23 / 12 / 2024

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi mükemmellik ödülü aldı!

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi mükemmellik ödülü aldı!

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, milyonlarca ziyaretçisi bulunan popüler internet sitesi Tripadvisor'un yaptığı ankette 2012'nin mükemmellik ödülüne layık görüldü. Müzeyi son üç ay içinde 125 bin 422 kişi ziyaret etti



Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, dünya genelini kapsayan tatil, seyahat ile otel yorumlarının, önerilerin ve eleştirilerin yer aldığı yazıların paylaşıldığı Tripadvisor Seyahat sitesinin ziyaretçileri arasında yaptığı ankette, 2012'nin ''mükemmellik'' ödülüne layık görüldü. 

AA muhabirinin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden edindiği bilgiye göre, daha önce de Ekonomist Dergisi tarafından ''Türkiye'nin En Başarılı Turizm Yatırımları'' araştırması ''Kültür Turizm Girişimleri'' kategorisinde 2011 ve 2012 yıllarında üst üste iki kez birinci olan müzeyi, 2011 yılı sonuna kadar olan altı aylık dönemde 71 bin 454 kişi, son üç ayda ise 125 bin 422 kişi ziyaret etti. 

     

Zeugma'ya giden yol     

İnsanlık tarihinin hemen her döneminde çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Gaziantep'te, Zeugma Antik Kenti, Dülük Antik Kenti, Tilmen Höyük, Sakcagözü ve Zincirli ören yerlerinde Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Hitit, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait pek çok eser de bugüne kadar ulaşmış ve müzelerdeki yerini almıştır. Bu kapsamda ilk olarak 1931'de yüzey araştırmalarına başlanarak, 1971'den itibaren de Gaziantep Müzesi Müdürlüğü öncülüğünde sürdürülen Zeugma Antik Kenti araştırmaları için en önemli adım, Birecik Barajı yapımının 2000 yılında tamamlanması ve baraj gölü için su tutulmaya başlanmasıyla atıldı. 

2000 yılının Haziran ayı sonlarına kadar Gaziantep Müzesi Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde yüzlerce metrekarelik mozaiğin yanı sıra sütunlar, çeşmeler, küçük buluntular ve mimari yapılara ait parçalar gerek müze depolarına gerekse antik kentin sudan etkilenmeyen bölümlerine taşınarak koruma altına alındı. 

Bir anda dünyanın ilgi odağı haline gelen Zeugma Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan bu eşsiz güzellikteki eserlerin sular altında kalmaktan kurtarılması ve modern tarzda dizayn edilmiş bir müzede sergilenmesi düşüncesiyle Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nin yapımına 2008'de başlanmış ve 2010'da müze binası ana hatlarıyla tamamlanmıştır. 

30 bin metrekarelik bir alanda inşa edilen ve 3 ayrı binadan oluşan müze ve konferans merkezinde bin 160 kişilik toplam 5 adet seminer ve konferans salonu, idari birimler, kütüphane, geçici sergi alanları ve toplamda 7 bin 75 metrekarelik sergi salonları bulunuyor. 

   

Müzede binlerce metrekare mozaik sergileniyor   

Müzede 2 bin 448 metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi, 4 adet Roma dönemi çeşmesi, 24 adet sütun, 4 adet heykel ve 1 adet tunç Mars heykeli sergilenmekte. Kazı ve restorasyon çalışmaları tamamlandığında yaklaşık 4 bin metrekareye ulaşacak mozaik sergisiyle dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olma özelliği taşıyacak olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, antik Zeugma'nın sanatsal ve kültürel yönü ile günlük yaşamından orijinal kesitler sunuyor. 

Döneminin yerel kültürünün örneklerini oluşturan bu eserler Zeugma halkının günlük yaşam biçimi hakkında en üst seviyede doyurucu bilgi verirken, eserlerin tamamı kazı alanındaki orijinal konumunda müzede sergileniyor. 

     

Tarihi eser kaçakçılarının verdiği zarar gözler önünde    

Tamamen çağdaş müzecilik anlayışıyla tasarlanan ve gerek sergilemede kullanılan yeni sunum teknikleri gerekse ziyaretçilere yönelik bilgilendirme sistemleriyle dünyanın en modern müzeleri arasında yer alan Zeugma Mozaik Müzesi'nde birçok bölümünde, tarihi eser kaçakçıları ve define avcılarının mozaiklere verdikleri zararın boyutları da vurgulanmış ve müze ziyaretçilerinin bu konudaki duyarlılığının arttırılması amaçlanmış. 

 

AA


Geri Dön