23 / 11 / 2024
fuzul

Gayrimenkul Zirvesi'nin ardından öne çıkanlar!

Gayrimenkul Zirvesi'nin ardından öne çıkanlar!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER), ortaya ilginç sonuçlar çıkardı. 18 milyon dolarlık projenin sergilendiği fuarda 30'a yakın konuşmacı gayrimenkulün bugünkü yapısı kadar çevresinde yarattığı sosyolojik değişiklikleri de konuştu




İSTANBUL REstate, yani bu yıl 11'incisi yapılan Gayrimenkul Zirvesi ile Gayrimenkul Fuarı'nı tek çatıda buluşturan organizasyon, 17-18 Mayıs tarihlerinde yapıldı. Ana teması, 'geleceğe kurulan köprü'ydü. Zirvenin ardından yapılanları tek tek masaya yatıran ana organizatör Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER), ortaya ilginç sonuçlar çıkardı. 18 milyon dolarlık projenin sergilendiği fuarda 30'a yakın konuşmacı gayrimenkulün bugünkü yapısı kadar çevresinde yarattığı sosyolojik değişiklikleri de konuştu. Yapılan en ilginç tespitlerden biri, artık Türklerin de tıpkı Amerikalılar gibi hayatı boyunca sekiz ev değiştirmeye doğru gittiğini ifade ederken,   çevre tahribatının yapılmaması yönündeki uyarılar da bir o kadar dikkat çekiciydi. Diğer yandan, SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın firmaların kendi finansman modelleri yaratmamaları yönündeki uyarısı ve GYODER Başkanı Işık Gökkaya'nın faizlerin indirilmesi kadar KDV'nin de indirilmesi bir başka dikkat çekici noktaydı. İşte, bir zirvenin ardından öne çıkanlar...

FİNANSMAN MODELLER İçİN UYARI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, en net mesajları veren isimlerden biriydi. İnşaat firmalarına finansman modelleriyle ilgili uyarı yapan Akgiray, kendi finansman modellerini üreten firmalara bu yaklaşımdan uzaklaşmaları gerektiğine dikkat çekerek,   “Artık, belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra ‘ben işi yaparım, satarak finanse ederim, kar ederim ' formülü geçerli değil. Bizim gayrimenkule ilişkin ticari faaliyetleri, sermaye piyasaları ile daha yakınlaştırmaya, evlendirmeye ihtiyacımız var ” dedi.

KENTLERİ DÖNÜşžTÜRÜN PİYASANIN SORUNUNU çÖZÜN

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, kentsel dönüşüm çalışmalarının önemine vurgu yapan isim oldu. Dünya kaynaklarının hızla tükendiği günümüzde, yeşil alan dengesi kurulmuş, ulaşım alt yapısı oluşturulmuş, ekolojik mimari tasarımı yapılmış, enerji tasarrufu sağlayan, karbondioksit salınımını azaltan kentlerin hedeflenmesi gerektiğine dikkat çeken Gökkaya'nın altını çizdiği bir diğer konu da sektörün sorunları oldu. Gayrimenkul satışlarından alınan yüzde 18 KDV'nin indirilmesi halinde piyasanın canlanacağını söyleyen Gökkaya, konut kredilerinin yaygınlaşması ve daha çok hane halkının kullanabilmesi için faizlerin ise 0.5 seviyesine indirilmesi gerektiğini önerdi.

Konut kredi faizlerinin gelir vergisinden düşürülerek kredi alımını kolaylaştırmayı bir diğer öneri olarak dile getiren Gökkaya, yabancı ilgisi hakkında da şöyle konuştu: “Yabancılara gayrimenkul satışını engelleyen mütekabiliyet ilkesinin değiştirilmesi ve yabancıların mülk ediniminin kolaylaştırılması, Türkiye 'deki yabancı sermaye girişinin artmasını sağlayacak, sektöre kaynak oluşturacak ve sektörün büyümesine hız kazandıracaktır ” dedi.

YEşžİLİ UNUTMAYIN

Bir dönem yeşilçam filmlerinde aldığı rollerle konuşulan ama sonra daha çok çevreci kimliğiyle ön plana çıkan Ediz Hun da konuşmacılardan bir diğeriydi. çevrenin kirlendiğini ve doğanın bilimsel doğrularla korunamadığını ifade eden Hun, Avrupa 'da Türkiye 'nin nüfus artışında Almanya 'dan sonra ikinci sırada olduğuna dikkat çekerek, 'Bu nüfusun yerleşeceği gayrimenkullerin inşası sırasında yeşilin unutulmaması gerekiyor' dedi.

TÜRKLER DE SEKİZ DEFA EV DEÄžİşžTİRECEK

Zirvede gayrimenkul sektörü sosyolojik açıdan da değerlendirildi. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Başkanı Can Paker, zaman içinde gelişen ve değişen toplum yapılarının yarattığı sınıf farklılıklarının altını çizerek, “Toplumun yapısı kendine girişimci bir sınıf yaratmıştır ve aynı zamanda onun çevresinde bir orta sınıf da oluşmuştur ” derken, Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Başkanı Tavit Köletavitoğlu bu yönde görüş bildiren bir diğer isim oldu.

Kırsal bölgelerden göç alan kentlerin, bu göçleri sindiremeden büyümeye devam ettiğini söyleyen Köletavitoğlu, “Kentleşiyoruz ama acaba ne kadar kentlileşiyoruz ” sorusunu sordu.

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Didem Danış,   sanayinin yoğunlaştığı ve hızla geliştiği şehirlerde İstanbul 'da üretilen modellerin yeniden hayata geçirildiğini söylerken, Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik, sitelerin doğuş nedenlerinden biri olarak 90 'lardan sonra kişilerin gelir düzeyinin artması ve buna bağlı olarak toplumun yapısının değişmesini gösterdi.

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise, “Amerika 'da bir kişi hayatı boyunca 8 defa ev değiştirir. Türkler hayatları boyunca bir ev alıp oturmak istiyorlardı. Bu artık değişti. Dikkat edin piyasadaki projelerde 1+1 ler ya da 2+1'ler diğerlerinden daha çok ” tahlilini yaptı.


Geri Dön