Genel

Gayrimenkulün satışı sadece tapuda yapılır!

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde 'Bu yanlış çok yapılıyor' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Almanya da çalışan bir yakınım benim oturduğum evin bir katını bana satmak istedi

Almanya da çalışan bir yakınım benim oturduğum evin bir katını bana satmak istedi. Evde kat mülkiyeti yok, onun için aramızda iki şahitle bir satış sözleşmesi düzenledik ama yakınım bir süre sonra burayı bir başkasına sattı. O da benim çıkmamı istiyor. Binayı yıkıp yeniden yapacakmış. Bina tapuda arsa görünüyormuş. Dava açarsa beni çıkarır mı Beni haklarım nedir • M.K.

Sizin yaptığınız satış sözleşmesi geçersiz. Bir gayrimenkulün satışı sadece tapuda yapılır. Bunun başka bir yolu yoktur. Siz bunu aranızda bir kağıda yazmakla, bunu kaç tanığa imzalattırsanız imzalattırın geçerlilik kazandıramazsınız. şžayet bu bir satış vaadi olsaydı dahi geçersizdi. Bu defa da bunun noterde yapılması gerekecekti. dolayısı ile siz buraya sahip olamayacaksınız. Satın alan tapuda aldığına göre siz bu binada fuzuli şagilsiniz ve sizi her zaman tahliye ettirebilir. Bu yanlışı yapan çok, tapuya veya notere gitme ihtiyacı duyulmadan ve bir hukukçuya danışmadan bu yanlış yapılıyor ve önemli ihtilaflar çıkıyor. Peki sizin hiç mi hakkınız yok Biraz var. O da şu: Size bu yeri satan o yakınınızla yaptığınız anlaşma var ya, işte o anlaşmada yaptığınız ödeme rakamı görülüyor ise kendisinden bu parayı geri isteyebilirsiniz. O kadar. Aksi halde bina üzerinde bir hakkınız yok. Zaten anlattığınızdan anladığım kadarı bina da kaçak. Tapuda arsa olarak görülüyor. İyisi mi siz paranızı kurtarmaya bakın.
Posta/Tamer HEPER