03 / 05 / 2024

Gayrimenkul yatırımında en riskli Ukrayna şehirleri!

Gayrimenkul yatırımında en riskli Ukrayna şehirleri!

Monitor.Estate ve Ukrayna Emlak Kulübü’nün yaptığı araştırmada Dnipro ve Harkov’daki gayrimenkullere yatırım yapmak en güvenli, Odessa ve Kiev’deki gayrimenkullere yatırım yapmak en riskli  şehirler olarak belirlendi…



Uzmanlar Kiev, Kiev oblastı, Dnipro, Lviv, Odessa ve Harkov’daki 1167 konut projesini değerlendirdi.

Analistlere göre Odessa’da incelenen 161 projenin yüzde 76’sı yatırım açısından riskli iken Kiev’de incelenen 400 projenin yüzde 55’i yatırım açısından riskli olarak değerlendirildi.

Ukr Haber'de yer alan habere göre, yatırım açısından en düşük risk 71 projeden yüzde 42’si riskli çıkan Harkov ile 43 projenin yüzde 47’si riskli çıkan Dnipro oldu.
Uzmanlar genel olarak Ukrayna’da, yapım aşamasında olan tüm projelerin yarısından fazlasının (550’den fazla inşaat alanı) riskli inşaat projesi kriterleri taşıdığını ifade ediyor.

- Yüzde 27’den fazlası inşaat izinleri yok;
- Yüzde e 34’ü inşaat faaliyetleri için lisansı yok;
- Yüzde 33’ü tapu ve kadastro numarası olmayan arazide inşa edilmekte;
- İnşaat şirketlerinin yüzde 24’ü vergi borcuna sahip;
- İnşaat şirketlerinin yüzde 13’ü icra takibi aşamasındadır.

Uzmanlar, emlak piyasasındaki durumun önümüzdeki bahardan daha erken bir sürede düzelmeyeceğini söyledi.

Ukrayna Emlak Kulübü kurucu ortağı Olga Solovey “Bir yandan, son zamanlarda kabul edilen yasaların getireceği iyileşme Mart-Nisan 2020’den önce beklenemez. Öte yandan, Devlet Mimari ve İnşaat Denetimi’nin durumu ve işlevselliği hala bilinmemektedir. Genel olarak bu yapının faaliyetlerine bağlı olarak pazarın şeffaflaşmasına bağlı olacak.” dedi.

Solovey “İnşaat ruhsatı verilmemektedir, doğrusu, tamamlanmış projeler faaliyete geçememektedir. Ek olarak, Kiev’de uygulaması neredeyse durmuş olan yaklaşık 50 inşaat halinde proje var.” diye konuştu.


Geri Dön