28 / 04 / 2024

Gelir vergisi borcumu ödemedim ne olacak?

Gelir vergisi borcumu ödemedim ne olacak?

Gayrimenkul kira ve değer artış vergilerinin ilk taksit dönemi 31 Mart'ta sona erdi. Kimi mükellefler beyan ve 1. taksit ödemesi için son günü kaçırdı. Peki, siz de "Gelir vergisi borcumu ödemedim ne olacak?" diyorsanız işte yanıtı..



Gelir vergisi borcumu ödemedim ne olacak?

Mart ayı boyunca ödenen gayrimenkul kira ve değer artış vergilerinin ilk taksit dönemi 31 Mart'ta sona erdi. Mükelleflerin bu tarihe kadar elde ettiği gelir için beyanname vererek ödeme yapmaları gerekiyordu.


Ancak kimi mükellefler beyan ve 1. taksit ödemesi için son gün olan 31 Mart'ı kaçırdı. Peki, siz de "Gelir vergisi borcumu ödemedim ne olacak?", "Vergi ödememe cezası nedir?" diye soruyorsanız yanıtlayalım.


Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART - 31 MART 2016 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2015 yılı için 3 bin 600 TL’lik istisnadan yararlanılamaz.


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Vergi cezası..

Usulsüzlük cezaları, 1. derece ve 2. derece usulsüzlükler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Örneğin, vergi harç ve beyannamelerinin süresinde verilmemiş olması 1. derecede usulsüzlük cezası kapsamında oluyor.


Vergi borçlarına ait zaman aşımı süresi 5 senedir. 5 yılı geçen vergi borçları zaman aşımına uğrar. Bu borçlar hakkında geriye dönük inceleme yapılamaz ve ceza kesilemez.



Nisan ayında hangi vergiler var?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön