Gelire endeksli senet nedir? GES nedir?
GES nedir? Gelire endeksli senet nedir? soruları şu sıralarda sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. İşte gelire endeksli senet hakkında merak edilenler!GES ne demek? Gelire endeksli senet nedir? şeklindeki soruların cevapları gündem oldu
Gelire endeksli senet, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamasının ardından merak edilmeye başlandı. GES ne demek? Gelire endeksli senet nedir? şeklindeki soruların cevapları gündem oldu. İşte vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren gelire endeksli senet hakkında araştırılan detaylar…
GELİRE ENDEKSLİ SENET NEDİR?
Vatandaşların gündeminde olan gelire endeksli senet hakkındaki araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. GES, ekonomide alınan yeni tedbirlerdir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022'den itibaren gerçekleştirileceği açıklandı. Gelire endeksli senetler (GES), Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla getirisi Kamu İktisadi Teşebbüsü konumundaki bazı kuruluşların bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenen senetlere verilen isimdir.
Gelire endeksli senetler, vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak ortaya çıkarılmıştır. GES'lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan Kamu İktisadi Teşebbüslerinin gelirleriyle bir olacaktır. 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi ile vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesinin önüne geçirilecektir. Bununla birlikte, GES'lere konu Kamu İktisadi Teşebbüslerinden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri verilecektir.
GES AÇIKLAMASI
Hazine ve Maliye Bakanlığının GES hakkında yaptığı açıklama şu şekilde; “Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir. Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.
Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve ana para ödemeleri Bakanlığımız sitesinde açıklanan duyuruda belirtilen bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir. İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.”