Gaziantep Polateli - Şahinbey Tekstil İhtisas OSB'ye onay çıktı!
GSO Başkanı Adil Konukoğlu, Polateli - Şahinbey Tekstil İhtisas OSB projesine bakanlık onayının çıktığını, Gaziantep 5. OSB’de de 85’i proje aşamasında 129 yeni yatırımın olduğunu söyledi.
GSO Başkanı Adil Konukoğlu, Polateli - Şahinbey Tekstil İhtisas OSB projesine bakanlık onayının çıktığını, Gaziantep 5. OSB’de de 85’i proje aşamasında 129 yeni yatırımın olduğunu söyledi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, bu yıl Türkiye’nin yüzde 3.5, Gaziantep’in ise yüzde 6 büyüyeceğini belirterek, Gaziantep’te de yatırımların devam ettiğini ifade etti. 960 firmanın faaliyet gösterdiği Gaziantep OSB’nin 5’inci Bölgesi’nde 40’dan fazla firmanın inşaatının devam ettiğini ve proje aşamasında da 85 yatırım bulunduğunu vurgulayan Konukoğlu, yeni yatırımcıların uzun süredir bekledikleri Gaziantep-Kilis arasında yer alan Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas OSB’nin Bakanlık izinleri alınarak kuruluşunun tamamlandığını bildirdi.
DÜNYA Gazetesi Gaziantep Temsilcisi Güneş Doğdu Soylu’nun ülke ve Gaziantep gündemine dair sorularını yanıtlayan Konukoğlu, Gaziantep’in başarı hikayelerini yazmaya devam ettiğini ifade ederek, “Gaziantep halen yapmış olduğu ihracatı 6 milyar doların üstünde tutabilen ve Türkiye’de en fazla ihracat yapan kentler arasında 5’inci sırada olan bir kent. Yıllardır Ankara’nın bir arkasında 6’ncı sırada yer alırken bu yıl 5’inci sıradaki yerimizi korumaya çalışıyoruz. Sanayideki enerji tüketimine baktığımızda geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 8-9’luk bir artış söz konusu. Bu yıl Türkiye yüzde 3.5 büyür diye tahmin ediyorum, Gaziantep ise her zamanki ülke performansının üstünde yüzde 6 civarında büyür diye bekliyorum. Şu an piyasadaki en büyük sorun nakit darlığı konusu. Nakit sıkıntısı olduğu için de çarklar yavaş dönüyor. Burada bizlere düşen görev bu çarkları nasıl hızlandıracağımızı ortaya koymaktır. Bu çerçevede hızlı bir şekilde gerek ihracatımızı gerekse iç piyasayı hareketlendirmemiz gerekmektedir. Klasik sürekli ürettiğimiz ürünlerle bir yere varamayız. Mutlaka ürün çeşitliliğine gidilmeli ve piyasada olmayan farklı ürünler üretebilmeliyiz. Şu an ürettiğimiz ürünleri kalite bazında ve çeşitlilik anlamında artırırsak otomatik olarak teknolojik ürünlere geçebiliriz. Biz önce kendi ürünlerimizi markalaştırarak mutlaka bir fiyat farkı alma yoluna gitmeliyiz” şeklinde konuştu.
Gaziantep iş dünyasının yeni yatırımlara devam ettiğini ve markalaşma konusunda ısrarcı olduğuna dile getiren Konukoğlu, “Ürün çeşitliliği ve markalaşma konusunda ısrarcı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gaziantep’te yatırım heyecanının sürdüğüne somut bir göstergemiz var: Kilis-Gaziantep arasına kurulacak Polateli - Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşu tamamlandı, bakanlık izinleri alındı. Bu proje bölge iş dünyasına önemli ölçüde moral oldu. Bundan sonraki aşaması planlanmanın yapılması, altyapı çalışmalarının yapılması. Burası 40 milyon metrekareye yakın bir alan ama ilk etapta 13- 14 milyon metrekarelik bir alana bakanlık tarafından izin verildi. Daha sonra diğer kalan kısımlar etap etap devam edecek. Diğer taraftan mevcut Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde de yatırımlar hız kesmiyor. Gaziantep OSB’de toplam 960 firmamız faaliyet gösteriyor. 5’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde 114 firma aktif olarak çalışıyor. 42 firmanın inşaatı devam ediyor, 85 firmanın da proje aşamasında yatırımı bulunuyor. Gaziantep’te yatırımlar durmadı, devam ediyor” diye konuştu.
Gaziantep’in teşvik dışı bırakılmasına üzüldük
Gaziantep’in 23 ili kapsayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yatırım teşviki kapsamı dışında bırakılmasına üzüldüklerini anlatan Konukoğlu, “Üzüldüğümüz nokta bu kadar emek veren, bu kadar kendi imkanları ile bir şeyler yapmaya çalışan ve başaran bir kentin teşvikler gündeme geldiğinde, “Gaziantep nasılsa kendi gemisini yürütüyor” diye düşünülmesi. Bu konuda gerekli girişimlerimizi yaptık ama neticede geri kalmışlıkla, endeksler ile bu kararın alındığı söyleniyor. Gaziantepliler olarak biz yatırımlarımızı önce kendi şehrimizde yaparız. Ülkenin her köşesindeki yatırım önemli. Etrafımızdaki diğer şehirlerde yatırım yapılmasını arzu ediyoruz ama Gaziantep Sanayi Odası Başkanı olarak Gaziantepli sanayicilerimizin ısrarla Gaziantep’e yatırım yapmalarını istiyorum” ifadesini kullandı.
Herkesi lezzetlerimizi tatmaya davet ediyoruz
Gaziantep’in güvenli bir şehir olmadığı fikrine kesinlikle katılmadığına vurgu yapan Konukoğlu, “Gaziantep dünyadaki en güvenli şehir hangisiyse o kadar güvenli bir şehir. Çünkü gerek emniyetimiz, gerek kolluk kuvvetlerimiz ve diğer birimlerimiz Gaziantep’in güvenli bir şehir olabilmesi için var güçleriyle çalışıyorlar. Gaziantep’te bazı terör örgütleri yakalanıp, ortaya çıkarılıyorsa bu emniyetimizin çok titiz bir şekilde çalışmasından kaynaklanıyor. Bugün dünyanın en güvenilir şehri diye bir şey yok, bu sebeple Gaziantep dünyanın en güvenilir şehirleri arasında. Türkiye’yi güvenli buluyorum. Bugün ABD, Fransa, Almanya, Belçika, İngiltere gibi ülkelerden hangisi güvenli ki? Terörü besleyen ülkeleri bile bir anda terör vuruyor. Biz ülke olarak hiçbir terör örgütüne fırsat vermiyoruz. Devletimiz bu işin üzerinde çok sıkı bir şekilde duruyor. Kesinlikle terörün kökünün kurutulacağına inanıyoruz. Herkesi Gaziantep’e gelip görmeye davet ediyoruz. Bu bahar döneminde Gaziantep’e gelip Gaziantep’in lezzetlerini tatsınlar”dedi.
'2017’nin ikinci çeyreğinde itibaren işler yoluna girer'
2017 yılının ikinci çeyreğinin başında ekonomide olumlu gelişmelerin göstergelere yansıyacağına inandıklarını aktaran Konukoğlu, “Bu yıl Türkiye’nin yüzde 4 büyüyeceğini düşünüyorum. 2017 yılının kötü geçeceğine inanmıyorum çünkü bir iş sürekli aşağıya doğru gitmez. Belli bir noktaya gelir, dibe vurur, sonra yükselişe geçer. Türkiye’de 2017 yılının ikinci çeyreğinin başlarında işlerin yoluna gireceği ve göstergelerin yukarı doğru ilerleyeceğini bekliyorum. İş dünyası olarak bizler umutluyuz” dedi.
İş dünyası dövizde istikrar istiyor
Konukoğlu, iş dünyasının hükümetten şu anda yürütülen istikrarlı politikalarını devam ettirmesini beklediğini ifade ederek, “Terörün üzerine gitme konusunda son derecede başarılıyız, bunun devam ettirilmesini ve kökünün kurutulmasını istiyoruz. Diğer taraftan da istikrarlı bir döviz olmasını istiyoruz. Faiz oranları biraz düştü ancak bundan sonrasında dünyadaki faiz oranları takip edilerek hareket edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönem içerisinde her gün faiz oranlarını gündemde tutmanın da doğru olmadığını düşünüyorum. Gerekli derecede faiz oranları düşmüştür, bunun bir an önce bankacılar tarafından sanayiciye de yansıtılması gerekmektedir. Önemli olan Merkez Bankası'nın faiz oranını düşürmesi değil önemli olan diğer ticari bankaların faiz oranını düşürmesidir. Merkez Bankası yapabileceği kadarını yaptı belli bir noktaya getirdi. Şu an önemli olan ticari faizin belli bir noktaya gelmesidir. Çünkü sadece Merkez Bankası’nın atmış olduğu bir adım piyasayı çok rahatlatmıyor” açıklamasını yaptı.
Dünya