19 / 07 / 2024

Gayrimenkul Yatırım Fonları düzenlemesi sektöre can suyu olacak!

Gayrimenkul Yatırım Fonları düzenlemesi sektöre can suyu olacak!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici yaptığı açıklamada Gayrimenkul Yatırım Fonları düzenlemesinin sektöre can suyu olacağını söyledi.




Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) konut üretimine katkı sağlamak için hazırlamış olduğu "Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Söz konusu bu yeni düzenlemeyle proje gayrimenkul yatırım fonu (Proje GYF) ibaresiyle yeni fonların kurulması, bu fonların kendilerinin ya da başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapmasının da önü açılmış oldu.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada GYF'lerin kentsel dönüşüm ile konut üretimine katkı sağlayacağını dile getirdi.

Yaptığı açıklamada söz konusu bu düzenlemeyle sektörde kurumsallaşma sürecinin olumlu etkileneceğini dile getiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, düzenlemenin ayrıca sektörün ihtiyacı olan "fiyat ve güven disiplini"nin oluşmasına önemli ölçüde destek sağlayacağını kaydetti.

Neşecan Çekici, Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu ile yatırımcıların sektöre dahil olabilmesine ilişkin de "Gayrimenkul piyasasında potansiyel olarak yüksek getiri arayan ve belirli projelere yatırım yapmayı tercih eden yatırımcılar için cazip bir yatırım aracı haline gelebilir. Bireysel konut alıcılarının, bireysel ve kurumsal yatırımcıların daha güvenli bir ortamda gayrimenkul sektörüne girmesine olanak da sağlayacağı için aynı zamanda bu bir fırsat." diye konuştu.

Gayrimenkul Yatırım Fonları düzenlemesi sektöre can suyu olacak!

Yapılan değişikliklerle GYF sayısının 2024 yılının sonunda 200'ün üzerinde olmasının öngörüldüğünü de dile getiren GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici şöyle konuştu: "Gayrimenkulün menkulleştirilerek likidasyonun artırılmasında önemli rol oynayan gayrimenkul yatırım fonları önümüzdeki senelerde daralan gayrimenkul sektörünün tekrar açılması ve canlanması için önemli bir rol oynayacak. Daralma gösteren piyasaya can suyu olacağını belirtebilirim. Ayrıca bozulan fiyat dengelerinin düzelmesinde etkili bir rol üstleneceğine dair inancım da sonsuz."

HEYECANLA KARŞILANDI


Piramit Menkul Kıymetler Yönetim Kurulu Üyesi Berra Doğaner de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu düzenlemenin sektör tarafından uzun bir süredir beklendiğini ve heyecanla karşılandığını söyledi. SPK'nin süreç boyunca sektörün de görüşlerini alarak çok kapsamlı bir çalışma yaptığını kaydeden Doğaner, mevcut 150'den fazla GYF'nin sadece bitmiş projelere yatırım yapabildiğini belirtti.

Berra Doğaner açıklamasında daha önce fonların kaynaklarıyla yeni proje üretimi yapamadığını kaydederek, "Bu yeni tebliğle ayrı bir fon türü oluşturuldu. Bunların ismi de Proje GYF olacak, eskileriyle karıştırmamak için. Normal yatırım fonlarının portföylerinde yalnızca bitmiş gayrimenkul olduğunu bileceğiz. Proje GYF'lerin ana amacı da gayrimenkul üretimi yapmak. Buradaki ana motivasyon da Türkiye'deki konut açığının finansmanı ve kentsel dönüşümün kolaylaştırılmasını sağlamak." diye konuştu.

Gayrimenkul Yatırım Fonları düzenlemesi sektöre can suyu olacak!

Yaptığı açıklamada Proje GYF'lerden beklentinin kentsel dönüşüm, kat karşılığı sözleşmeler ya da kendi arsaları üzerinde öncelikle konut üretimi yapılması olduğunu söyleyen Doğaner, bu fonlarla alışveriş merkezi, lojistik merkezi gibi projelere yatırım yapılmadığına değindi.

YATIRIM AÇISINDAN BÜYÜK CAZİBE İÇERİYOR

Berra Doğaner, sektörde birçok firmanın uzun zamandır Proje GYF kurmak için beklediğini söyledi. Yatırımcı açısından da olumlu bir görünümün oluştuğunu kaydeden Berra Doğaner, daha önce fonlara sadece nitelikli yatırımcıların yatırım yapabildiğine değindi.

Söz konusu bu yeni düzenlemeyle artık küçük yatırımcıdan da kaynak toplanabileceğini dile getiren Berra Doğaner, "Söz konusu bu ürün, yatırımcı açısından büyük cazibe içeriyor. Yavaş yavaş bu fonu toplayarak gayrimenkule dönüştürmesi de mümkün. Bu da vatandaş için ilgi çekici bir boyutu olacak. Proje gayrimenkul yatırım fonlarının belirli bir zaman içinde hızlı bir şekilde hem fon adedinin hem fon büyüklüğünün mevcudun kat kat üstünde oluşacağını tahmin ediyorum." dedi.

Bu düzenlemeyle yatırımcının sektöre olan güveninin de artacağını dile getiren Berra Doğaner, şöyle konuştu:

"Proje gayrimenkul yatırım fonlarının bu projelerin tamamlanmasını garanti altına alması gerekiyor. Firmalar, Sermaye Piyasası Kurulu izin vermeden önce ya bina tamamlama sigortası yaptıracak ya banka teminat mektubu olacak ya da hak ediş usulü bu paralar müteahhit şirkete ödenecek. Konut almak için yatırım yapan vatandaş için veya kentsel dönüşüm için  bu kurumları seçen vatandaş için 'Acaba bina tamamlanır mı?' gibi bir soru işareti kalmamış olacak."

 

Luxera GYO'dan dev kampanya! Luxera Nevbahar, Luxera Bahçeport ve Luxera Towers projelerinde 60 ay vade fırsatı!

Emeklilere 18 bin TL yatacak! Şimdi tek tek açıklandı! Yapı Kredi emekli promosyon...

Memurların Ocak 2024 maaş zammı için şaşırtan hesap! Maaşlar nasıl hesaplanacak?


Geri Dön