05 / 05 / 2024

Gaziantep'te iki egzoz gazı ölçüm istasyonu kapatıldı!

Gaziantep'te iki egzoz gazı ölçüm istasyonu kapatıldı!

Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü motorlu araçların egzoz gazı ölçümünü yapan yetkili iki istasyonun yetki belgelerini iptal edilerek, faaliyetlerini bir yıl süreyle askıya aldı...



Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M. Ata Erpolat talimatı ile başlatılan denetimlerde, motorlu araçlara yapılan yoğun egzoz denetimlerinde bazı araçların egzoz pulu olmasına karşın egzozlarından çıkan gazların rahatsızlık verici olduğu tespit edildi. Bu tespit üzerine, İl Müdürlüğü tarafından egzoz emisyon ölçüm yetkisi verilen istasyonların ölçüm işlemlerini standartlara uygun yapıp yapmadığı hususunda denetim yapılması kararlaştırıldı. Denetimlerde, sivil araçlarla gidilen ölçüm istasyonlarında ölçüm yapılmadan ya da ölçüm sonucu olumsuz çıkan araçlara pul düzenlenip düzenlenmediği ve çift yakıtlı araçlarda her iki yakıtın da ölçülüp ölçülmediği gözlendi.


Bir yetkili ölçüm istasyonunda, araçlara herhangi bir ölçüm yapılmadan emisyon pulu verildiği, ikinci bir istasyonda da iki yakıtlı araç için, tek yakıt türünde ölçüm yapıldığı, diğer yakıt türü için ölçüm yapmadan emisyon pulu düzenlendiği tespit edilerek tutanak altına alındı.


DENETİMLER SÜRÜYOR


Bu kusurlar neticesinde, 04 Nisan 2009 tarih ve 27190 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Egzoz Gazı Emisyonu Yönetmeliği'nin hükümleri doğrultusunda iki istasyonun pul ve ruhsatlarına el konuldu, yetki belgelerinin iptal işlemlerine başlandı. İptal işlemi neticesinde, bu işletmelerin faaliyetleri bir yıl boyunca askıya alınacak.


Gaziantep’te yetkilendirilmiş egzoz emisyon ölçüm istasyonlarının denetimine devam edileceğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, yetkili personel çalıştırmayan, ölçüm aracının kalibrasyonunu düzenli yaptırmayan, ölçüm yapmadan ya da olumsuz ölçüm sonuçları için pul düzenleyen istasyonlara engel olunarak, şehirde egzoz emisyondan kaynaklı hava kirliliğinin en aza indirilmesi hususunun kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.


Yurt Gündemi


Geri Dön