fiyatı 5.530 lirayken, 2021 Aralık'ta Türkiye ortalaması 4.545 liraya, İstanbul ortalaması ise 6.800 liraya ulaştı.

Sektör kuruluşlarının analizleri orta-üst gelir grubuna yönelik projelerde inşaat maliyetlerinin metrekare bazında  9 bin- 10 bin lira seviyesine çıktığını ortaya koyuyor. Raporda aynı zamanda, gelecek süreçte konut maliyetlerinin dolar endeksine paralel olacak yükseleceği ve yeni konut fiyat endeksinin maliyet, arsa marjı ve kar unsurlarına göre şekilleneceği öngörüsü dile getiriliyor. Bu kapsamda, 2022'de 600 bandında olan yeni konut fiyat endeksinin 2023'de 1.000 ile 1.600 TL arasında bir değere ulaşacağı tahmin ediliyor. 

Gayrimenkul sektörünün 2021 karnesi! 

OFİS PAZARINDA NELER OLUYOR? 

Rapora göre, Kovid-19 salgını etkisi ve esnek uzaktan çalışmanın oluşturduğu yeni nesi ofis talebi 2022 yılında da sürecek. Özellikle megakent İstanbul'daki ofis pazarı kapsamında bazı bölgelerde artış gösterdiği belirlenen boşluk oranının diğer bölgelerdeki kiralamalarla telafi edildiği kaydediliyor. Kiracıların daha uygun kira beklentisiyle ofis ve bölge değiştirme eğilimi ise artmaya başladı. Bu durum, kiracıların daha uygun kiralar için bina ve gerektiğinde bölgeyi de değiştirmeyi göze aldıklarının göstergesi şeklinde görülüyor. Aynı zamanda finansal anlamda zor günlerde kira miktarı beklentisinin düşürülmesi doluluğu olumlu etkiledi. İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) 2022 yılından sonra hayat geçecek olması da mevcut MIA bölgesi ofis binalarındaki doluluğu ve Anadolu Yakası üst gelir konut talebini önemli oranda etkileyecek. 

AVM'lerde ise salgın şartları göz önüne alındığında açık hava AVM'lerinin yakın sürede ön planda olacağı ve ve AVM'lerin hizmet, eğitim ve eğlence odaklı hale geleceği öngörülüyor. 

 


Geri Dön