04 / 05 / 2024

Gayrimenkulde nasıl dünyanın en pahalısı olduk? Fiyatları emlakçılar mı yükseltiyor?

Gayrimenkulde nasıl dünyanın en pahalısı olduk? Fiyatları emlakçılar mı yükseltiyor?

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından geçtiğimiz ay açıklanan verilere göre Ankara konut fiyat artışında dünya birincisi oldu. Peki gayrimenkulde nasıl dünyanın en pahalısı olduk?



Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank merakla beklenen 'Global Residential Cities Index' araştırmasının 2023 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını geçtiğimiz ay açıklamıştı. Dünyadaki 107 kenti kapsayan global konut fiyatları endeksine Türk şehirleri damga vurdu.

Son bir senelik fiyat artışına bakıldığında dünyada konutların en fazla arttığı kent yüzde 102,7 ile başkent  Ankara  oldu. Ankara'yı yüzde 77 ile İstanbul izlerken, Türk şehirlerini yüzde 18 artışla Dubai, yüzde 14 ile Zagreb ve yüzde 12 ile Atina takip etti.

Eski bankacı Solakoğlu 402 bin takipçili X sosyal medya hesabı  https://twitter.com/solakogIu hesabından yaptığı paylaşımda bir tanıdığının gayrimenkulünü 3 ay önce 2.5 Milyon TL ile ilana çıktığını, az önce ilanın 4 milyon TL olduğunu belirtti. Solakoğlu paylaşımında şu ifadeleri kullandı; "Dayanamadım aradım. 3 ayda kur yüzde 10, enflasyon yüzde 15 arttı. Gayrimenkul sektörü bitik neye göre 1.5 Milyon TL fiyat arttırdın dedim. Biraz da kızdım.  'Ben kura, enflasyona bakmıyorum, bana 2.5 Milyon TL lazım, yeni alacağımın fiyatı da aman aman artmadı. Ama emlakçı geldi ben istediğim fiyata satarım sana 2.5 veririm dedi, ben de ne yaparsan yap yeter ki sat dedim.' diyor. Hatta 2.25'e kadar gerçek alıcı olsa oturur konuşurum diyor. Anladınız mı gayrimenkulde nasıl dünyanın en pahalısı olduk. Şato fiyatına 2+1 fiyatları nasıl oluşuyor öğrendiniz mi?"

Solakoğlu'nun paylaşımı şu şekilde:

Bir tanıdığım gayrimenkulünü 3 ay önce 2.5 Milyon TL ile ilana çıkmıştı. Az önce baktım ilan 4 Milyon TL olmuş, dayanamadım aradım.

3 ayda kur yüzde 10, enflasyon yüzde 15 arttı. Gayrimenkul sektörü bitik neye göre 1.5 Milyon TL fiyat arttırdın dedim. Biraz da kızdım.

"Ben kura, enflasyona bakmıyorum, bana 2.5 Milyon TL lazım, yeni alacağımın fiyatı da aman aman artmadı. Ama emlakçı geldi ben istediğim fiyata satarım sana 2.5 veririm dedi, ben de ne yaparsan yap yeter ki sat dedim." diyor.

Hatta 2.25'e kadar gerçek alıcı olsa oturur konuşurum diyor.

Anladınız mı gayrimenkulde nasıl dünyanın en pahalısı olduk. Şato fiyatına 2+1 fiyatları nasıl oluşuyor öğrendiniz mi?

Sarı site gibi tekelleşmiş ve simetrik bilgi sağlanabilen bir piyasada emlakçıya lüzum olmadığı gibi piyasanın balon olmasına da sebep olan tehlikeli bir unsur olmaktan öte değiller artık.

Zaten mülk sahibi olma hayalini bile kuramıyor insanlar, piyasanın ölmüş bitmiş halinde şu hareketlerle iyice ümitsizliğe sebep oluyorlar.

Emlakçıları aradan değil, hayatımızdan çıkarmanın bir yolu olsa keşke.


Peki vatandaşlar bu konu ile ilgili ne düşünüyor? İşte Solakoğlu'nun paylaşımına gelen yorumlar:

1934 yılında tapu işleri için Ankara, İstanbul ve Bursa'ya tapu sicil müdürlükleri yapılmış!

Borsada çocuğa vasi hesap nasıl açılır?

Ünlü ekonomist 'Ev sahibini düşman gören anlayış değişmeden, Türkiye'den konut almayın' dedi!


Geri Dön