04 / 05 / 2024

Gayrimenkul vergilendirme sistemi yeniden düzenlenecek!

Gayrimenkul vergilendirme sistemi yeniden düzenlenecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı açıklandı. Orta Vadeli Ekonomi Programı emlak sektöründe yeni düzenlemeler getirecek. 



Milliyet Gazetesi yazarlarından Yaman Törüner bugünkü köşesinde Üç yıllık Orta Vadeli Ekonomi Programı'nı değerlendirdi. İşte, Yaman Törüner'in yazısı.. 

Üç yıllık “Orta Vadeli Ekonomi Programı” olumlu tedbirlerle dolu. Ancak, unutulan veya eksik bırakılan tedbirler de var. Programda önemli bulduğum konulara değinmeye devam ediyorum; 

Kamuda yeni idari hizmet binası yapımına ve kiralanmasına izin verilmeyecek. Bu tedbir de çok iyi. Son zamanlarda, yaptığı gayrimenkulü satamayan müteahhit, devlete kiralama yoluyla zararını azaltma yoluna gidiyordu.

Tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değerleri üzerinden alınması sağlanacak şekilde gayrimenkul vergilendirme sistemi yeniden düzenlenecek. Bence, en önemsenmesi gereken tedbirlerden biri budur. Bu konuda, daha önce düşük göstermiş olan herkes için af çıkarılması, eskinin temizlenmesi lazım. Sonra, gayrimenkul alım satım vergileri çok çok düşük seviyelere indirilmelidir. Daha sonra, herkes gerçek değerleri kullanmaya başlayınca, tedricen vergiler artırılabilir.

 İmar planı revizyonlarıyla oluşan değer artışlarından kamuya gerçekçi oranda pay alınması ve artışların adaletli paylaşımı sağlanacak. Bu konu zaten imar affıyla gündeme getirilmiş durumda. Olumludur.

 


Geri Dön