14 / 05 / 2024

Gaziantep’teki Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor!

Gaziantep’teki Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor!

Gaziantep’ te 2011 yılında açılan Saklı Konak’ta sergilenen eserlerin tarihi özelliklerinden dolayı Türkiye’ nin en büyük koleksiyonu olduğu ve eser sayısının 1500’ e ulaştığı belirtiliyor...



Gaziantep’te 2011 yılında açılan Saklı Konak’ta sergilenen eserlerin tarihi özelliklerinden dolayı Türkiye’nin en büyük koleksiyonu olduğu ve eser sayısının 1500’e ulaştığı belirtiliyor.


Türkiye’nin özel koleksiyondan oluşan ilk ve tek bakır müzesi olan Gaziantep’teki Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor. Osmanlı dönemine ait yaklaşık 1500 eserin sergilendiği müzede farklı dönemlere ait eserler bulunuyor.


Gaziantep’in Kalealtı semtinde 12 odalı Osmanlı dönemine ait bir Antepevi olan Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi’ndeki eserler, koleksiyoner Ali Atalar tarafından Gaziantep ve yöresi olmak üzere Türkiye’nin tüm bölgelerinden toplanan bakır eserlerinden oluşuyor.


Yaklaşık 1500 parça eserin bulunduğu müzede, Osmanlı döneminde yaşamış bakır ustalarına ait sanat eserleri sergileniyor. Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi’nde, 1700’lü yıllardan başlayan ve Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar devam eden dönemde yetişmiş ustaların el emeği göz nuru eserler yer alıyor. Müzedeki eserler ustaların maharetleri, dönemin özellikleri, yaşam kültürlerini ve yaşadıkları dönemle ilgili bilgiler veriyor.


Saklı Konak'ta sergilenen eserler arasında nadide tabaklar, ibrikler, tepsiler, kazanlar, tavalar, kevgirler, tepsiler, anahtarlar, satıllar, dikiş makineleri, süzekler, hamam takımları, kantarlar, teraziler, havanlar, çanlar, makaslar, mesleklerle ilgili aletler, nakış ve örtüler, silah bölümünde tüfek, tabanca, kama, kılıç, süngü ile top mermileri bulunuyor.


Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi sahibi ve koleksiyoner Ali Atalar, “Müzemiz Türkiye’nin ilk ve tek özel bakır eserleri müzesidir. Müzemizde Osmanlı dönemine ait çok nadir eserler bulunmaktadır. Gaziantep bakır eşya üretiminin ve bakır işlemeciliğinin merkezi konumunda bulunduğu için böyle bir müze önemli bir açığı kapatmaktadır. Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistler de müzemizde bulunan eserleri ilgi ile karşılamakta ve memnuniyetlerini dile getirmektedir.


Müzemize Avusturalya, Afrika ve Avrupa ülkelerinden de ziyaretçiler gelmektedir. Saklı Konak aynı zamanda tarihi bir yapı olmasından dolayı Antep evi özelliklerinin tümünü taşımaktadır. Ziyaretçilerimiz tarihi bakır eserlerinin yanı sıra müze bahçesinde dinlenme ve hediyelik eşya alma olanağına sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı üniversite öğrencileri ve gençlerin de yoğun ilgisiyle karşılaşmaktayız” dedi.



TOKİ Haber 


Geri Dön