29 / 04 / 2024

Geliri olmayan emlak vergisi öder mi?

Geliri olmayan emlak vergisi öder mi?

Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilmek için gerekli koşulları taşıyor olmak ve bunu bağlı olunan belediyeye bildirmek gerekiyor. Peki, geliri olmayan emlak vergisi öder mi? İşte yanıtı..



Geliri olmayan emlak vergisi öder mi?

Her sene Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksiti, Kasım ayında ise ikinci taksiti ödenen emlak vergisinde meskenler için "sıfır oranlı emlak vergisi" uygulaması bulunuyor.


Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilmek için gerekli koşulları taşıyor olmak ve bunu bağlı olunan belediyeye bildirmek gerekiyor. Peki, geliri olmayan emlak vergisi öder mi? Her geliri olmayan emlak vergisinden muaf mı?


Emlak vergisi muafiyeti şartları şu şekilde sıralanıyor:


200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olan ve hiçbir geliri olmayan kimseler emlak vergisinden muaf tutuluyor. 


Tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek olanlar şu şekilde sıralanıyor:

- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Yukarıda yer alan şartları taşımayan kimseler emlak vergisi mükellefi oluyor. Mükelleflerin vergi borcunu zamanında ödemesi gerekiyor. 


2014 yılı emlak vergisi ilk taksit ödemeleri en son 2 Haziran'da sona eriyor.


Emlak vergisi ödemeleri, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.



Emekliyim emlak vergisi ödeyecek miyim?



Geri Dön