30 / 04 / 2024

Gayrimenkul uzmanı oran vererek açıkladı: İkinci el konut fiyatlarında yüzde 20 düşüş!

Gayrimenkul uzmanı oran vererek açıkladı: İkinci el konut fiyatlarında yüzde 20 düşüş!

İki senedir sürekli artan konut fiyatları bazı bölgelerdeki düşüşleri ile dikkat çekiyor. Peki konut fiyatları ne kadar geriledi, düşmeye devam edecek mi?



Türkiye son dönemde dünyada en pahalı konutların olduğu ülke olarak ilk sıraya yerleşti. Ancak Eylül ayında, konut satışlarında bir önceki aya göre yüzde 16'lık bir düşüş oldu.

İkinci el konut piyasasında yaşanan gerileme, özellikle büyükşehirlerde son iki yıldır sürekli artan konut fiyatlarının düşüş eğilimine girdiğine işaret ediyor. 

Konutun son dönemlerde yatırım aracı olmaktan çıkması konut satışlarını oldukça etkiledi. Konutunu satamayan hak sahipleri de fiyatları geriye çekti. Bu kapsamda bölgeden bölgeye değişmekle beraber ev fiyatlarının yüzde 15 ila yüzde 20 arasında gerilediği belirtiliyor. Uzmanlar, yatırımcıların faiz getirisi olan finansal araçlara yatırım yapmaya başlamasının ev alımlarını azalttığını söylüyor. Bu nedenle, 2. el konut piyasasında yaşanan değişikliklerin yakından takip edilmesi ve doğru yatırım kararlarının alınması büyük önem taşıyor.

Gayrimenkul uzmanı oran vererek açıkladı: İkinci el konut fiyatlarında yüzde 20 düşüş!

KONUT FİYATLARI DÜŞMEYE BAŞLADI

Gercekgundem.com'da yer alan habere göre; 2. el konutlara olan talep azalınca konut fiyatları da  düşüşe geçti.  Örneğin, 4 milyon 250 bin TL olan bir evin fiyatı sadece 3 gün içinde 260 bin TL geriledi. Aynı şekilde, 3 milyon 400 bin TL olan başka bir dairenin fiyatı da 6 gün içinde 100 bin TL düştü ve son fiyat 3 milyon 150 bin TL oldu.

VATANDAŞ KONUTA YATIRIM YAPMIYOR

ATV Haber’e konuşan Gayrimenkul Geliştirme Yöneticisi Fatih Sarı konut fiyatlarındaki düşüşe ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ev fiyatlarında aslında beklenen bir indirimin olduğuna dikkati çeken Sarı, "Bölgeden bölgeye değişmekle beraber yüzde 15, yüzde 20’ye kadar varan ev fiyatlarında bir gerileme şu anda mevcut" dedi.

3 milyonluk bir daire; 2 milyon 750 bin TL, 2 milyon 650 bin TL ve hatta yer yer 2 milyon 500 bin TL'ye kadar düştü diye bilgi veren Sarı, "Borsadaki yükseliş banka faizlerinin yükselmesi, mevduata verilen faizlerin yükselmesi gayrimenkul yatırımcısını biraz daha o tarafa çekti."

Gayrimenkul uzmanı oran vererek açıkladı: İkinci el konut fiyatlarında yüzde 20 düşüş!

2. EL KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLACAK MI?

Son birkaç ay içinde 2. el ev fiyatlarında yüzde 15 ilâ 20 arasında düşüş oldu. Uzmanlar 2. el konut fiyatlarındaki bu düşüşün devam edeceğini belirtiyor. Ev almak isteyenler ise şu sıralarda piyasalarda yaşanan belirsizlik sebebiyle bekleyişe geçti. Peki ev almak için doğru zaman ne zaman?

Uzmanlar ise bu sorunun yanıtını şu şekilde verdi: 2.el satışların bir miktar daha düşmesini özellikle önümüzdeki kış döneminde öngörüyoruz. Ev almak gibi bir düşüncesi olanlar var ise kesinlikle bu dönemi değerlendirmeliler."

12 Kasım 2023 altın fiyatlarında son dakika! Gram altın, çeyrek altın, tam altın ne kadar? 

Düşük faizli konut kredisinde son durum ne? 1.20 faizli konut kredisi  kimlere verilecek?


Geri Dön