28 / 07 / 2024

Geçici konut taşıyan iyilik treni Pakistan'a ulaştı!

Geçici konut taşıyan iyilik treni Pakistan'a ulaştı!

Genci-yaşlısı, zengini-fakiriyle Türk halkı tarafından yapılan yardımlar 140 milyon liraya ulaştı


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Pakistan'ın dörtte birini etkileyen, çok sayıda can kaybına ve büyük maddi zarara neden olan sel felaketinin ardından, genci-yaşlısı, zengini-fakiriyle Türk halkı tarafından yapılan yardımlar 140 milyon liraya ulaştı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Pakistan için ''Gözyaşları Sel olmasın'' temasıyla başta Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılayının ülke çapında başlattığı geniş kapsamlı yardım kampanyası devam ederken, birçok oda, dernek gibi sivil toplum kuruluşlarının yardımları ile bireysel bağışlar çığ gibi büyüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla valiliklere gönderilen genelgeyle başlatılan yardım seferberliğinde, Başbakanlık ve Diyanet hesaplarında toplanan yardım miktarı 140 milyon TL'ye ulaştı.

İslam dünyasının ramazan ayını yaşadığı bir dönemde meydana gelen sel felaketinin ardından, Pakistan'a bu kez ''iyilik seli'' aktı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşların zekat ve fitrelerini bölgeye ulaştırmak için banka hesapları açtı.

Yardımların önünü açmak için Bakanlar Kurulu kararınca iş adamlarının Pakistan'a yapacağı yardımların vergi matrahında değerlendirileceği duyuruldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) başlattığı yardım kampanyasında, 1,5 milyon TL'si birlik tarafından yapılan bağış olmak üzere, 1600 kişi ve kurumdan 7 milyon TL tutarında nakdi yardım toplandığını bildirdi.

Daha önce  Ankara  Ticaret Odası (ATO) 1,5 milyon, İstanbul Ticaret Odası (İTO) 500 bin lira maddi yardımda bulunmayı kararlaştırdığını duyurmuştu.  İzmir  Ticaret Odası (İZTO) 250 bin lira tutarında ayni, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da 400 bin lira nakdi yardımda bulunma kararı aldığını bildirmişti. Yardım seferberliğine katılan odaların sayısı her geçen gün artıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) de Kızılay ile işbirliği içinde ihracatçıların katkıda bulunacakları bir yardım kampanyası düzenleyerek, kampanyayı 1 milyon liralık bir bağışla başlattıklarını duyurdu.

-PAKİSTAN'A İFTARDA 3 MİLYON TL BAĞIŞ-

Pakistan için Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla ''Erdemliler Dayanışması'' teması kapsamında düzenlenen iftarda 3 milyon TL para yardımı ve 1 milyon TL tutarında ilaç yardımı topladı. İftardaki açık artırmalarda en büyük yardımı 500 bin TL ile Semahat Arsel yaptı.

Toplanan bağışı bizzat Pakistan'a giderek ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Emine Erdoğan, Pakistan'da Türk Kızılayının Pirsabak kasabasında kurduğu Hürriyet Mahallesindeki evlerin anahtarlarını, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın da katılımıyla hak sahiplerine dağıttı.

Hürriyet gazetesinin başlattığı yardım kampanyası kapsamında Türk Kızılayının Pakistan'da yaptığı 120 Mevlana Evi yeni sahiplerine kavuşturulmuş oldu.

Türk Kızılayı, Pakistan'da selzedeler için verdiği iftar yemeklerinin yanı sıra sağlık, gıda, temiz su paketleri dağıtımı da yaptı.

Türkiye'den yola çıkan 7 ayrı tren katarı ve 62 tırdan oluşan yardım konvoyunun getirdiği malzemeler de Türk Kızılayının organizasyonuyla insanlara dağıtıldı.

-TÜRK SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI SAHADA-
  
Pakistan'a ulaşan ilk yardım kuruluşları arasında da Türk Kızılayı ve Türk sivil toplum kuruluşları yer aldı. Başta Türk Kızılayı olmak üzere, bölgede TİKA, Kimse Yok Mu, Deniz Feneri, İHH, Yeryüzü Doktorları gibi birçok Türk sivil toplum kuruluşu da çalışmalarını sürdürüyor.

Sağlık Bakanlığına bağlı tam donanımlı iki sahra hastanesi de selin en fazla zarar verdiği iki ayrı bölgede hizmet veriyor. Selin ilk vurduğu bölgelerden biri olan Nowshara'da Türk Kızılayı Mevlana evleri kurarken, Yeryüzü Doktorları da bu bölgede selzedeleri sağlık taramasından geçiriyor.

''Türkiye-Pakistan Gönül Köprüsü Platformu'' adı altında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Pakistan'da, içinde okul, sağlık ocağı ve cami gibi sosyal alanların da bulunduğu 4 bin konutluk yerleşim yeri inşa edeceğini açıkladı.
    
-ROTA BU KEZ PAKİSTAN OLDU-
    
İHH İnsani Yardım Vakfı ''Rotamız Pakistan, Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası çerçevesinde Filistin'e yardım götürdüğü Gazze-1 gemisiyle bu kez Pakistan'a 3 bin ton insani yardım malzemesi götürüyor. Evlerini kaybeden aileler için kalıcı konutların temelini atılırken İHH, ayrıca 801 afetzede aileye 750 bin TL nakit yardımı yaptı.
Pakistan'a yaklaşık 100 bin liralık ayni ve nakdi yardım yaptığını açıklayan Kimse Yok Mu Derneği Denizli şubesi tarafından hazırlanan 14 vagonluk yardım treni Pakistan'a ulaştı.
    
-MEMURLAR, DOKTORLAR SEFERBER OLDU-
    
Türk Eczacılar Birliği (TEB) Merkez Heyeti, Pakistan halkı için ilaç yardımı kampanyası başlattı. İlaçların Türk Kızılayı aracılığıyla felaket bölgesine gönderileceği bildirildi.
Memur Sendikaları Konfederasyonu da (Memur-Sen) üyelerden toplanan 100 bin TL tutarındaki yardımı. Pakistan'daki selzedelere ulaştırmak üzere yardım derneklerinin temsilcilerine teslim etti.
    
-İLLER BAZINDA YARDIM SEFERBERLİĞİ-
    
Erzurum'un Hınıs ilçesine bağlı Ovaçevirme köyünde yaşayan Hanife Akça, izlediği bir haberden etkilenerek başlattığı yardım kampanyasında, köyden 6 ton buğday topladı. Pakistan'daki sel felaketiyle ilgili haberleri izlerken çok etkilenen Akça'nın köyde başlattığı yardım kampanyası, Türk halkının yardımseverliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Eskişehir Açık Cezaevindeki mahkumların, Pakistan'ın yaralarının sarılmasına katkıda bulunmak için aralarında topladıkları 30 bin lira, belki de yardım seferberliğinin en anlamlı yardımı olarak kayıtlara geçti.

Uşak'taki battaniye üreticileri ise Pakistan'da insanların açıkta ve doğa şartlarına direnerek yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, stoklarındaki battaniyeleri Pakistan'a göndereceklerini açıkladı.

Manisa Valiliğince başlatılan yardım kampanyası kapsamında, ilk etapta 100 ton içme suyu demiryoluyla Pakistan'a gönderildi.

Trabzon Kadın Gelişim ve İletişim Derneği üyesi kadınlar da Pakistan'daki afetzedeler için 35 bin lira yardım topladı.

Özel sektör ile siyasi partiler de Pakistan için girişilen yardım seferberliğine dahil oldu.

Saadet Partisi, sel felaketinde mağdur olanlar için, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tarık Azizuddin'ne 25 bin 800 liralık çek verdi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) de merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu'nun himayesinde Pakistan'daki sel mağdurları için yardım kampanyası başlattığını, yardımların Gülefer Yazıcıoğlu tarafından Kızılay'a teslim edileceğini duyurdu.

Öte yandan yapılan ayni yardımların bölgeye gönderilmesinde yeteri kadar TIR bulunmadığı için sıkıntılar da yaşandığı öğrenildi.

Türkiye'de bulunan 27 bin civarındaki TIR, ihracattaki artış ve Pakistan'a yardım malzemesi nakliyesi sebebiyle yoğun olarak kullanılıyor.
AA


Geri Dön