23 / 12 / 2024

Gayrimenkul Türkiye'de büyümeye en yatkın sektörlerden biri!

Gayrimenkul Türkiye'de büyümeye en yatkın sektörlerden biri!

Akkök Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, grubun gayrimenkul kimya ve enerji sektörlerinde önemli adımlar atmaya devam edeceğini söylüyor. Dördüncü bu sektörün Türkiye'nin büyümeye en yatkın ve fırsatlar içeren sektörleri olduğunu belirtiyor.



Akkök Holding, bu yıl önemli bir kısmı kimya sektöründe olmak üzere 300 milyon dolarlık yatırıma imza atacak. Grup, kimya sektöründe ultra fıltrasyon, yanmaz akrilik gibi inovatif ürünlere yatırım yapıyor. 2015 yılına kimya sektöründe Gizem Frit'i satın alarak giren Akkök Holding, bu yıl sonuna doğru bu sektörde bir marka daha satın almayı planlıyor. 


Akkök Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, grubun odaklandığı gayrimenkul kimya ve enerji sektörlerinde önemli adımlar atmaya devam edeceğini söylüyor. Enerjide artık barajlar ve santraller yoluyla üretim ayağına yatırım yapmaktansa verimliliğe yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini söyleyen Dördüncü, kimya sektöründe ise yeni ürün yatırımının yanı sıra yıl sonuna doğru bir satın alma yapabileceklerini kaydediyor. Grubun 3 milyar doların üzerinde bir ciroya sahip olduğunu ve bu yıl yüzde 5-6 civarı bir büyüme planladıklarını aktaran Dördüncü, hedeflerini Ekonomist'e anlattı. 


2015 yılına kimya sektöründe bir marka satın alarak başladınız. 2016 hedefiniz nedir? 

Akkök Holding olarak 2015 yılını 3 milyar doların üzerinde bir ciro ile kapattık. Bu yıl da ortalama yüzde 56 civarı büyüme öngörüyoruz. Ekonomik gidişatın nasıl olacağını göreceğiz. 


Grup olarak kimya, enerji ve gayrimenkul olmak üzere üç alanda ilerlemeyi hedef seçtiniz. Portföye yeni bir iş alanı eklenecek mi? 

Stratejiler beş yılı kapsayan orta ve uzun vadeli planlardır. Kimya, enerji ve gayrimenkul sektörleri, Türkiye'nin büyümeye en yatkın ve fırsatlar içeren sektörleri. Bildiğiniz üzere enerji sektöründe 25 yılı aşkın deneyime sahip olan bir şirketiz. 2015 yıl sonu itibariyle bin 292 MW'lık kurulu güce sahibiz. Türkiye elektrik sektörüne yön veren öncü firmalar arasında yer alıyoruz. 2015 yılı itibariyle, sekiz hidroelektrik, bir rüzgar ve 2014'iin üçüncü çeyreğinde devreye aldığımız Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ile Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 3,1'ini tek başımıza karşılayabilecek kapasiteye sahibiz. Yatırımlarımız da sürüyor. 2016 yılında Bandırma'daki rüzgar santralimizde mevcut 15 MW kapasitenin 28,2 MW'a çıkarılmasına karar verdik. Bunun gibi kapasite artışlarımız sürecek. 


Şu anki ortam ve riskler de düşünülürse 2016 yılı yatırım planlanınız nedir? 

Grup olarak 2016'da yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım planladık. Özellikle kimya sektöründe yapmak üzere olduğumuz işler var. Akkim şirketinin ultra fıltrasyon işleminin lansmanı ve ticarileşmesi üzerine hamlelerimiz var. Fuarlara katılıyoruz. Abudabi ve Almanya Münih'te ürünlerimiz tanıtılacak. Yeni filtrenin özellikle uluslararası arenada talep göreceğini düşünüyoruz. Eğer ekonomik ortam iyi olursa Akkim'de tekrar bir satın alma da düşünebiliriz. 


Şu an bu fikir ne aşamada? Bu satın alma yine yurtiçinden mi olacak? 

Tabii biraz daha dikkatli olup iyi etüd etmek gerekiyor. Yurtiçinde olmasını planlıyoruz. Durum iyimser olursa yılın sonlarına doğru satın alma düşünebiliriz. Bu planlarımızda olan bir şey. Yatırımlarımız arasında akrilik konusunda geliştirdiğimiz özel ürünler de var. 15 milyon dolar para harcadığımız yanmaz akrilik ürün üzerinde çalışıyoruz. Otellerde, havalimanlarında perdelerin yanmaması için özel bir ürün olacak. Spesifik bir ürün geliştiriyoruz. 


Bu ürün alanındaki ilk uygulama mı olacak? 

İlk değil ama AR-GE'sini kendimizin geliştirdiği bir ürün olacak. Bölge açısından da bizden başka bunu yapan yok. Baktığınızda AR-GE faaliyetleri sonucunda belli orandaki cironun yeni ürünlerden gelmesi gibi kritik başarı faktörleri var. Sadece ciro ve kâr değil, geleceğe yönelik nelerin yapıldığı, ürün portföyünün nasıl geliştirildiğine yönelik kriterler de bizim için önemli. Önümüzdeki yıl cironun kaçı bu ürünlerden gelecek diye ölçümlenebilir bir yapı var. 


AR-GE'ye cirodan ne kadar pay ayrılıyor? 

Bu yeni ürünler için AR-GE'ye cirodan yüzde 4-5 civarında bir oran ayrılıyor. Sadece Akkim şirketinde 35 kişiden oluşan bir ekip var. Tersine beyin göçü yapıyoruz. Geleceğe yönelik yapılan yatırımlar bunlar. Akkök, bu anlayıştaki ender sanayici aile şirketlerinden biri. Geleceğe yatırım yapan çok sanayici kalmadı. Daha ziyade fınans ve hizmet gibi sektörlere kayıyorlar. Dinçkökler ise sanayici bir aile ve hissedarlar da bunu teşvik ediyorlar. 


Grubun önemli yatırım alanlarından biri olan gayrimenkulde portföye yeni projeler eklenecek mi? 

Saf Gayrimenkul'de yapılan hisse alımının ardından bu alanda çalışmalarımız sürüyor. Bildiğiniz gibi Akmerkez, Galleria'dan sonra Türkiye'nin en eski AVM'si. 25 yıl geçmiş olmasına rağmen hala popülaritesini koruyan bir alışveriş merkezi. Akmerkez'e gelen müşteri alışveriş yapıp çıkıyor. Akasya'da girişler daha fazla ama Akmerkez'in alışveriş potansiyeli daha yüksek. Akmerkez, inşaatlar bittiğinde yeniden doğmuş olacak. Öte yandan Bağdat Caddesi 'nde inşaatına başladığımız projelerimiz sürüyor. Bu süreçte elimizdeki işleri tamamlamayı planlıyoruz. 


Ekonomist


Geri Dön