Ekonomi

Gayrimenkulü olanlar dikkat! Alım satım süreci değişti! Tapuda yeni dönem başladı! İşte detaylar!

Gayrimenkul sektörü yeni bir döneme giriyor. İşte tapuda yaşanacak yeni döneme dair detaylar!Bu duruma bir dur demek için uygulamalar devreye girecek

Gayrimenkul sektöründe yaşanan dolandırıcılık sayısı son dönemde bir hayli arttı. Bu duruma bir dur demek için uygulamalar devreye girecek. Alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukları engellemek için alıcı ve satıcıyı teknolojinin de desteğiyle güvenli bir ortamda buluşturan uygulamalar oluşturuluyor.

İşte detaylar…

Geçtiğimiz yıl 3 milyon gayrimenkul el değiştirirken, bu yılın ilk 4 ayında yaklaşık 1 milyon gayrimenkul devri işlemi yapıldı. Konut tarafında da geçen yıl yaklaşık 1.5 milyon, ilk 4 ayda ise 453 bin adetlik satış yapıldı. Son günlerde alım-satımdaki canlılığı ve yükselen fiyatları fırsat bilen dolandırıcılar da gayrimenkul sektörünü hedef seçti. Piyasanın altındaki fiyatlarla sahte ilanlar verip kaporayı alıp ortadan kaybolanlar, sahte para verenler, parayı aldıktan sonra tapu dairesine gelmeyenler çoğalmaya başladı. Dolandırıcılığın yanı sıra hırsızlık ve gasp da bir risk. Çanta dolusu parayla bankadan ya da tapu dairesinden çıkıp parayı hırsızlara kaptıranların sayısı da bir hayli arttı.

ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR!

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, dolandırıcılık veya hırsızlık gibi durumları önlemek, mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi esnasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukları önlemek için alıcı ve satıcıyı teknolojinin de desteğiyle güvenli bir ortamda buluşturan uygulamalar var.

Gayrimenkul ile satış bedelinin eş zamanlı olarak el değiştirmesini sağlayan uygulamalar sayesinde, nakit taşıma riski, paranın gelmemesi veya tapunun devredilmemesi riskleri ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) ve Takasbank işbirliği ile hayata geçirilen Taputakas, 2015 yılından beri çalışıyor. Son 2 yıldır benzer sistemleri uygulayan bankaların sayısı artıyor. Emlak Katılım, TKGM ile protokol imzalayarak 2020 yılı sonunda ‘Tapu Güvenilir Hesap’ uygulamasını hizmete girdi. 2021 yılında Albaraka Türk ile 2022 başında da Ziraat Bankası ‘Tapu Güvenilir Hesap’ uygulaması ile güvenli bir alım satım ortamı sunuyor.

UYGULAMANIN SATICIYA VE ALICIYA FAYDALARI

Paranın sahte çıkması veya çalınması riskleri yok oluyor. Satış bedelinin, alıcı tarafından gönderildiği ve özel bir hesapta bloke edildiği anlık olarak görebilir. Para bloke edildiğinde tapu devri için imza güvenle atılabilir. Tapuda işlem gerçekleştikten kısa bir süre sonra para, satıcının hesabına aktarabilir.

Nakdin taşınması esnasında paranın çalınması veya kaybolması risklerinden korur. Satış bedeli, tapuda işlem gerçekleştirilmeden satıcının hesabına geçmeyeceğinden, satıcının tapuya gelmeme veya tapuda işlemi gerçekleştirmeme riski de ortadan kalkıyor. Satış işleminin iptal edilmesi durumunda, gönderilen para hesaba geri geliyor.

Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 20 Eylül Salı 22 ayar bilezik kaç TL?

Promosyon ödemelerinde üst üste rekor kırılıyor! Çıta 28 bine ulaştı! Yetişen alıyor! İşte detaylar!

Benzin ve motorin için karar verildi! İşte 20 Eylül Salı güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!