02 / 10 / 2024

Geçiş garantili köprü ve yolların faturası 24.8 milyar dolara ulaşacak!

Geçiş garantili köprü ve yolların faturası 24.8 milyar dolara ulaşacak!

Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen geçiş garantili köprüler ve otoyolların vatandaşa faturasının 24.8 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 




Geçiş garantili köprüler ve otoyolların yurttaşa faturasının24.8 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sözcü’den Başak Kaya imzalı habere göre Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi mega projelerde gerçekleşmeyen araç garantilerinin ve fiyat farklarının yükü yurttaşın sırtına yıkıldı. Bu konuya dikkat çeken CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, geçtiğimiz 7 senede yap-işlet-devret projelerinde gerçekleşmeyen araç garantileri ve fiyat farkları için 13 milyar dolar ödendiğini söyledi.

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan Orta Vadeli Program’daki tahminler üzerinden hesaplamalar yapan  Mustafa Sarıgül, önümüzdeki dört senede söz konusu bu projeler için 11 milyar 800 milyon dolar daha ödeneceğini ve toplam tutarın 11 senenin sonunda 24 milyar 800 milyon doları bulacağını dile getirdi. Böylelikle geçmeyen araçların vatandaşa faturası da 25 milyar dolara dayanacak.

Geçiş garantili köprü ve yolların faturası 24.8 milyar dolara ulaşacak!

‘9 KÖPRÜ PARASI ÖDEDİK’

Mustafa Sarıgül konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada  Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve otoyol bağlantılarına ilişkin ilk garanti ödemelerin gerçekleştiği 2017’de  dolar kurunun 3.53 Türk Lirası olduğunu anımsatarak “O gün 800 milyon dolar olan garanti ödemeleri 2022 yılında Çanakkale Köprüsü’nün de eklenmesi ile katlanarak arttı. 2023 yılında dolar kuru 18.70 Türk Lirası’na yükseldi. Garanti ödemeleri de buna bağlı şekilde 3 milyar doları geçti. Yurttaşın sırtındaki yük her geçen gün arttı” diye konuştu.

Açıklamasında Osmangazi Köprüsü’ne de vurgu yapan Sarıgül, “Osmangazi Köprüsü’nün maliyeti 1 milyar 400 milyon dolar. Geçtiğimiz 7 senede de yap-işlet-devret projelerinde gerçekleşmeyen araç garantileri ve fiyat farkları nedeni ile 9 Osmangazi Köprüsü parası ödedik” dedi. Mustafa Sarıgül ayrıca açıklamasında okullarda temizlikten kısıldığını dile getirerek, "Bu sene toplamda 30 bin hizmetli için asgari ücretin 2 katı 34 bin TL maaş verilse bile geçmeyen araç garantisi sebebiyle ödenecek tutarın 60’da 1’i olmuyor. Kum tanesi kadar kalıyor." dedi.

 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Yıldırımtürk'ten gram ve çeyrek altın fiyatlarında Ekim uyarısı: Geri çekilebilir! 

Mert Başaran fırsatçılara ateş püskürdü! Fırsatçı emlakçılara uygulanan ceza altın fırsatçılarına da uygulansın!

SGK uzmanından emeklilik hayali kuranlara flaş uyarı! Maaş farkı için yeni bir formül geliyor!


Geri Dön