Gayrimenkul sektörünün yeni gözdesi şehir otelleri!
Gayrimenkul, yatırımcıların her dönemde gözdesi. Son yıllarda hızlı bir yükselişe geçen sektörde en yoğun gündem konuta ilişkin olsa da arsa, alışveriş merkezi (AVM), otel ve ofis yatırımlarına yönelenlerin yoğunluğu yadsınamaz
Ancak bu segmentler arasında AVM'lerin gördüğü ilgi yavaş yavaş şehir otellerine kayıyor.
Sektörün son durumunu görüşmek için buluştuğumuz TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer de aynı görüşte. şehir otelciliğinin gayrimenkulde gelecek 3 yılın pazarı olacağını ifade eden Dinçer, 'Nasıl bir dönem AVM'ler çok öndeyse, bugün itibarıyla da oteller aynı durumda. Tabii, resort değil, şehir otellerinden söz ediyoruz. Son dönemde, bizim şirketimiz de en çok şehir otelleri için fizibilite raporları hazırlıyor. Yatırımlar bu yönde' diyor. Dinçer, inşaatına devam eden pek çok gayrimenkul projesinde farklı bir yatırım olarak yola çıkılmışken, sonradan otele dönüldüğünü de belirterek, özellikle Ankara'da şehir oteli yatırımı açısından potansiyelin çok yüksek olduğunu kaydediyor.
'ARSA EN İYİ YATIRIM AMA TAKİBİ şART'
Türkiye'nin krizden az etkilenmesine rağmen gayrimenkul fiyatlarında bir miktar gerileme gözlendiğini, ancak arsa fiyatlarının hiç düşmediğini söyleyen Dinçer, 'Uzun vadede en iyi yatırım her zaman için arsadır. Özellikle gelişme potansiyeli taşıyan yerlerde bu böyle. Fakat arsanız varsa, takibini de yapmak zorundasınız' diyor. Dinçer, şöyle devam ediyor: 'Türkiye'de ilginç şeyler olabiliyor. Arsanız işgal edilebiliyor. Ya da imarı aniden değişebiliyor. Bu nedenle sürekli gözünüz üstünde olmalı. Yabancı yatırımcıların da Türkiye'deki imar problemlerinden ağzı yandı, iman onaylatma süreci çok siyasete dayalı. Bu sorunları aşmak için SPK gibi bir üst kurul oluşturulmalı; takip yapılmalı.'
'Ortadoğu'daki olaylar olmasa çıkış başlıyordu'
Piyasayı küçük yatırımcının canlı tuttuğunu belirten Işıl Dinçer, 'Genel seçim yaza geliyor; çok önemli değil. Ancak, Ortadoğu'daki olaylar psikolojik olarak gayrimenkul sektörünü etkiledi' diyor. Piyasa genelinde 'beklenen son' olarak algılandığı için, seçim yılının artık 'kayıp yıl' olarak görülmediğine dikkat çeken Dinçer, 'Kimse ciddi değişiklik beklemiyor. Zaten gayrimenkulun mevsimsel durgunluk yaşadığı yaz döneminde seçim olacak. Fakat diğer taraftan Ortadoğu'daki olaylara bakınca, psikolojik etkisini hemen görüyorsunuz. Bu gelişmeler olmasa çıkışın başlayacağı bir yıldı 2011. Türkiye'ye ciddi yabancı girişi olacaktı. Bireysel yatırımcıda da 'Param kenarda dursun. Ne oluyor, bir görelim' tavrı hemen oluşuyor. Nakdin dönüşü psikolojik etkiye bağlı. Bize gelen talepteki düşüşten 'bekle-gör' moduna girildiğini anlıyoruz' diye konuşuyor.
Yatırımda, silivri ve Kurtköy'ün önü açık
İstanbul'un orta ve uzun vadede gayrimenkul değeri açısından en iyi yükselişleri yaşayacak bölgeleri olarak Silivri ve Kurtköy-Pendik'i işaret eden Işıl Dinçer, eskisi kadar hızlı ve yoğun artışlar olmasa da bu lokasyonda yatırımcının kazanacağına inanıyor. Dinçer, kentsel dönüşüm ve şehre dönüş isteğinin de çakıştığının altını çizerek, 'Merkezdeki kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırılmaya çalışılan bu dönemde, şehir dışına taşınanların da geri dönüş isteği var.
Zeytinburnu, Topkapı başta olmak üzere doğru yere taş atanlar iyi sonuç alacak. Bomonti'de fiyatlar arttı ama çıkış sürecektir. Bayrampaşa'nın da gelişmeye açık olduğunu görüyoruz' diyor.
Habertürk/Menekşe ATASELİM