15 / 05 / 2024

Gayrimenkulüne haciz gelenler ne yapmalı

Gayrimenkulüne haciz gelenler ne yapmalı

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında " İş size kaldı " başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper, kaleme aldığı yazısında gayrimenkulüne  haciz gelen okuyucusunun sorusuna cevap verdi...  



Soru: Amcamın çektiği krediye babam kefil olmuştu, amcam krediyi ödeyemedi babam borçtan sorumlu olmuşken vefat etti. Ancak onun ölümünden sonra gayrımenkulüne haciz geldi. Babamın ölümü ile sorumluluğu bitmez mi  M.S.

Cevap: Önce bir tavsiye, büyüklerimiz ne demiş "paran çoksa kefil ol" kefil olacak kişi, bilsin ki borcu karşılayacak para cebinde yoksa sonu kötü olur. Sizinki de öyle. Babanız amcanızın borcunu ödeyecekti. Anlaşıldığı kadarı ile babanız hakkında hayatta iken hukuki işlem başlatılmış. Biliyorsunuz ki ölen kimsenin varlığı aktifi ve pasifi ile mirasçılarına geçer. Yani mevcut mallar ile alacaklar  mirasçılara geçtiği gibi borçlar da mirasçüara geçer. Bu durumda babanızm kefaletten kaynaklan borcu da size geçmiş. Üstelik mirasçılar, ölenin borçlarından kendi malvarlıkları ile sorumludur, borç sadece miras olarak kalan mallarla sınırlı değildir. Neticeten siz babanızm borcundan sorumlusunuz. Babanızm ölümü ile onun kefaleti son bulur ama borçlu olarak takibe uğradığı için artık bunu siz halledeceksiniz.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön