06 / 05 / 2024

Borsada çocuğa vasi hesap nasıl açılır?

Borsada çocuğa vasi hesap nasıl açılır?

​​​​​​​Borsada çocukları için yatırım yapmak isteyenler, “Çocuğa borsa hesabı açılır mı? sorusunun cevabını arıyor. 18 yaş altındaki çocukların borsada yatırımcı olması için yapılması gerekenleri finans danışmanı Tugay Tarakçı anlattı.



Borsa İstanbul’a ilgi her geçen gün artıyor. Temettü hisseleri ve halka arzlar yatırımcı tarafından son dönemde yakından takip ediliyor. Bu arada borsada  çocukları için yatırım yapmak isteyenler, “Çocuğa borsa hesabı açılır mı? sorusunun cevabını arıyor. Peki çocuklar da borsada nasıl yatırım yapabilir?  18 yaş altındaki çocukların borsada yatırımcı olması için yapılması gerekenleri finans danışmanı Tugay Tarakçı anlattı.

Finans danışmanı Tugay Tarakçı, https://twitter.com/TugayTarakcii X sosyal medya hesabından çocuğa vasi hesap nasıl açılır sorusuna cevap verdi. Tarakçı yaptığı paylaşımda şunları anlattı.

Çocuğa Vasi hesap açma konusunda sürekli yazılan şu: Bankalar vasi hesap açmıyor o yüzden biz de açamadık. Evet doğru. Çünkü bankalar BDDK mevzuatına göre çalışır. Bir bankada yatırım hesabı açmanız için önce, bir vadesiz mevduat hesabı açmalısınız sonra bu hesaba bağlı yatırım hesabı açılır. Normal bir Mevduat hesabı açmak içinde 18 yaş sınırı vardır. 18 yaş altına açılan hesap şekilleri var ancak bu hesaplarda zaten kısıtlamalar vardır. Mevzuatın getirdiği teknik bir imkansızlık açıkçası.

PEKİ NASIL OLACAK?

İlla da banka çatısında bir hesap olmasını istiyorsanız, bankalara ait aracı kurumlara, yani menkul değerler şirketlerine gitmelisiniz. Yani örnek veriyorum İş Bankası’na değil İş Yatırıma, Garanti Bankası’na değil Garanti Yatırıma, Akbank’a değil Ak Yatırıma, Yapı Kredi Bankası’na değil Yapı Kredi yatırıma vs gitmelisiniz. Örnek olarak bu isimleri verdim bir öneri değildir lütfen bu şekilde algılanmasın. Anlaşılması için yazdım.

Çünkü bunlar aracı kurumlardır. Ve SPK mevzuatına tabidir. Burada vasi hesap açılabilir.

Ayrıca illa banka kökenli bir aracı kuruma gitmeniz gerekmez. Normal banka kökenli olmayan aracı kurumlara da gidebilirsiniz. Güvenlik olarak hiçbir fark yoktur. Korkmayın.

Çünkü hisseleriniz Takasbank da hesap sahibi kişinin adına saklanır. Üstelik daha güvenlik endişesi olan birisi iseniz MKK’dan ücretsiz üye olarak tüm hesaplarınızı izleyebilir ve hisselerinize bloke de koyabilirsiniz.

Sanırım bu açık ve net bir açıklama oldu. Bankada hesap açmakla, bir aracı kurumda hesap açmak farklı mevzuatlara tabidir.

Not: @borfin  de yer alan “Yeni Başlayanlar İçin Borsa” eğitimimde bütün bu konuları uygulamalı olarak anlatıyorum. MKK da sayfa açıyorum gösteriyorum. Merak edenler ilgilenebilir.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR 

Temettü veren hisselerde getiri nasıl artırılır?  

Parası mevduatta olanlar dikkat! Süre 30 Nisan’da doluyor

Dolar/TL son dakika: Dolar kaç TL? Dolar kuru ne kadar? 24 Nisan Çarşamba döviz kurları!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Marmara için yeni uyarı! Hem tsunami hem de 7,5 büyüklüğünde deprem...

Ev almak isteyenler dikkat! 600 bin TL'nin aylık taksitleri ne kadar? İşte banka banka son dakika faiz oranları!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön