25 / 11 / 2024

Gayrimenkul yatırımının püf noktaları!

Gayrimenkul yatırımının püf noktaları!

Ev sahibi olmak ve kira ödemeden yaşamak herkesin rüyası. Ancak bu rüyanın kabusa dönüşmemesi için ince eleyip sık dokumak gerekiyor. İşte emlak yatırımının püf noktaları..




Konut alırken bir ev sahibi olmanın mutluluğuna kapılıp önemli detayları unutmamak ve çok iyi araştırma yapmak gerekiyor. Aksi halde sonuç pişmanlık olabiliyor. İster yatırım ister oturum amaçlı olsun konut tercihinde binanın zemininden projenin konumuna, iskanından net ve brüt metrekaresine, sosyal donatılarından proje sahibi firmaya kadar araştırılması gereken birçok konu var. 


Proje genelindeki müşteri profili ile ileride komşu olunacağından dolayı, ev sahibi olunduğunda ortak alanların paylaşılacağı komşular, sosyal ve mutlu bir yaşam için önemli bir etken. Projenin müşteri profili doğru değerlendirilmeli ve birlikte yaşamak isteyeceğiniz bir sosyal çevre olup olmadığı dikkatlice gözlemlenmeli. 


BÖLGENİN POTANSİYELİ İYİ ARAŞTIRILMALI 

Konut satın almadan göz önünde bulundurulması gereken unsurlardan ilki, mülkün bulunduğu il/ilçe/semtin gelişim trendleri ve prim yapma potansiyeli olmalı. 

Kamu hizmetlerinden ne kadar faydalandığı, genel ve teknik alt yapı olanakları ve sosyal donatı alanlarına (okul, park, cami vb.) yakınlığı konut değerini belirleyen önemli faktörler. Gayrimenkulün bulunduğu konum ve mevkiinden kaynaklı merkezilik büyük önem taşıyor. 

Bölgenin tarihi - sosyal - kültürel dokusu ve gelişimi, ticari yoğunluğu, manzarası, çevre ve doğal güzellikleri taşınmazın değerinin belirlenmesinde etkili oluyor. 

Çevredeki iş gücü, ekolojik ve çevresel konular, hizmet alanları, bölge nüfusu ve nüfusun gelir dağılımı, deprem faktörü de dikkat edilmesi gereken etkenler. 


ULAŞIM İMKANLARI DEĞERİ ARTIRIYOR 

Satın alacağınız konutun alternatif ulaşım imkanlarına ve toplu taşıma alanlarına mesafesi son yıllarda yoğunlaşan araç trafiği nedeniyle dikkat edilmesi gereken önemli bir parametre. Trafik sıkışlığının yanı sıra toplu taşıma araçları ve yolların ihtiyacı karşılama durumu yatırım öncesinde cevap bulunması gereken sorular arasında yer alıyor. 


BİNA VE DAİRENİN OLMAZSA OLMAZLARI 

Eğer henüz yapımına başlanmamış projeden daire almayı düşünüyorsanız inşaatın toplam büyüklüğü ve etapları, başlama ve bitiş süresini öğrenmelisiniz. İnşaat tarzı, kalitesi, deprem yönetmeliğine uygunluğu, yapım yılı (gerçek yaş) ve görünümü (efektif yaş) konut almadan önce binanızla ilgili bilmeniz gereken başlıca faktörler. İnşaat alanı, sosyal donatı olanaldarı, aidat, yeşil alan, güvenlik sistemi, asansör, yangın merpeni, kat sayısı, fiziki durumu, mimari stili, cephesi ve görünürlük de yapıyla ligili bilmeniz gereken diğer unsurlar. 


TAPU DURUMU VE AİDAT SORUSU ÖNEM KAZANDI 

Binayla ilgili başlıklardan soma satış danışmanına soracağınız ilk soru evin tapu durumu (kat irtifakı, kat mülkiyeti v.b.) olmalı. Ardından brüt - net kullanım alam, teknik özellikler (ısıtma, yalıtım, soğutma ve havalandırma) otopark imkanları, ortak alanlar ve bu alanlardan faydalanma dairenizle ilgili bilmeniz gerekenler. Alternatif kullanım imkanları (büro, ofis v.b.) yüksekliği, gün ışığından faydalanma durumu, oda sayısı ve büyüklükleri, yerleşim biçimi, kullanışlılığı (kolon, kiriş v.b.) manzarası, balkon sayısı ve kullanışlılığı, bulunduğu kat, baktığı yön gürültü durumu, depo imkanı, banyo ve tuvalet sayısı da sahip olmak istediğiniz evin değerini belirleyecek. 


Ticari gayrimenkul yatırımında ise değeri ve geliri etkileyecek parametreler şöyle: Metrekare başına ortalama gider tahmini, açılış ve devamındaki tahmini doluluk, kiralamasız geçecek dönem varsa süre ve şartları, kiralanabilir m2 başına ortalama kira tahmini, satış soması yapılacak harcamalar, ortak alanlardan kira getirişi ve işletim sistemi, rakip projelerle alan ve fiyat kıyaslamaları. 


Geri Dön