28 / 04 / 2024

Geçmişten Günümüze Piyalepaşa sergisi sanatseverlerle buluştu!

Geçmişten Günümüze Piyalepaşa sergisi sanatseverlerle buluştu!

Piyalepaşa semtinin ve kurucusu Piyale Paşa'nın çeşitli dönemlerden izleriyle farklı yüzyıllara ait birçok eserin yer aldığı sergi, 30 Mart'a kadar Rahmi M. Koç Müzesi'nde ziyaret edilebilecek



Polat Holding ve Piyalepaşa İstanbul sponsorluğunda Beyoğlu Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen "Geçmişten Günümüze Piyalepaşa" sergisi sanatseverlerle buluştu.


Rahmi M. Koç Müzesi'ndeki açılışta konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, öncelikle Ankara'daki terör saldırısını kınadığını belirterek, "Terörün tek hedefi, büyük Türkiye. 'Türkiye büyümesin, güçlenmesin, zayıf kalsın. İstediğimiz gibi olsun'. Böyle bir ülke istiyorlar. Milletimizin başı sağ olsun" dedi. 


Serginin önemine işaret eden Demircan, şunları kaydetti:

"Beyoğlu'nun semtlerini şöyle bir hatırladığımızda aslında İstanbul’u hatırlıyoruz. Tepebaşı, Karaköy, Tarlabaşı, Galata, Cihangir, Tophane, Şişhane. Her biri bütün imparatorluk tarihinde, cumhuriyet tarihinde, yüzük taşı gibi parlamış, bizim tarihimizde ayrı değerleri olan mekanlardır. Böyle köklü mekanlara sahip olmak bir ayrıcalık ama onları koruyup geleceğe taşımak da bir o kadar güç ve zorlu. İşte İstiklal Caddesi ve çevresi, işte Tarlabaşı, işte Galataport Projesi, hemen yanı başımızda devam eden Haliçport ve Rahmi Koç Müzesi'nin bulunduğu bu mekan. Bütün bunlar, teker teker Beyoğlu’nun eski hak ettiği yere gelmesini sağlayacak önemli projelerdir."


- "Piyalepaşa projesi, Kasımpaşa'nın ihya projesidir"

Piyalepaşa projesinin Kasımpaşa'nın ihya projesi olduğunu vurgulayan Demircan, çocukluğunun bu semtte geçtiğini, bölgenin son 45 yıllık geçmişini iyi hatırladığını söyledi.


Demircan, Osmanlı devlet adamı ve denizcisi Piyale Paşa'yı hatırlamak ve hatırlatmanın da ayrı bir incelik olduğunu dile getirerek, "Bu vesileyle Beyoğlu'nun semtlerini tanıtma zinciri Kasımpaşa'yla başladı. Kasımpaşa'da Donanma Günleri Sergisi'ni açtık, şimdi de Piyalepaşa Sergisi'ni Adnan Polat'ın sponsorluğunda açtık, güzel bir ekip var. Böyle 2-3 ayda bir, bir kitap, bir sergi yaparak, Beyoğlumuzun bu güzel muhitlerini hatırlayacağız" ifadelerini kullandı.


Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat da Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Terörün asıl amacı, yaşamı ortadan kaldırmak, herkesi evlerine sindirmek ama asla öyle bir şey olmayacak. Bizler, yaşamımızı devam ettireceğiz" diye konuştu.


Projeyi hayata geçmesinde birçok insanın emeği bulunduğunu belirten Polat, şunları aktardı:


"Özellikle Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a teşekkür ediyorum. Bu projenin gelişmesinde bizimle beraber oldu, bize yardımcı oldu ve halen de olmakta. Sadece Piyalepaşa'da değil, tüm diğer semtlerde de aynı şekilde kentsel dönüşüm için büyük mücadele veriyor."


Sergide AA muhabirine açıklama yapan "Geçmişten Günümüze Piyalepaşa" kitabının yazarı Gökhan Akçura ise şunları söyledi:


"Piyalepaşa hakkında kitap hazırlamaya karar verdiğimde, semt hakkında yapılmış özel bir araştırma bulunmuyordu. Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatan yayınlarda Piyalepaşa'nın çok az yer aldığını fark ettim. Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nden sağladığım bilgilerle eksiklikleri gidermek için kalabalık bir ekiple 1 yıl çalıştık."


Sergide, Piyalepaşa semtinin ve kurucusu Piyale Paşa'nın çeşitli dönemlerden izleri ve İstanbul'un bilinen ilk haritası, kuş bakışı İstanbul panoramaları, bölgenin en güzel 6 parçalık panoramik gravür ve bakır baskı tekniğiyle yapılan kentin bilimsel haritasına kadar çeşitli yüzyıllara ait birçok eser, İstanbul'dan geçen önemli haritacı ve ressamların arşivlerinden yapılan derlemeler sanatseverlere sunuluyor. 


Proje kapsamında hazırlanan biri albüm biri de kaynak olmak üzere iki kitap, bugünden itibaren raflarda yerini alacak.


Piyalepaşa semtinin 500 yıllık tarihini gün yüzüne çıkaran sergi, 30 Mart'a kadar görülebilecek.


AA


Geri Dön