Sektörel

Gaziantep Ticaret Odası inşaat sektörüyle ilgili sorunlara çözüm arıyor!

Gaziantep ekonomik yapılanmasında önemli bir yere sahip olan konfeksiyon, hazır giyim, penye, triko ve inşaat sektörünün yaşadığı sorunlar için Gaziantep Ticaret Odası girişimlerine devam ediyor...

Konfeksiyon, hazır giyim, penye, triko ve inşaat sektörünün yaşadığı Ticaret Odası girişimlerini sürdürüyor. 

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, sektör temsilcilerinin Odaya yaptıkları ziyarette gündeme getirdikleri sektörel sıkıntıların çözümü için çalışmaların devam ettiğini, Gaziantep ekonomik yapılanmasında önemli yere sahip olan sektörlerin tüm ortak sorunun kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu söyledi. Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, ekonomik yapılanmada önemli bir yere sahip olan konfeksiyon, hazır giyim, triko, penye ve inşaat sektörünün sorunlarına çözüm bulmak amacıyla çalışmalara başladıklarını söyledi.


Gaziantep ekonomik yapılanmasında önemli yer tutan sektörler arasında yer alan konfeksiyon, hazır giyim, penye ve triko sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı yanında üretim, dışa açılamama, marka oluşturamama, ihracat yapamama, finansman kaynağına ulaşamama, sermaye yetersizliği, kayıt dışı işletmelerin yarattığı haksız rekabet ve ihracat yapamama sıkıntılarının bulunduğunu söyleyen GTO Başkanı Bartık, bu sektörlerin ihracat potansiyelini artırmaları için ve ihracat yapmalarına olanak sağlamak amacıyla sektörel dış ticaret şirketi kuracaklarını, bunun yanında da ortak marka oluşturmak istediklerini söyledi. 


Bu sektörlerin gelişimi ile birlikte yeni istihdam alanlarının açıldığını, şehrin muhtelif bölgelerinde dağınık olarak faaliyet gösteren işletmeleri belirli bölgelerde toplanmasının kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayan Bartık, "Sektörlerin ortak sorunun başında kalifiye eleman sıkıntısı geliyor. Marka olan Gaziantep; konfeksiyon, hazır giyim ve trikoda büyük gelişme kaydetmesine rağmen tam manası ile markalaşamadığı için birçok ünlü firmaya fason üretim yapıyor. Bu sektörlerin önündeki en büyük engellerden biri markalaşmadır. Triko, konfeksiyon, hazır giyim sektörlerinde şehrin muhtelif bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin kümeleşme yoluyla belli bir bölgede faaliyet göstermesi için yer konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 


Triko sektörü markalaşmanın yanı sıra üretimdeki sıkıntılar, yüksek girdi maliyetleri, döviz kurlarındaki dengesizlik, tanıtım eksikliği gibi bir dizi olumsuzluk yaşıyor. Konfeksiyon, penye, triko ve hazır giyimde kayıt dışı çalışan işletmelerde haksız rekabete yol açıyor. 


Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalar ürettikleri ürünleri dolaylı yoldan ihraç ediyor ve bundan dolayı yılın her ayında çalışmadıkları için dışa açılma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Son dönemlerde ihracat yapılan ülkelerin imalata başlamasıyla da pazar payı daraldı. 


Gaziantep bu sektörlerde model şehir olarak tanıtılır, sektörel bir teşvikle desteklenir ve kurulacak olan sektörel dış ticaret şirketi ile ihracat yapmaları sağlanırsa ihracatçı firma sayısı da artacaktır. Üretim merkezi olan Gaziantep'in, satış konusunda da bir merkez olması kendi ürünlerini yurt dışına direkt satabilmesini sağlamak istiyoruz" dedi. Başkan Bartık, Gaziantep ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan İnşaat sektöründe vergisel sıkıntılar yaşandığını, konut kiralarındaki KDV oranları ve tapu harçlarının yüksekliğinin sektörün gelişimi sorunlar için Gaziantep'i olumsuz etkilediğini belirtti. 


Özellikle sosyal konutlarda KDV oranları ile tapu harçlarının düşürülmesinin sektörün gelişimine ivme kazandıracağına dikkat çeken GTO Başkanı Bartık, "İnşaat sektöründe yaşanacak olumlu veya olumsuz bir gelişmenin beraberinde direkt veya endirekt olarak birçok sektörü etkiliyor. Binlerce sektör inşaat sektörü ile bağlantılı. Dolayısıyla inşaat sektörü hem ekonominin gelişiminde hem de istihdam anlamında önemli bir sektör ve bu sektörün gelişimi için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. 


Gerek vergisel açıdan yaşanan sorunlar, gerek kalifiye eleman yetiştirilmesi sektörün tüm sorunları ile ilgili gündem oluşturma ve çözüm üretme gayreti içerisindeyiz. Bu çerçevede sektörün daha iyi yerlere gelmesini arzu ediyoruz. Bunun yanında sektörün Gaziantep ayağında yaşadığı sıkıntının başında ise arsa fiyatlarının yüksekliğinden dolayı yaşanan sıkıntılar var. Yeni alanların imara açılarak arsa üretilmesi için girişimlerde bulunuyoruz. Yine inşaat ve konut sektöründe yaşanan sıkıntılarla ilgili girişimlerde bulunduk" dedi. 


Hürses Gazetesi