Gayrimenkulün gerçek değeri tapulara girecek!
Posta Gazetesi'nden Ekrem Sarısu, vatandaşların sorularını yanıtlıyor
Soru: İki yıl önce kat irtifakı kurulmuş daire aldım. Belediyedeki değeri olan 10 bin lira üstünden satış yapıldı. Şimdi belediyedeki değeri olan 99 bin liraya kat mülkiyeti kuruldu. Aradaki kâr bana vergi olarak mı döner? Yoksa ilk aldığım fiyatın değerini mi yükseltmeliyim? Volkan NASIR
Cevap: 1 Ocak 2007'den itibaren iktisap edilen ve 5 yıl içinde (1 Ocak 2007'den önce iktisap edilenler 4 yıl içinde) elden çıkarılan gayrimenkullerden sağlanan kazanç, değer artış kazancı olarak Gelir Vergisi'ne tabidir. Tapu kayıtlarında dairenin alış bedeli 10 bin lira, iki yıl sonraki satış bedeli 99 bin lira olduğundan, 88 bin lira kazanç elde etmiş görünüyorsunuz.
Dolayısıyla bu kazancın Gelir Vergisi istenir. Daireyi 10 bin liraya almadığınıza göre, daire alımı sırasında arsa payı emlak vergi değeri üstünden Tapu Harcı ödediğiniz halde, dairenin gerçek alım satım bedelini de yazdırmamanız sorun oluşturuyor. Şayet dairenin gerçek alım bedelini belgelerle ispatlayabiliyorsanız, korkacak bir durum yok.
Çünkü, vergilendirmeye olayların gerçek mahiyetleri esastır. Kazanç hesabında, dairenin gerçek alım satım bedeli ispatlanabiliyorsa, tapuda harca esas değere itibar edilmez. Örneğin, dairenin gerçek alım bedeli 95 bin lira ise bu bedel satıcının banka hesabına yatırılmışsa veya banka hesabından aktarılmışsa, alış bedelinin 10 bin değil, 95 bin lira olduğu banka kayıtlarıyla kanıtlanır.
Ortaya 88 bin lira değil, 4 bin lira kazanç çıkar. 4 bin lira kazançta, 7 bin 700 lira da istisna haddini aşmadığından beyan edilmez ve vergi ödenmez. Daire alımındaki harca esas değeri pişmanlıkla yükseltebilirsiniz. Ancak, bir vergi incelenmesinde yükselttiğiniz değerin dikkate alınabilmesi için, daireyi bu bedelle aldığınızı da kanıtlamanız gerek.
Posta/Ekrem Sarısu