29 / 04 / 2024

Gaz mı? Elektrik mi? Hangisi daha çevre dostu?

Gaz mı? Elektrik mi? Hangisi daha çevre dostu?

25 ülkede gazlı ve elektrikli pişirme ve ısıtmanın neden olduğu karbon emisyonlarının analizi, iklim dostu olduğunu gösterdi.



Isıtma ve pişirme için daha iklim dostu seçenek hangisi : gaz mı yoksa elektrik mi? Cevap nerede yaşadığınıza bağlıdır.  Almanya'daki Münih Oktoberfest sırasında alınan sera gazı emisyon ölçümleri, festivalin gazla çalışan ısıtıcılarını, ızgaralarını ve fırınlarını elektriğe çevirmesi halinde yıllık karbon ayak izini yüzde 87 oranında azaltabileceğini gösteriyor. Ancak araştırma, dünyanın çoğu için doğal gazın şu anda daha iklim dostu bir seçenek olduğunu gösteriyor.

En önemli hususlardan biri de çevre üzerindeki etkileridir. Birçok ev sahibi merak ediyor: gazlı mı yoksa elektrikli soba mı çevre için daha iyi?

Gaz mı? Elektrik mi? Hangisi daha çevre dostu?

Elektrikli soba, çevre için gaz sobasından daha iyidir. Elektrikli sobaların aksine, gaz sobaları karbon monoksit, 
nitrojen dioksit ve formaldehit üretir. Bu bileşikler çevreye ve sağlığınıza zararlıdır.

EPA'ya göre , iç ortam havası dış ortam havasından yaklaşık iki ila beş kat daha kirlidir. Gaz sobalarından çıkan kirleticiler, bu kirliliğin itici faktörlerinden biridir.

İlgileniyorsanız, gaz sobalarından çıkan ana kirleticilerin her biri hakkında biraz daha fazla bilgi burada.
Nitrojen dioksitAzot dioksit, atmosfere karıştığında iklim değişikliğini şiddetlendiren bir sera gazıdır. Partikül madde adı verilen ve sağlığınız için tehlikeli olan küçük parçacıklardan oluşur .

Rocky Mountain Institute'a göre gaz sobalı evler elektrikli sobalı evlere göre %400'e kadar daha fazla nitrojen dioksit üretiyor .

Atmosferdeki çok fazla nitrojen dioksit, özellikle ormanlar için zararlı olan asit yağmurlarına yol açabilir.

 


Geri Dön