03 / 05 / 2024

Gelibolu Tarihi Alan sınırı!

Gelibolu Tarihi Alan sınırı!

6546 sayılı kanun gereğince Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulacak. Bu alanda görülenler dışında, yeni yapı ve tesis yapılamayacak. Peki, Gelibolu'da tarihi alan nerede? İşte Gelibolu Tarihi Alan sınırı..



Gelibolu Tarihi Alan sınırı!

6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun, 28 Haziran 2014 tarihinde 29044 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 


Kanun gereğince, Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulacak. Kurul, Gelibolu Tarihi Alanının tarihi, kültürel ve manevi değerleri ile doğal dokusunun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve yönetimini sağlayacak.


Başkan, en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olan, mesleki açıdan yeterli bilgi ve deneyime sahip, mesleği ile ilgili olarak kamuda veya özel sektörde en az beş yıl çalışmış olanlar arasından müşterek kararname ile atanır.


Başkanlık, bu Kanun ve diğer mevzuatta kendisine verilen yetki ve görevleri Bakana karşı sorumlu olarak kullanır ve yerine getirir.


Başkanlık, kendisine tahsis edilen mali kaynakları görev ve yetkilerinin gerektirdiği ölçüde, mevzuatında belirlenen usul ve esaslara göre kullanır.


Tarihi alan planları Bu Kanun hükümlerine göre hazırlanan, Tarihi Alanın korunması, geliştirilmesi, yönetimi, tanıtılması, koruma esasları ve kullanma şartlarının belirlenmesi, bölgenin sağlıklaştırılması, yenilenmesi, açık alan sistemi yaya dolaşımı, taşıt ulaşımı ve altyapı tesislerinin tasarım esasları ile bölge halkının sosyal ve ekonomik yapısının iyileştirilmesi konularında hedefler, stratejiler ve kararları belirleyen ve Bakanlıkça onaylanan her tür ve ölçekteki planlarına deniyor.


Tarihi Alan ise; Kanuna ekli harita ve koordinat listesinde sınırları belirtilen ve bu Kanunla Başkanlığa tahsis edilen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanını ifade ediyor. Peki,  Gelibolu tarihi alanı neresi? Gelibolu'da nereye öngörülenler dışında, yeni yapı ve tesis yapılamaz?


Gelibolu Tarihi Alan sınırı, Kanuna ekli haritada gösteriliyor. Gelibolu Tarihi Alan haritası için tıklayın


Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun tam metni!




Geri Dön