25 / 12 / 2024

Gebze yatırımcıların yakın takibinde!

Gebze yatırımcıların yakın takibinde!

Orhangazi Köprüsü ve inşa edilmekte olan, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi yatırımcıların Gebze'ye olan ilgisini artırdı. Gebze' de arazi fiyatları son iki yıl içinde yüzde 60-100 artış gösterdi. .



Orhangazi Köprüsü ve inşa edilmekte olan, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi, arazi yatırımcısının Gebze'ye olan ilgisini artırdı. Bölgede, fiyatlar son iki yıl içinde yüzde 60-100 artış gösterdi. .



GEBZE, idari açıdan Kocaeli iline bağlı olmasına rağmen, İstanbul'a yakınlığı ve sanayi alanlarının bu bölgede yoğunlaşması sonucu İstanbul'la ilişkisi gün geçtikçe artan bir ilçe haline dönüştü. Günümüzde ilçe, İstanbul'un uzak bir semti olarak kabul edilir hale geldi. Bu nedenle Gebze'de son yıllarda ciddi bir hareketlenme var. Büyük şirketlerden bazıları merkezlerini Gebze'ye taşırken, bazı büyük projeler de bölgeye kaydırılıyor. Yatırımcılar kuracakları dev tesisler için büyük metrekarelerde arazi arıyor. Planlanan tesislerin yüzbiıılere varan istihdam sağlaması bekleniyor. Bölgede yaşanan hareketlilik, arazi yatırımcısının da ilçeye ilgisini artırdı. Yatırımcıların farklı metrekarelerde arazi talebinde bulunduğu bölgede, fiyatlar son iki yıl içinde yüzde 60 oranında arttı. Bazı yerlerde artış oranı yüzde 100'ü buluyor. 


"2017 proje yılı olacak" 


E-5 Karayolu, TEM Otoyolu, Körfez Geçiş Köprüsü, Yüksek Hızlı Tren, Marmaray, Sabiha Gökçen Hava Limanı, Kuzey Marmara Otoyolu, Osman Gazi Köprüsü ve Eskihisar-Topçular feribot hattı gibi ulusal ve uluslararası ölçekteki ulaşım ağlarının tam merkezinde olması Gebze'nin stratejik konumunu artırıyor. Gebze tam anlamıyla bir ulaşım şehri haline dönüşüyor. "2023 Gebze Vizyonu" ile kent içi ulaşımın büyük ulaşım ağlarıyla entegrasyonunu sağlayacak, raylı sistemlerle bağlantıların yapılacağı ulaşım master planları hazırladık. Gebze için hizmet dolu verimli bir yılı geride bıraktık. 2017 Gebze için proje yılı olacak. İlçemizin hak ettiği modern şehir kimliğine hızla kavuşabilmesi için çalışıyoruz. 


2016 yılında sözünü verdiğimiz birçok projeyi hayata geçirdiğimiz ve Gebzeli hemşerilerimizin hizmetine sunduğumuz bir yıl oldu. Altyapı ve üst yapı gibi temel belediyecilik hizmetleri aksamadan sürdü. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin de hizmetleri ve koordineli çalışmalarla altyapı sorunlarının çözüldüğü bir ilçe haline geldik. Gebze'yi yaşanabilir bir şehir haline getiriyoruz. Altyapı yatırımları tamamlandı. Üstyapı donatıları da aynı hızla yenileniyor. Gebze'de artık büyük projeleri konuşuyor, planlıyor ve Gebzelilerin hizmetine sunuyoruz. Gebze'yi bölgesinde adeta bir çekim merkezi bir cazibe merkezi haline getirecek önemli bir projeye daha imzamızı atıyoruz. Gebze'mizin incisi, denize açılan kapımız Eskihisar, tarihi kalesi, eşsiz manzarası, Osman Hamdi Bey Müze Evi ve yeni düzenlenen koruluğunun yanı sıra şimdi de macera ve aksiyon parkı ile yıldızına yıldız katmaya hazırlanıyor. 103 dönüm üzerinde çalışmalarına başladığımız ve büyük oranda yapımını tamamladığımız Eskihisar Macera ve Aksiyon Parkı, kafeterya alanları, restoranı, botanik bahçeleri, çocuklarımızın ve gençlerimizin eğlenebileceği dağ kızakları, tırmanma alanlarıyla bir eğlence ve dinlence kompleksi olarak hizmet verecek. 



STRATEJİK KONUMDA 


Kocaeli'nin bir ilçesi olmasına rağmen İstanbul'un uç ilçesi gibi konumlanan Gebze'nin, 30 Haziran 2016 tarihinde hizmete açılan Orhangazi Köprüsü ve devamında inşa edilmekte olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi ile bir anda yıldızı parladı. Bunun yanında Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yollarının da bölgeden geçmesi, İstanbul ile  İzmir  arasındaki yolun en önemli kavşağı olarak Gebze'nin öne çıkmasına yol açtı. Kısaca ulusal ve uluslararası ölçekteki ulaşım ağlarının tam merkezinde olması, Gebze'nin stratejik konumunu bir kat daha arttırdı. 

Gebze ulaşım konusunda çok şanslı bir ilçe. E-5 Karayolu, TEM Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu, hızlı tren ilçeden geçiyor. Marmaray, hızlı tren ile birkaç yıla kadar bağlanacak. Bu bağlantı sağlandığında İstanbul'a ulaşımda yeni bir alternatif daha çıkmış olacak. KadıköyTuzla Metro Hattı'nın da Gebze'ye uzanması gündemde. Sabiha Gökçen Havalimanı ise Gebze'nin hemen yanı başında; İstanbul'dan daha çabuk ulaşılıyor. Gebzeii biri Sabiha Gökçen Havalimanı'na maksimum 15 dakikada ulaşabiliyor. Görüldüğü üzere Gebze ulaşım konusunda çok şanslı. Bu özellikleri de Gebze'nin yıldızını daha da parlatıyor. 


AKTİVASYON MERKEZLERİ 

Günlük çalışan nüfusun en kalabalık olduğu ilçe olarak bilinen Gebze'de bankalar ardı ardına operasyon merkezleri kurmaya devam ediyor. İlçe İstanbul'a en yakın bölgeler arasında yer alırken, bankalar İstanbul'da ikamet eden personelini servislerle Gebze'ye taşımakta. 

Kocaeli şehrine bağlı olmasına rağmen İstanbul'a mesafe olarak daha yakın konumda bulunan Gebze'de ilk olarak Yapı Kredi Bankası 1990'h yıllarda Bankacılık Üssü kurmuştu. Dönemin reklam filmlerine de konu olan bina, şu anda yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı bankacılık operasyon birimi olarak faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz 10 yıllık süre içerisinde, sırası ile Akbank, Türkiye Finans Katılım, Halkbank operasyon birimleri ile Finansbank'm teknoloji birimi bölgeye yerleşirken, Iş Bankası ve Kuveyt Türk'ün ilgili birimleri de bölgeye taşınma hazırlığında. 



Ayşegül GÖKŞEN / Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Değerleme Uzmanı 


Gebze SWOT analizi 


GÜÇLÜ YÖNLER 


¦İstanbul'a yakın konumda yer alması 

¦Sanayi sektörünün bölgede yoğunlaşması 

¦Organize sanayi bölgelerinin varlığı 

¦İmar planlarının büyük ölçüde tamamlanmış olması 

¦Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alması 

¦Coğrafi konumunun sanayi, hizmet ve yatırım sektörleri için uygun olması 



ZAYIF YÖNLER 


¦Kent içi ulaşım sisteminin iyi çözülememiş olması 

¦Kent içi trafik sorununun olması 

il Ticaret ve hizmet sektörlerinin yeterince gelişmemiş olması 


FIRSATLAR 


¦İstanbul'a yakın olması sebebiyle iş hayatı ve yerleşik hayat açısından cazibe merkezlerinden biri olarak görülmeye başlanması 

il İstanbul'a ve ana ulaşım ağlarına yakın olması nedeniyle yatırımcılar tarafından tercih edilmesi ü Danca, Çayırova, Dilovası ilçeleri ile birlikte İstanbul'un sanayi üssü olması 

¦Organize sanayi bölgelerine sahip olması 

¦Yüksek eğitim ve araştırma kuruluşlarının varlığı 

¦Köylerin mücavir alan içine alınmasının kentsel 

alan üretimi için yarattığı fırsat 

¦Kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanması 

¦Konut yatırımlarının gün geçtikçe artması 

¦Osmangazi Köprüsü'nün açılması ile erişilebilirliğinin ve lojistik açıdan öneminin artması 

¦ Marmaray'ın Gebze'ye kadar uzanacak olması ve yüksek hızlı tren hattının Gebze'den geçmesi 

¦Yapımına başlanan İzmir Otoyolu'nun tamamlanması ile Gebze ilçesinin Yalova-Bursaİzmir hattındaki öneminin daha da artacak olması 


TEHDİTLER 


¦Sanayi sektörünün gelişmesi ve istihdamın artmasının bir sonucu olarak ilçenin sürekli göç alması 

¦Niteliksiz konut yapılaşmasının olması ve deprem açısından riskli yapıların varlığı 

¦ İlçe merkezinin mekânsal olarak dar olması, bunun sonucu olarak gündüz saatlerinde trafik yoğunluğu ve otopark sorunu yaşanması I Kullanılabilir arazilerin çok sınırlı olması 

¦Kentsel dönüşümün tamamlanmamış olması ile çarpık kentleşme ve görüntü kirliliğinin oluşması 

¦Yoğun yapılaşma nedeniyle tarım arazilerinin giderek azalması 

¦Sanayinin çevreye olumsuz etkisi 




OTOMOTİV VE GIDA YOĞUNLUKTA 


Gebze'de bulunan ciddi istihdam alanlarından biri de Gebze Organize Sanayi Bölgesi. GOSB'de birçok otomotiv ve gıda şirketi yer alıyor. Bunlardan en bilinenleri ise, Doğuş Oto, Volksvvagen, Honda, Toyota, Ülker Gıda, Eti ve Kent Gıda. Son yılların en büyük sanal mağazası haline gelen ve e-ticaret sektörüne farklı bir soluk kazandıran Markafoni.com da deposunu Gebze bölgesinde kuran şirketlerden biri. Sanayi kenti olma avantajını kullanan Gebze'ye bağlı olan Darıca, Çayırova ve Dilovası beldeleri. 2008 yılında çıkarılan kanun tasarısı ile üç yeni ilçe halini aldı. İstanbul'a yakınlığı da göz önüne alındığında bankalar ve firmalar operasyon merkezlerini Çayırova'da konumlandırmış durumda. Çayırova ve çevresi büyük inşaat firmalarının radarına da girdi. Özellikle son iki yılda markalı konut üreticisi birçok firma ilçede arsa topluyor. 

Sanayinin ilçede yoğunlaşması sonucu, sanayi sektöründe çalışanların ve ailelerinin barınma ihtiyacından dolayı, ilçede konut arzı gün geçtikçe artıyor. 


EN GEÇ DEĞERLENEN YERLER 


Arsa ve konut açısından Gebze'nin son yıllarda en değerlenen bölgelerinin başında Hacı Halil, Osman Yılmaz ve Yenikent mahalleleri geliyor. Hacı Halil ve Osman Yılmaz mahalleleri ilçe merkezine daha yakın konumda iken, Yenikent Mahallesi ilçenin çeperlerinde yer alıyor. 

İlçenin ticari faaliyetlerin yoğunlaştığı eski çarşı olarak adlandırılan Hacı Halil Mahallesi'nde konul birim fiyatları metrekare bazında 2 ila 3 bin TL aralığında değişirken, Gebze Fatih Devlet Hastanesi'nin sınırları içerisinde bulunduğu ve eski çarşıya yakın olan Osman Yılmaz Mahallesi'nde ise metrekare birim fiyatlar, 2 bin 250 ila 3 bin 250 TL aralığında değişiyor. 


Şehrin çeperlerinde yer alan ve yeni gelişmekte olan Yenikent Mahallesi'nde ise daha çok yeni konutlar yer alıyor. Buradaki konutların metrekare birim fiyatları bin 750 ila 3 bin TL aralığında. Gebze ilçesinde imar planında konut lejandında kalan arsaların birim fiyatları arsanın konumu ve büyüklüğüne göre farklılık göstermekle birlikte ortalama metrekare fiyatları bin 500 ila 3 bin TL seviyelerinde. 


EMLAK KONUTA YOĞUN İLGİ 


Gebze'de, sanayiden gelen yoğun nüfus potansiyeli konut talebini de artırıyor. Bunun en somut örneği, Emlak Konut GYO tarafından Gebze'nin Kirazpınar Mahallesi'nde inşa edilecek olan Gebze Emlak Konutları 3. Etap projesinde yaşandı. Projede yer alan 1.850 konut için 4.277 başvuru geldi. Gebze Emlak Konutları 3. Etap projesine gösterilen yoğun ilgiyi değerlendiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "Projemizdeki 1.850 konutun yaklaşık iki buçuk katı kadar fazla başvuru kısa sürede toplandı. Yoğun talep ülkemize ve ekonomimize güvenin bir göstergesi oldu. İnşaatına yıl bitmeden başlayacağımız projeyi en kısa sürede sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz" dedi. 


"YÜZDE 100 DEĞERLENDİ" 


Kocaeli Emlakçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Tutku Emlak'ın ortaklarından Ahmet Özder, Gebze'nin yol güzergahında olması ve son yapılan Istanbul-lzmir Otoban ve Osman Gazi Köprüsü ile değerine değer katıldığını söylüyor. Gebze'de konut arsası başta olmak üzere gayrimenkul, sanayi, ticari her türlü gayrimenkulün değerlendiğini vurgulayan Özder, Mollafeneri, Pelitli ve Balçık köylerinin yakın zamanda imara açılacağını belirtiyor ve bu köylerde de gayrimenkulün ciddi ölçülerde hareketlendiğini söylüyor. Özder, "Gebze gayrimenkul açısından oldukça hareketli. 2016'da bütün olumsuzluklara rağmen Gebze'de gayrimenkul değerleri yüzde 100'e kadar değerlendi. Dövizdeki hareketlilik bir miktar piyasayı durağanlaştırdı. Konutlarda metrekare fiyatları 3 bin 500 TL'ye kadar ulaştı" diyor.



Özder'in verdiği bilgiye göre, ilçe İstanbul'un büyük markalı konut müteahhitlerinin de ilgi alanına girmiş durumda. Gebze'de nabız yoklayan büyük müteahhitler olduğunu söyleyen Özder, "Gebze'de gayrimenkul sektörü iyi. Ancak markalı konutlar konusunda eksikliğimiz var. İstanbul'un büyük inşaatçılarının gelmesini isteriz. Gebze'de alıcı potansiyeli yüksek. Konut satmakta zorlanma olmaz" diyor. Türkiye'nin her yerinden Gebze'ye gayrimenkul yatırımcısının geldiğini belirten Ahmet Özder, yabancı yatırımcılar konusunda ise mesafe alınamadığını söylüyor ve "Firma olarak Yalova'da da hizmet veriyoruz, özellikle Ortadoğulu birçok yatırımcıya konut sattık. Gebze'de bunu henüz başaramadık. Ancak uzun vadede yabancı yatırımcının da geleceğini düşünüyorum" diyor. 




Arsa fiyatları yüksek 


Gebze'nin artık İstanbul'un giriş kapısı olduğuna bu nedenle gayrimenkul yatırımcısının radarına girdiğine vurgu yapan Re/Max KOBİ Brokırı Avni Sağlam, ilçedeki gayrimenkul piyasası hakkında şu bilgileri veriyor: 


"Gebze'de şu anda sanayi imarı olan arsaların metrekare fiyatı 500 ila 600 dolar aralığında. Gebze'nin köylerindeki arsaların metrekaresi ise 200 ila 400 dolar aralığında satılıyor. Merkezdeki konut imarlı arsaların metrekaresi 2 bin 500 ila 3 bin dolardan işlem görüyor. Hemen belirtmekte yarar var; bu fiyatlar dolar kuru 2.80 seviyesindeki fiyatlar." 



"KİRALAR HIZLA ARTIYOR" 


Gebze'nin önemli gayrimenkul alım satım şirketlerinden Innova Gayrimcnkul'ün yetkililerinden İlyas Ekşi ise. gayrimenkul sektörünün hem kiralık hem de satılık tarafında çok canlı olduğunu söylüyor. Kira fiyatlarının bir yıl içinde ortalama 700 TL'den 900 TL'ye çıktığını söyleyen Ekşi, özellikle Mutlukent, İstasyon, Danca bölgesinde fiyatların yükseldiğini belirtiyor. Konut aliminin da hareketli olduğunu vurgulayan Ekşi, inşaat tamamlanmadan daire satışlarının bittiğini söylüyor. Mutlukent'in İstanbul'un Ataşehir'ine benzediğini belirten Ekşi, "İstasyon bölgesi hem  Marmaray  bağlantısı hem de hızlı tren nedeniyle değerleniyor" diyor. Gebze'de Emlak Konut ve TOKİ'nin projelerinin de bulunduğunu söyleyen Ekşi, AVM yatırımlarının da artacağını iddia ediyor. Bölgedeki köylerin de değerlendiğini söyleyen Ekşi'ye göre. Yağcılar, Kargalı, Duraklı ve Orhanlı köyleri yoğun ilgi görüyor. 





Mustafa BAYGAN / ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü 


"Ciddi bir emlak talebi olacak" 


Gebze gayrimenkul piyasasındaki bir kaç koldan büyüme yaşanacağını düşünmek ile birlikte sanayileşmede yatırımların daha çok teknoloji üzerine olmak üzere yine bu bölgede yapılabileceğini öngörüyoruz. Ulusal ve uluslararası yatırımcıların konut projeleri göze çarpıyor. Bu projelerde 2-3 sene içerisinde ciddi artış olacağı beklentisi var. Konutla beraber gelecek olan sağlık, okul, alışveriş vb. yatırımlarda gelecekte Gebze bölgesinde artış gösterecektir. Gebze'de şu an emlak sektöründeki rayiç fiyatlar sanayi ve ticari yerlerde yerini bulmuş fakat konutlarda düşük olarak seyrediyor. Büyük projelerin 

bu bölgedeki arsa fiyatlarını artıracağından konut fiyatlarında artış olması bekleniyor. Gebze'de 2014 yılında metrekare bazında ortalama bin 136 TL seviyesinde olan konut fiyatları, 2016 yılında yine metrekare bazında bin 819 TL seviyesine çıktı. Bu da iki yıl içerisinde yüzde 60 oranında değer artışı demek. Projelerin gündeme gelmesi ile fiyatlarda çok ciddi bir hareketlenme olduğunu biliyoruz. Genel olarak bakıldığında Gebze bölgesi tüm gayrimenkul çeşitlerinde yatırım yapılabilecek ve kısa sürede değer kazanabilecek bir bölge olarak yatırımcının dikkatini çekiyor. 



Tarihte Gebze 

Gebze'nin de içinde bulunduğu, eski Yunan ve Romalıların Bitinya (Bithynie) dedikleri coğrafi bölgenin bilinen en eski tarihi M.Ö. 12. yüzyıla dayanıyor. Asya ile Avrupa kıtaları arasındaki en önemli geçit yeri olan bölge, ya birçok ulusun yurdu ya da gelip geçtikleri, medeniyetlerinden izler bıraktığı bir yerdir. Bugün Gebze'nin olduğu bölgede, M.Ö. 281-246 yıllarında Kral 1. Nicomede'nin egemenliğindeki Bitinya Krallığı döneminde Dakibyza ve Libyssa adında yerleşmeler vardı. Eski Gebze'nin yerine dair söylenenler bu tarihlere ait. Daha eski tarihlere ait bilgiler ise çelişkili. Bölgenin adı tarih kitaplarında ünlü Kartacalı komutan Hannibal'in Zama Savaşı yenilgisinden sonra Bitinya Krallığı'na iltica etmek zorunda kaldığı dönemde yerleştiği yer olarak da geçer. Daha sonra burada intihar eden Hannibal'in anıt mezarı da bulunuyor. 1330 yılında OsmanlIlarla Bizans arasında yapılan savaştan sonra Gebze'nin içinde bulunduğu bölge Osmanlı idaresine geçti. Bugünkü Gebze'nin kurucusu Orhan Gazi'dir. Gebze'de kendi adına cami de yaptıran Orhan Gazi, bölgede izler bırakan ilk Türk büyüğü oldu. Orhan Gazi, bölgenin imarı ve yaşaması için çaba gösterdi ve bu amaçla işletmeler kurdu, ve vakıfları destekledi. Gebze, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarına kadar kimi zaman İstanbul'a, daha çok da Kocaeli'ne bağlı bir kaza olarak, önemli konum niteliğini korudu. Gebze, Cumhuriyet'in ilanından sonra yeni iller kanununa göre il olan İzmit'e bağlandı. Gebze adı köken olarak, diğer eski yerleşmelerin ismine bağlanıyor. Antik çağ araştırmacılarının hemen hepsi ilçe için Libyssa adını kullanıyor. Roma ve Bizans döneminde Dakibyza adının da kullanıldığı biliniyor. Bazı araştırmacılar ise yöreden bahsederken, Gebseh, Gebisseh, Gjabseh isimlerini kullanır. Gekbuze, Ghviza, Gavize, Dschebse, Dschebize, Gebize de kullanılan isimlerden. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde bir kez Kekbeziye ismini kullanır. Erzurum seyahatini anlattığı kısımda Gebze kelimesinin, bölgenin Osmanlı ve Bizans arasında sıkça el değiştirmesi nedeniyle "Gel bize" ifadesinden kaynaklandığını yazar. İbrahim Hakkı Konyalı ise, eski Osmanlı arşiv kaynaklarında Geybüyze, Geybüveyze, Geyibüveyze, Geyiboyze, Geykivize şeklinde yazıldığını, halen yaşayan ismininse Gebze olduğunu vurgular. 


Para 


Geri Dön