28 / 04 / 2024

Gedikpaşa'daki imar değişikliğine yargı 'dur' dedi!

Gedikpaşa'daki imar değişikliğine yargı 'dur' dedi!

Gedikpaşa İlköğretim Okulu'nun bulunduğu parseldeki imar değişikliğine yargıdan red cevabı geldi



İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Eminönü'ndeki Gedikpaşa İlköğretim Okulu'nun bulunduğu parsele "semt konağı" yerine "III. derece ticaret alanı" fonksiyonu getiren 1/1000 Ölçekli Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nın yürütmesini durdurdu.

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi, İBB'nin yaptıkları itiraza yanıt vermemesi üzerine, Ocak 2008'de plan değişikliklerinin kamu yararı, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile dava açtı.

'Kamu zararı var, hukuka aykırı'

9. İdare Mahkemesi, 06.01.2010 tarihli bilirkişi raporuna dayanarak verdiği kararda, "Parsel bazında semt konağı işlevinin kaldırılarak ticaret işlevinin getirilmesine yönelik karar, donatıların plan bütünü içinde değerlendirilmeli. Taşınmazdaki tescilin bazı gerekçelerle kaldırılması sonrasında, parselin tamamım kaplayan bir yapılaşma imkânı verilerek bina yoğunluğunun yeniden daha da arttırılması, kamuya ait bir yerin satışını da etkileyici bir nitelik taşımaktadır. Bu durumda da kamu zararının söz konusu olduğu anlaşılmakta ve tesis edilen plan tadilatının hukuka ve mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmaktadır" denildi.
Cumhuriyet


Geri Dön