03 / 05 / 2024

Gayrimenkulde farklılık arayışına mimarlık şirketleri yetişiyor!

Gayrimenkulde farklılık arayışına mimarlık şirketleri yetişiyor!

Habertürk Gazetesi yazarlarından Esin Tümer, konsept projelerle boy gösteren gayrimenkul şirketleri, farklılık peşinde koştuğunu, bu anlarda gayrimenkulcülerin yardımına mimarlık şirketlerinin yetiştiğini yazdı..



TAGO Mimarlık, ARED Yapı ve DRS Yapı'nın ortak güç birliğinin bir yansımasını oluşturan Roya Yapı'nın İstanbul Finans Merkezi'nde yükselen projesi, Roya Nova Rezidans'ın mimarca dokunuşlarının altında "Nasıl bir ev istersiniz?" sorusunun cevabı yatıyor. Yaklaşık 1200 kişiyle yapılan ankette, "nasıl"ın cevabı aranmış. Çıkan sonuçlar projeye yansıtılmış. Gelen talepler arasında açık havuz var ama kapalı havuz yok. Fitness salonu isteniyor ama squash salonu gibi ekstra alanlar talep edilmemiş. Modüler, gelişebilir, esnek plan çözümleri talep ediliyor; mekânı tanımlayan sabit mobilya ve dekorasyonla profesyonel olarak tamamlanmış evler isteniyor. Kısaca optimum maliyetle maksimum verimliliğin elde edilebileceği bir plan, şema, uzun ömürlü fiziksel konfor koşullarını sağlayan standartlara uygun yapı tekniği ve malzemeleriyle "kendi kendine yetebilen" bir mimari anlayış ortaya çıkmış. Yaklaşık 3030 metrekare alanda, zemin üstü 32 zemin altı 4 kattan oluşan Roya Nova projesinde 251 konut ve 4 ticari ünite bulunuyor. Roya Yapı'nın proje yatırımı yaklaşık 100 milyon Türk Lirası. Roya Nova'nın ardından Sancaktepe'de 20 dönüm arsa üzerinde 500 konutluk projeye başlayacak firmanın ve Nova serisi de Gold, Rosa olarak devam edecek. Ayrıca Dubai'de konut projesi yapmak üzere çalışmalar başlamış durumda.

KÜÇÜKLER BÜYÜKLERLE BİRLEŞEBİLİR

Projenin taşıyıcı sistemi ve plan organizasyonu, ufak dairelerin istenirse diğerleriyle birleşebilme özelliğini gösteriyor. Yani 2+1 daire 3+1 daireye dönüşebiliyor. Dolayısıyla 1+0 dairelerin konumu ve teknik çözümleri bu tarz birleşimlere uygun. Projede brüt 46 metrekare 1+0, 73 metrekare 1+1, 108 metrekare 2+1 daire bulunuyor. 2 metre 80 santim net tavan yüksekliğiyle kat bazında çalışan pencereleri, tüm dairelere sunulan balkon, mutfaklarda buzdolabı hariç ankastreler, hareketli mobilya dışında kalan sabit tasarım dolapları ile dekorasyonlu salonlar, yerden ısıtma satışa dahil özelliklerden bazıları.

Öneri?

Sosyal Alanlar

Beklentileri karşılayacak şekilde donatılmış 3 toplantı salonu, pilates ve grup derslerine uygun kapsamlı bir spor salonu, sinema salonu karaoke odası, restoran, kafe, açık hava sineması, kulvarlı havuz, barbekü alanı ve deniz manzaralı teras ile gündelik ’htiyaçlar için ticari alanlar sunulmuş.

Nedir?

Teslim tarihleri yakın

Teslimleri 2019 içinde planlanan projeden daire sahibi olmak isteyenler peşinat tutarını 2020 yılında ödeyebiliyor. Metrekare fiyatları 5 bin 800 TL'den başlayan konutlarda isteyenler vade farksız 60 aya varan taksit imkânından yararlanabiliyor. Aidatlar, metrekare başına 2.5 lira olarak planlanıyor.

‘1 milyon metrekarelik proje üstleniyoruz’

Konsept projelerle boy gösteren gayrimenkul şirketleri, farklılık peşinde koşuyor. Bu anlarda gayrimenkulcülerin yardımına mimarlık şirketleri yetişiyor. 22 yıllık bir geçmişe sahip olan ve bugüne kadar dünyada 700'ün üzerinde, farklı ölçek ve tipolojide mimari ve iç mimari projelerin altına imza atan Tago Mimarlık da onlardan biri. Roya Yapı İcra Kurulu Başkanı Afşin Aykanat, temelleri Mimar Gökhan Aktan Altuğ ve Japon Mimar Tatsuya Yamamoto tarafından atılan Tago Mimarlık'ın ortaklarından aynı zamanda. "Yılda 1 milyon metrekarelik proje üstleniyoruz" diyen Aykanat, "Geçen yılki ciromuz 18 milyon, bu yıl ise yüzde 20'lik ciro artışı bekliyoruz" diyor. Proje çalışmalarında yüzde 60 iç piyasa, yüzde 40 yurtdışı odaklı ilerleyen Tago Mimarlık, 120 kişiye istihdam sağlarken, markalı konutlardaki hizmetlerinin yanında Malpler'de bir spor kompleksi, Güney Afrika'da bir okul ve Bakü'de 50 katlı karma bir proje sürdürüyor.

 


Geri Dön