23 / 06 / 2024

Gayrimenkule yeni vergiler sektörü daha kötü hale getirebilir: Kiralar fırlar, ülkeden döviz çıkar! 

Gayrimenkule yeni vergiler sektörü daha kötü hale getirebilir: Kiralar fırlar, ülkeden döviz çıkar! 

Gayrimenkulde yeni vergiler ve konut piyasasına etkileri son günlerde sık sık gündem oluyor. Peki konut piyasasında yeni vergilerin etkileri nasıl olacak?



Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve son şeklinin verilmesi için çalışmaları sürdürülen yeni Torba Yasa Teklifi, esasen yeni vergi düzenlemelerini getirmesi ve gayrimenkul sektöründe de yeni vergilere neden olması başlıklarıyla son günlerde sık sık gündeme geliyor. 

Seferihisarcom köşe yazarı Prof. Dr. Mehmet Karaçuka, gayrimenkulde yeni vergileri ve konut piyasasına etkilerini kaleme aldı. Karaçuka, "Bu tasarı, gayrimenkul vergilerinde köklü değişiklikler getiriyor. Bunlardan birincisi yatırım şirketlerine ilişkin. Daha önceden vergiden muaf tutulan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına (GYO) uygulanan bu istisnanın kaldırılması veya bu istisnanın konutla sınırlı kalması ve bu şirketlerin karlarının kurumlar vergisine konu edilmesi yönünde" dedi ve bu durumda özellikle halka açık ve hisseleri borsada işlem gören GYO’lar için hisse değerlerinde düşüş olabileceğini belirtti. 

Gayrimenkule yeni vergiler sektörü daha kötü hale getirebilir: Kiralar fırlar, ülkeden döviz çıkar! 

Torba yasadaki diğer bir düzenlemenin de konut satışlarından elde edilen gelirin vergilendirilmesiyle ilgili olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Karaçuka, "Mevcut durumda, gayrimenkullerin (konut, tarla, arsa) satın alınmasından itibaren 5 senelik sürede satılırsa aradaki kazanç (enflasyondan arınmış) değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi oluyor. Fakat 5 seneden sonra satılan konut ve diğer gayrimenkullerde ortaya çıkan kazançtan herhangi bir vergi alınmamakta. Yeni düzenleme ile beraber, bu 5 sene koşulu kaldırılmakta ve gayrimenkuller satın alındıktan sonra ne zaman satılırsa satılsın (10-20 yıl sonra), bu değer artış kazançları yüzde 15-40 arasında vergiye konu olmakta" bilgilerini verdi.

Karaçuka,  bugüne kadar uygulamada, 5 seneden önce satış yapan mülk sahiplerinin, tapu değerini düşük göstererek bu değer artış kazancı vergisinden kaçınma yoluna gidebildiğini dile getirdi. 

Torba Yasa tasarısıyla gelen diğer değişikliğin de tapu değerleriyle ilgili olduğunun altını çizen Karaçuka, "Yüksek bedelle satışı yapılan ancak tapu devirlerinde belediye rayici esas alınan mülklerin satışında bundan sonra ekspertiz değerinin esas alınması da gündemde. Ekspertiz raporu zorunluluğu ayrıca her türlü satış için de mecbur hale getirilebilir. Bu durumda tapu harçları daha da yüksek ödeneceği gibi, değer artışı kazancından alınacak vergilerin de daha yüksek olacağı anlaşılıyor" diye konuştu.    

Prof. Dr. Mehmet Karaçuka, birden fazla konutu olanlardan daha yüksek vergi ve harçların alınmasının da gündemde olduğuna, emlak vergisinde de yine daha yüksek miktarlarda ödeleri öngörülen bir vergi düzenlemesinin konuşulduğuna dikkat çekti. 

Gayrimenkule yeni vergiler sektörü daha kötü hale getirebilir: Kiralar fırlar, ülkeden döviz çıkar! 

YENİ VERGİLER KONUT SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLEYECEK? 

Prof. Dr. Mehmet Karaçuka,  Konut ve gayrimenkulün orta sınıfın temel yatırım aracı olduğunu belirtti ve yaşam standartlarının sürdürülebilmesi için konuta yatırım yapıldığının altını çizdi. 

Açıklamasında "Bu nedenle gayrimenkullere uygulanacak olan yeni vergilerin büyük oranda orta sınıfa yansıyacağı düşünülüyor. Diğer bir etkisi ise piyasaya olan etkisidir. Arz ve talep tarafından belirlenen piyasa fiyatlarında vergilerin etkisi piyasa şartlarına göre değişiklik gösterir. Ülkemizde konjonktürel olarak aksi durumlar bazen olsa da, konutta genel olarak talep fazlası görülüyor" ifadelerine yer veren Karaçuka, konuta her zaman talep olduğunu, bu durumlarda  vergilerin bir şekilde satıcıya değil de alıcıya yansıması oldukça yüksek ihtimal olduğunu vurguladı. 

Son dönemlerde yüzde 25 kira kısıtlamaları, yüksek maliyetler ve artan fiyatlarla zor dönemler geçiren konut piyasasının bu vergilerle daha kötü duruma gelebileceğinin altını çizen Karaçuka, yazısını şu ifadelerini kullanarak paylaştı:

"Konut satışlarında düşme ise er ya da geç kiraları da etkileyecektir. Kiralık konut sayısı azalırken, kiralar da artışa geçer. Ayrıca bu tür yüksek maliyetlerden ve vergilerden kaçmak isteyen yatırımcılar da yine yurtdışında ev alarak, ülkeden döviz çıkışına sebep olur. Ekonomik politikalar düzenlenirken bütün bu faktörler dikkate alınmalı ve vergilerin her zaman gelir artışına yol açmadığı da bilinmelidir."

Dolar/TL atağa geçti! Dolar alıp satmak isteyenler dikkat! Serbest piyasada dolar/TL kuru ne kadar?

İş Bankası "BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi" uygulamasına başladı

Ziraat Bankası'ndan 30 Haziran 2024 uyarısı! Müşterisi olup da bunun yapanın hesabına 8 bin 500 TL yatıracak!


Geri Dön