12 / 05 / 2024

Gaziantep Kamil Ocak'ın yerine meydan mı yapılacak cami mi?

Gaziantep Kamil Ocak'ın yerine meydan mı yapılacak cami mi?

Mustafa Kutlu Habertürk Güneyli Gazetesi'ndeki bugünkü köşyazısında Kamil Ocak Stadyumu yıkılınca yerine ne yapılacağı hakkındaki tartışmalara değindi. İşte o yazı...



Bu hafta herkesin bahsettiği Gaziantep'teki kriz dedikodularından bahsetmek istemiyorum. Bu dedikodularla ilgili en iyi cevabı bu hafta HT Güneyli'nin manşetinde okuduğunuz gibi Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu "Herkes işine baksın" diyerek verdi. 

"Ağa'nın sözünün üstüne söz olmaz" derim. 

Beni daha çok sancılandıran bir konu var. 

Malum Gaziantep Kamil Ocak Stadyumu için sona yaklaşıldı. 

Yeni stadyumun yapılmasıyla burası yıkılacak. Nereden baksanız 1 yıldan uzun zamandır yıkılacak olan Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine ne yapılacağı tartışılıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Asım Güzelbey, "ben bu koltukta oturduğu sürece bu alan kente yakışır bir meydan olacak" demişti. 

Tabi aynı dönemlerde malum alanın TOKİ'ye verildiği, konut ve ticari alan olarak değerlendirileceği konuşulmuş hatta şiddetli tartışmalara sebep olmuştu. 

Velhasıl, bugüne dönersek; son günlerde Gaziantep'in yeni Büyükşehir Belediye Başkanı bu alan için "meydan olacak" dedi fakat ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gaziantep'e gelişinde Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'ndan bu alana 10 bin kişilik cami yapması için söz aldı. 

Ortalık karıştııııı... 

Belediye başkanı "meydan olacak" dedi, Cumhurbaşkanı "Cami yapılacak" dedi. 

Az önce dediğim gibi "Ağanın sözünün üstüne söz olmaz." Bunun üzerine muhalefet "belediye başkanı sözünü tutsun, burası meydan olacak" diye sesini yükseltti. 

Sonrasında bazı kaynaklar 75 bin metrekarelik malum alanın sadece 5 bin metrekaresine cami yapılacağını söyledi. 

Kafamız iyice karıştı... 

Cami mi, meydan mı yoksa hem cami hem meydan mı? 

İnsanların kafaları bu kadar karışmışken kimsenin de çıkıp biz bu alan için şöyle bir proje hazırladık, içinde şunlar olacak v.s. demiyor. 

Fakat naçizane bir vatandaş olarak şunu söylemek isterim. 

Zamanında Asım Güzelbey camiye karşı olduğu için değil, kentler meydanlarıyla anılır diye bu alanın meydan olmasını çok istemişti. 

Bu alan Gaziantep'in prestiji için bulunmaz Hint kumaşı gibi. 

Roma'daki San Pietro Kilisesi ve Meydanı ya da Rusya'daki kızıl Meydan ve meydandaki Aziz Basil Katedrali gibi dünya üzerinde çok bulunan örnekler masaya yatırılıp elimizdeki altın değeri taşıyan alan bu kentin prestiji için değerlendirilebilir. 

Kentler meydanlarıyla anılır, ama bu meydanda cami olmayacağı anlamına gelmez. 

Dünyadaki bir çok ünlü kent meydanında dev kiliseler ve katedraller bulunur. 

Yeter ki mimarisi kent yapısına uygun olsun. 


Habertürk Güneyli 


Geri Dön