26 / 12 / 2024

Gaziantep'in imar planları 50 yılı düşünerek yapılacak!

Gaziantep'in imar planları 50 yılı düşünerek yapılacak!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP'den aday adayı olan Şahin Pamuk Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, imar planlarını gelecek 50 yılı düşünerek yapacaklarını söyledi...



Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP'den aday adayı olan Şahin Pamuk Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, kentte imar planlarının anlık kazançlara endeksli yapıldığını savunarak, spekülasyonların önüne geçmek için imar planlarını gelecek 50 yılı düşünerek yapacaklarını söyledi. 


CHP'den Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday adaylığını açıklayan Şahin Pamuk Enerji Yönetim Kurulu Başkam Burhan Cahit Bingöl, kentte imar planlarının geleceğe yönelik değil anlık kazançlara endekslenerek yapıldığını, eğitim ve okul için üretilemeyen arsaların, benzin istasyonu, konut ve ticaret alanları olarak değiştirilip ihale yoluyla satıldığım belirterek, "Biz imar planlarım gelecek 50 yılı düşünerek yapacağız, spekülasyona izin vermeyeceğiz" dedi. 


Nüfusu 2 milyona dayanan Gaziantep'in, önemli bir sanayi ve ticaret kenti olduğunu, Türkiye ile AB'nin, Ortadoğu'ya açılan ciddi bir diplomasi merkezi konumunda bulunduğunu ifade eden Bingöl, "Bir kere bu fotoğrafı iyi görmek gerekiyor. Öte yandan evrimini henüz tamamlayamamış üretim sürecine dayanarak Gaziantep'in, marka şehir ilan edilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Trafik her geçen gün daha da karmaşık hale geliyor. Kentte imar planlan geleceğe yönelik değil anlık kazançlara endekslenerek gerçekleştiriliyor. Halkın katılımından yoksun yönetim anlayışı, göç, çarpık yapılaşma, su ve ulaşım ücretlerinin pahalı olması gibi sorunlar var. Yerel hizmetlerin oluşturulmasında kurumlararası iletişim ve koordinasyon eksikliği var. Sürdürülebilir ekolojik büyümedeki eksiklik, yeşil alanların son derece az olması, çevre ve görüntü kirliliği diğer sorunlar. Şeffaflık, denetlenebilirlik ve hesap verebilirlik cam olarak oturmamış. Kenti dünyaya tanıtacak uluslararası etkinlikler eksik. Profesyonelce düşünülmüş sosyal-kültürel-sanatsal bir marka değeri yaratılamamış, e-belediye ve kent bilgi sisteminin rantabl kullanılmasında

da atalet yaşanıyor" açıklamasını yaptı. Gaziantep'te siyaset yapmayı yerelden evrensele uzayan çizgiye önem vermesinden dolayı tercih ettiğini kaydeden Bingöl, "Gaziantep'te gerçekleştireceğimiz hizmetlerin Ortadoğu'ya yansıması ve model oluşturması önemli bir ilkin başarılması anlamına da gelecekir" dedi. 



 Türkiye'nin ilk bio enerji santrali yakında hizmete girecek Ticari hayatına 14 yaşında sebze halinde yarım gün çalışarak başladığını belirten Şahin, "En büyük mirasım yaklaşık 1 yıl önce kaybettiğimiz. 40 yıl izin kullanamamış bir devlet adamı olan babamın soyadını taşımak. 2009 yılında profesyonel yönetici olarak çalıştığım fabrikayı kiralayarak 3 yıl içerisinde Türkiye'nin en büyük pamukçusu konumuna getirdim. 


Organik pamuğun Türkiye'de gelişmesine önemli katkılar sağlayarak Türkiye'nin en büyük organik pamuk " üretici şirketini oluşturdum. 


Önümüzdeki dönemde devreye girecek olan Türkiye'nin ilk bio-enerji santraliyle Türkiye'de yeni bir ilki gerçekleştirdim" diye konuştu. 




Milimetrik hassasiyetti altyapı haritası şart 

Sanayicilikte kapışım hiçbir zaman kapatmadığım vurgulayan Bingöl, "Belediye başkanı okusam bu uygulama aynen devam edecek. Katılımcı, demokratik, şeffaf, denetlenebilir, hesap verebilir şekilde hareket edeceğim. Vatandaşın yöneticiye ulaşmayı lütuf saydığı dönemi kapatacağız. Vatandaş da kendi kapışım sonuna kadar açacak. Çünkü biz bu kenti, yurttaşlarımızla birlikte yönetip, kocaman bir aile olacağız. Gerekirse odamızın kapışım çıkarıp atarız" şeklinde konuştu. 


Gaziantep'te Celal Doğan ve Asım Güzelbey dönemlerinde altyapıya önemli yatırımlar yapıldığım vurgulayan Bingöl, "İl Özel İdaresi de köylere önemli hizmetler götürdü. Ben şehrin altyapısında önemli bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Ancak, kaynakların tasarruflu ve etkin kullanılması için milimetrik hassasiyette bir altyapı haritası ortaya çıkarmalıyız. Elektrik, su, kanalizasyon, telefon, internet alt yapısının nasıl bir network oluşturduğunun bilinmesini son derece önemsiyorum" dedi. Bingöl, kentte her dönem arsa üretmenin zorluğundan şikayet edildiğini, eğitim ve okul yapılması için üretilemeyen arsaların, benzin istasyonu, konut ve ticaret alanları olarak değiştirilip ihale yoluyla satıldığını ileri sürdü. 


2002-2012 yıllarında çoğunluğu siyasal iktidara mensup belediyelerin Türkiye genelinde 5 milyon 236 bin 924 metrekare yeşil alam ticari alana dönüştürdüklerini savunan Bingöl, şu bilgileri verdi: "Arsaların korunabilmesi için bir kere çarpık yapılaşmanın önüne geçmeliyiz. İmar planlan ranta değil, hizmete yönelik yapılmalı. Plan değişikliklerinin açıktan yapılması arsa spekülatörlerinin iştahım kabartıyor. Siz bir alam 3 liraya alır, imar değişikliği ile 30 liraya satarsanız elbette ev ve arsa fiyatları pahalı olur. Ben buna 'sanal emlak pazan' diyorum. Bizimar planlarını gelecek 50 yılı düşünerek yapacağız, spekülasyona izin vermeyeceğiz. Dev AVM'ler için bulunan arsalan, vatandaş ve şehir için de bulabiliriz. 


Eğitim sorununun çözümü için de gerekli arsa tahsisini yapmak zorundayız. Bugün sadece yeşil alanlar imar değişiklikleriyle katledilmiyor, okul arsası tahsislerinde de nerede problemli bir yer varsa orası tahsis ediliyor ve problem çözülene kadar iş işten geçiyor."


İzlenebilir bir belediye bütçesi oluşturacağız 

Göreve talip olurken belediyenin borçlarım da göz önüne aldığım dile getiren Bingöl, 'Türkiye'de Gaziantep'ten misli ile borçlu belediyeler var. Borç nedeniyle hizmetin durmasını bekleyemezsiniz. Borçlar için öncelikle kaynaklan çok verimli kullanacağız. İsraf ve keyfi harcamalara kesinlikle izin vermeyeceğiz. İzlenebilir bü" belediye bütçesi oluşturacağız. Çeşitli hibelerinden mutlaka yararlanacağız. Belediyelerin topladığı vergi, harç, katılım payı ve su parası azımsanacak rakamlar değil. Siz dürüst olun, kaynağı doğru harcayın, planlı ve programlı hareket edin, ihale ile taşeronlaştırma yerine hizmeti kendi personelinle yerine getirin hiçbir sorun kalmaz" dedi. 


Suriyeliler uzun süre Gaziantep'te kalacak

Gaziantep'teki Suriyeli sığınmacı sayısının 200 binden az olmadığını düşündüğünü belirten Bingöl, bunların tamamının da kayıt altına alınmadığını söyledi. Suriyelilerin barınması için 2 milyar doların harcandığını kaydeden Bingöl, "Gaziantep'te yükselen ev kiraları ve fiyatları işin çabası. Asayiş olaylarına karışanlar, kaçak işçi olarak çalıştırılanlar var. Birçok vatandaşımızın akrabalık ilişkileri olan Suriye ile savaşın eşiğine gelinmesi işin en vahim boyutu. Yani, adına "misafir" denilen ama uluslararası hukukta geçerliliği olmayan Suriyeliler uzun süre Gaziantep'te kalacaklar. Tüm kentin şimdiden buna alışması lazım. Daha yolun çok başındayız"dedi. 


M. Tekin Çiçek/Dünya Gazetesi


Geri Dön