Gayrimenkulde vergi ve harçlar yeniden belirlendi!
Gayrimenkulde 2019 yılında ödenecek bazı vergi ve harç oranları belirlendi. Tebliğler, 1 Ocak itibari ile yürürlükte olmak üzere Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer aldı...
Bazı vergi ve harçlar, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2019 yılı için yüzde 23,73 olarak belirlediği yeniden değerleme oranında hesaplandı. Konuya ilişkin tebliğler, 1 Ocak itibari ile yürürlükte olmak üzere Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliğine göre, gelecek yıl, evlatlıklar dahil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 250 bin 125 lira, ivazsız suretle meydana gelen intikallerde 5 bin 760 lira olarak dikkate alınacak.
Çevre temizlik vergisi
Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğine göre de konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 39 kuruş, diğer belediyelerde 29 kuruş olarak hesaplanarak tahsil edilecek.
Konut, işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belirlenen tutarlar, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5 binden az olan belediyelerde yüzde 50 indirimli alınacak.
Mesken kira gelirleri için istisna tutarı
Bazı maktu had ve tutarların da belirlendiği Gelir Vergisi Genel Tebliği'ne göre, mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 5 bin 400 lira, işverenlerce iş yeri veya iş yerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 19 lira oldu.
Engellilik indirimi tutarları, birinci derece engelliler için bin 200 lira, ikinci derece engelliler için 650 lira, üçüncü derece engelliler için 290 lira olarak tespit edildi.
Basit usule tabi olmanın genel şartlarından olan iş yeri kira bedeline ilişkin tutar, büyükşehir belediye sınırları içinde 9 bin lira, diğer yerlerde 6 bin lira olarak belirlendi.
Gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife, 18 bin liraya kadar yüzde 15, 40 bin liranın 18 bin lirası için 2 bin 700 lira, fazlası için yüzde 20, 98 bin liranın 40 bin lirası için 7 bin 100 lira, fazlası için yüzde 27, 98 bin liradan fazlasının 98 bin lirası için 22 bin 760 lira, fazlası için yüzde 35 olarak belirlendi.