Sektörel

Gayrimenkulde cari açık ihtimali artıyor!

Gayrimenkulde cari açık ihtimali giderek daha da artarken uzmanlar bunun kiralık konut arzını daha da azaltacağını dile getirerek, acilen konut arzını artıracak politikalar gerektiğini söyledi.

İç piyasada dengelerin altüst olmasının emlak piyasasındaki etkileri de devam ediyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre alınamaz seviyeye gelen fiyatlar ve yüzde 25 zam sınırı gibi uygulamalar yüksek faizle birleşince emlak yatırımcıları da piyasadan çıkarak yurt dışına yöneliyor. Yine aynı nedenlerle yabancıların da Türkiye’den konut satın almasını engelliyor. Bu senenin ocak-haziran döneminde yabancılara 1.5 milyar dolarlık emlak satıldı. Yine aynı dönemde Türkler ise yurtdışından 1.2 milyar dolarlık emlak aldı. Uzmanlar gayrimenkulde cari açığın çok yakında olduğunu belirterek önemli uyarılar yapıyor.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat imzalı habere göre Türklerin 5-10 sene önce yurtdışından yıllık 130 milyon dolar seviyesinde gayrimenkul alımı yaptığını dile getiren Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan açıklamasında bugün bir ayda bu rakamın iki katı alımlar yapıldığını söylüyor. 

Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan açıklamasında gelmekte olan cari açığı şu şekilde anlatıyor: “Yabancılar 2024 yılının Ocak ayında Türkiye’den 408 milyon dolarlık gayrimenkul almıştı. 2024 yılının Haziran ayında söz konusu  bu rakam 98 milyon dolara düştü. Buna karşın Türklerin yurtdışı alım tutarı Ocak’ta 133 milyon dolar iken Haziran’da 177 milyon dolara yükseldi. Eğer bu böyle giderse son çeyrekte ilk kez gayrimenkulde cari açık görmüş olacağız.”

KİRALARI ETKİLEYECEK

Hanleys-Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İnsanlar artık borsada portföy yapar gibi yatırımlarını çeşitlendirmek amacıyla farklı ülkelerden konut alıyorlar. Bu sebeple tek amaç kolay vize, vatandaşlık vs. değil tamamen yatırım da olabiliyor.”

Yakın zamanda emlak sektörünü masaya yatırmak için basın mensuplarıyla buluşan KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova da bu konuya dikkat çekerek bazı uyarılar yapmıştı. Açıklamasında söz konusu bu açığın tüketiciye etkisini yorumlayan Kumova, “Yatırımcı olmayınca kiralanacak ev olmuyor. Bu da artış gösteren taleple beraber kiraların yükselmesine neden oluyor. oluyor. Kamu ya kiralanabilir konut üretmeli ya da gayrimenkul yatırımcısının önünü açacak bir düzenlemeye gitmeli” demişti.

YUNANİSTAN İÇ PİYASAYI KORUDU

Tüm dünyada emlak fiyatlarında çalkalanmalar devam ederken, ülkelerin yabancı satışlarına dönük düzenlemeleri de hız kesmeden devam ediyor. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse, basında Yunanistan’ın altın vize (golden visa) için minimum gayrimenkul yatırımı tutarını iki katına çıkardığı haberleri yer aldı. Fakat söz konusu bu bilgi eksik yayıldı. Hanleys-Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada sadece belirli bölgelerde zam yapıldığı, yatırımcının iç piyasanın dengesini bozmaması için ticari gayrimenkullere dönük yönlendirme olduğunu kaydetti.

Burak Demirel açıklamasında “Yunanistan’da yabancı talebi çok fazla artış gösterince bazı önlemler de geldi tabii ama fiyatlar her alanda ikiye katlanmadı. Atina Selanik, Mykonos gibi kalabalık yerlerde minimum gayrimenkul yatırımı sınırını 500 bin dolardan 800 bin dolara, kalan bölgelerde ise 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarıldı. Ayrıca bunun dışında ticari binalarda tutar 250 bin dolarda sabit kaldı. Böylelikle de golden visa için gelen yatırımcıyı iç piyasadaki konut fiyatlarından uzaklaştırıp ticari gayrimenkule yönlendirdiler. Portekiz ise emlak edinimini komple kapattı yatırımcıları fonlara yöneltti”ifadelerini kullandı.

 

100 bin TL'nin geri getirisi uçuşa geçti. 100 bin TL'si olan durmasın

OSB yönetmeliği değişti: Sanayi alanlarının tahsisi hızlanacak, gayrimenkul geliri için izinsiz arsa devri önlenecek!

Migros'ta kırtasiye ürünlerinde dev indirim! Faber Castell 12'li kuru boya 109, anaokulu çantası 189 TL!