23 / 12 / 2024

Gaziantep'teki Bostancı Mektebi kültür merkezi oldu!

Gaziantep'teki Bostancı Mektebi kültür merkezi oldu!

Şahinbey Belediyesince restore edilen "Bostancı Mektebi", kültür evi olarak hizmete açıldı



ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen, törendeki konuşmasında, harap haldeki binanın restorasyon çalışmalarıyla kültür evi haline getirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Buraya geldiğimizde ne duvarlar vardı, ne yukarı çıkabiliyorduk. Ne de mahallenin umutları vardı. Bu binayla bu mahalle kaleye bağlanacak. Kaledeki hanla beraber burada üretilen ürünler orada uluslararası boyutta, turizmin öncelikli satış merkezleri haline gelecek. Kent birbirine bağlanıyor. Belediye Başkanı Tahmazoğlu’nu kutluyorum. İpekyolu Kültür Yolu Projesi toplantısı, Kasım ayında Gaziantep’te yapılacak. Bu proje ile Çin’e bağlanacağız, Akdeniz’e açılacağız, Avrupa’nın uçlarına kadar gideceğiz. Bu proje Gaziantep açısından çok önemli. Proje Türkiye’nin dış politikası açısından da önemli."

Sözen, Gaziantep’in yakında Trablusşam ile "kardeş" olacağını, Trablusşam ve diğer kentlerle ortak bir proje çalışması düşündüklerini, böylelikle Gaziantep’in coğrafyanın merkezi haline geleceğini vurguladı.

Yaptıkları çalışmalarla UNESCO’nun dünya miras listesine girdiklerini belirten Sözen, "Bunlar hiç düş değildi. UNESCO’nun dünya miras listesine giriyoruz, planlarımızı, programlarımızı hazırladık. Yeni bir proje var, ’altı üstü kültür Antep’ diye bir yeni bir başlıkla çıkıyoruz. Altındaki mağaraların bütün ölçümlerini yaptırıyoruz, planlarını çıkarıyoruz. Çünkü altında Gaziantep savaşı verilmiş, altta bir tarih vardır, üstü de tarihtir" diye konuştu.

Gaziantep Valisi Erdal Ata da Çekül Vakfı Başkanı Sözen’e teşekkür ederek, ÇEKÜL’ün Türkiye’nin birçok yerindeki tarihi miras ve korunması gereken esere sahip çıktığını belirtti.

Gaziantep’in her tarafından tarih fışkırdığını, kentte korunması, gün yüzüne çıkarılması gereken yüzlerce, binlerce eser olduğunu bildiren Ata, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin eserlerin gün yüzüne çıkarılması için çok önemli çalışmalar yürüttüğünü belirterek, eserlere sahip çıkılması halinde turizm ve tanıtım potansiyelinin artacağını kaydetti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise çalışmalarından ve kendilerine verdiği destekten dolayı Metin Sözen’e teşekkür etti ve alkışlanmasını istedi.

Tarihi yapıların yeniden hayat bulması konusunda Gaziantep Valiliğinin de önemli katkısı olduğunu, Gaziantep’te kurum ve kuruluşların desteğiyle bütün tarihi yapıların restore edilerek hizmete sunulacağına inandığını belirten Güzelbey, kentin tarihi ve kültürel açıdan çok daha iyi yerlere geleceğini vurguladı.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise Gaziantep’in bir tarih ve kültür şehri olduğunu söyledi.

Bir yıl önce Sözen ile Bostancı Mektebi’ne geldiklerini ve harabe bir yapı olduğu için giremediklerini ifade eden Tahmazoğlu, "Çatısı çökmüş, içerisi madde bağımlılarının yuvası haline gelmişti" diye konuştu.

Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’e teşekkür eden Tahmazoğlu, restorasyonun projesi konusunda ÇEKÜL Vakfı’ndan, restorasyonla ilgili olarak da İl Özel İdaresinden destek aldıklarını vurguladı.

Tahmazoğlu, kültür evinde bilgisayar ve İngilizce ile el sanatları kursu verileceğini, binada ayrıca okuma salonu ve kütüphane bulunduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Bostancı Mektebi Kültür Evi törenle hizmete açıldı.

Güneydoğu mimarisinin tipik özelliklerini gösteren iki katlı, avlulu sivil mimari örneği olan yapı, konak olarak inşa edilmiş. Antep Harbi sırasında tahribata uğrayan bina, 1930’lu yıllarda Bostancı Mektebi adıyla kamu binası olarak hizmet vermiş. 1980’li yıllardan beri kullanılmayan bina, Şahinbey Belediyesi tarafından restore edilerek kültür evi olarak hizmete sunuldu.
AA


Geri Dön