27 / 12 / 2024

Gayrimenkulde trend yaşlı kasabaları oldu!

Gayrimenkulde trend yaşlı kasabaları oldu!

Yaşlanan nüfus, küçülen aileler, kentten kaçış isteği gibi faktörler gayrimenkulde yaşlı kasabaları konseptini oluşturuyor. Birçok inşaat şirketi 65 yaş üstü emeklilere yönelik yaşlı kasabaları inşa etmek için harekete geçti.



Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor. Türkiye istatistik Kurumu'nun (TÜİK) 'istatistiklerle Yaşlılar' çalışmasının sonuçlarına göre, 2013 yılında 5,9 milyon kişi olan yaşlı nüfus (65 yaş üzeri), beş yılda yüzde 17 artış göstererek 2017'de 6,9 milyon kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2013 yılında yüzde 7,7 iken, 2017 yılında yüzde 8,5'e yükseldi. Nüfus projeksiyonlarına göre, yaşlı nüfus oranının 2023 yılında yüzde 10,2, 2030 yılında yüzde 12,9, 2040 yılında yüzde 16,3, 2060 yılında yüzde 22,6 ve 2080 yılında yüzde 25,6 olacağı tahmin ediliyor.

Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen'in haberine göre; nüfusun giderek yaşlanması, küçülen aile yapısıyla birlikte yaşlı bakım anlayışının değişmesi ve sağlıklı yaşlanan neslin kendi yaşıtlarıyla birlikte büyük kentlerden uzakta yaşıtlarıyla birlikte yaşama isteği gayrimenkulde yaşlı kasabaları konseptinin ortaya çıkmasına yol açtı. Ant Yapı'dan Babacan Holding'e kadar yatırımcılar bu alana yönelik yatırımlar yapmaya başlarken bu trendin yaygınlaşması bekleniyor.

HANGİ PROJELER YAPILIYOR?

Ant Yapı
Sağlıklı yaş almayı hedefleyenler için fizyoterapisti, sağlık alanları ofan, yalnız yaşlıların bir arada olabilecekleri Antvvell rezidans konseptini yaptı. Sakin ve huzurlu bir yerde yaşamak isteyenler için de Bodrum Aspat'da 150 konutluk 1+0, 1+1, 2+1'lerden yatay konsepli rezidanslardan Anthaven projesini yapıyor. Antheaven'in ikinci etabında Antvvell konsepti de yapılacak.

Babacan Holding
Beylikdüzü Kavaklı sahilinde 100 bin m2 alanda 400 milyon TL'lik yatırımla yapılacak olan emekli yaşam kasabasına 2020'de başlanacak. Projede, kiralama ve satışı yapılacak olan 100 emekli evi, yaklaşık 100 odalı otel, tıp merkezi, sosyal alanlar ve su sporları kompleksi gibi üniteler yer alacak.

Darülaceze
250 milyon TL'lik yatırımla Yassıören'de 2020'de hayata geçecek tesiste bin 500 kişi kalacak. Rehabilitasyon merkezi, zihinsel engelli, psikiyatrik tamlı, yoğun bakım ile yatağa bağlı hastalar için birimler, amfi tiyatro, bin kişilik konferans salonu, konaklama tesisleri, sosyal hizmet şehri bulunacak.

Etra Holding
İstanbul Silivri Selimpaşa'da 100 dönüm üzerine inşa edilen Herdem Sağlıklı Yaşam Köyleri'nde 614 adet birim bulunuyor.Her hane 7/24 sağlık hizmetinden ve genel ev temizliği paketinden aylık yaklaşık 600 TL fiyatla faydalanabiliyor. Kiralama ya da satın alma yapmak mümkün.

NASIL TREND OLDU?

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, dünyada trendin yaşlı kasabaları yönünde olduğunu ve bu trendin Türkiye'de de başladığını söylüyor. Silivri'de yer alan Halkbank ve Vakıfbank sosyal tesislerinin yaşlıların kullanımına uygun lüks tesisler haline getirildiğine dikkat çeken Maya, önümüzdeki dönemde bu tür tesislerin sayısında artış yaşanmasının da beklendiğini vurguluyor.

Yurtiçindeki 65 yaş üstü emeklilerin yanı sıra yurtdışında yaşayanlar da bu tesislerin hedef kitlesi konumunda. Yurtdışında yaşayan gurbetçilerin anne ve babalarını sayfiyede yaşatma isteği bu tesislere olan talebi artırıyor. Bu trendin gelişmesinde çekirdek ailenin yaygınlaşmasının ve evlerin küçülmesiyle yaşlılarla birlikte oturmanın zorlaşmasının etkisinin büyük olduğu ifade ediliyor. Ayrıca sağlık turizminin çeşitlendirilmesi ve yaşlı endüstrisine yönelik sayısı giderek artan ürünlerin yaratılması da bu alanı büyütüyor.

GÖKTÜRK'TE BAŞLADI

Yaşam köyleri projesi dünyada uzun yıllardan bu yana var olan bir kavram. Ülkemizde de yaklaşık 30 yıl önce Türkiye iş Bankası tarafından Göktürk yolu üzerinde inşa edilen ve hala kullanılan Yaşamkent projesiyle bu trendin ilk örneği hayata geçirilmişti. İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Evleri Vakfı'na ait Polo-nezköy'deki tesisler de yine bu çerçevenin içine dahil edilebilir.

Geçen yıl Etra Holding'in İstanbul Silivri Selimpaşa'da 100 dönüm üzerine inşa edilen Herdem Sağlıklı Yaşam Köyleri de bu trendin devamı niteliğinde. 614 birimin bulunduğu projede, her hane 7/24 sağlık hizmetinden ve genel ev temizliği paketinden aylık yaklaşık 600 TL fiyatla faydalanabiliyor, isteyen kiralama yapmak yerine projeden satın alma da yapabiliyor.

İKİ PROJE YOLDA

Ant Yapı da yalnız yaşayan yaşlıların bakıcıların eline kalmadan yaşıtlarıyla bir arada olabilecekleri Antvvell rezidans konseptin.i oluşturdu. Şirket, bu konsepti İstanbul'un ardından Bodrum'da inşaatı süren Anthaven projesine taşıyor. Ant Yapj Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, sağlıklı yaş almayı hedefleyenler için fizyoterapisti, psikoloğu, sağlık alanları olan bir yer inşa ettiklerini söylüyor. Okay, projenin ilk etabına 100 milyon Euro'luk yatırım yapıldığını ve 2020 yazında teslim edileceğini belirtiyor.

Emeklilere yönelik yaşlı yaşam kasabası planlayan şirketlerden biri de Babacan Holding. Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, Beylikdüzü Kavaklı sahilinde 100 bin m2 arazi üzerinde 400 milyon TL'lik yatırımla bir emekli yaşam kasabası planladıklarını söylüyor. Babacan, 2020'de başlaması planlanan projeyi 2023'te tamamlayacaklarını ifade ediyor. Projede Avrupalı bir fon ile işbirliği yapmak üzere görüşmeler yürütülüyor.

YENİ DARÜLACEZE GELİYOR

Yaşlı yaşam kasabalarından biri de devlet tarafından yapılacak. İstanbul'un Arnavutköy ilçesinde bu yıl inşaatına başlanacak olan dev kompleks 250 milyon TL yatırımla hayata geçecek ve bin 500 kişiyi ağırlayacak. Yeni Darülaceze için düzenlenen yarışmayı AE Mimarlık kazandı. Projeyi bilabedel hayata geçireceklerini ifade eden AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, Arnavutköy'e bağlı Yassıören Köyü'nde 160 bin metrekare alana yapılması planlanan dev kompleksin dünyada bir benzerinin olmadığını söylüyor. Yaz sonunda inşaatı başlayacak projede, akıllı şehir konseptiyle uygulanıp sıfır karbon salınımı sağlanacak, yağmur suları arıtılarak avlu içindeki kanallara aktarılacak. Projenin '3Y' diye tanımlanan, 'yavaş, yatay, yaşanabilir' şehir konsepti hayata geçirileceğine işaret eden Erkurtoğlu, projenin 2020'de teslim edileceğini vurguluyor.

MAKBULE Y. MAYA / TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME

Gayrimenkulde trend yaşlı kasabaları oldu!

"Gurbetçi talebiyle ortaya çıktı"
"Yurtdışında yaşayan gurbetçiler anne ve babalarını havası temiz sayfiyelerde yaşatmak istiyorlar. Bu talebi gören yatırımcılar da 65 yaş üstü emekliler ile yurtdışında yaşayan Türklere yönelik bu tür tesisleri kurguluyorlar. Bu trendin gelişmesinde sağlık turizminin çeşitlendirilmesi ve sayısı giderek artan yaşlı endüstrisine yönelik ürün yaratılması da etkili."
 


Geri Dön