04 / 05 / 2024

Gelişen ülkelere yatırım yavaşlıyor!

Gelişen ülkelere yatırım yavaşlıyor!

Unctad Dünya Yatırım Raporu’na göre küresel yabancı doğrudan yatırımakışlarının yönü gelişmiş ekonomilere dönüyor. Zengin ekonomilerdeki iyileşmenin yanı sıra Çin’in yurtdışındaki yatırım ve varlık alımlarının hızla artması bu akışı tersine çeviriyor




Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (Unctad) Dünya Yatırım Raporu’na göre, gelişmekte olan ekonomilere girecek olan Doğrudan Yabancı Yatırımlar’ın (FDI), yatırımcıların uzun vadeli planlarını özellikle Avrupa ve ABD olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki iyileşmeye göre şekillendirmesiyle durgunluk dönemine girecek. Birleşmiş Milletler’in ekonomistlerinin hazırladığı rapora göre yurtdışı yatırımları hızla artan Çin bu değişimdeki en büyük paya sahip olacak. Çin’li şirketlerin yurtdışı yatırımlarının son yirmi yıldır ülkeye giren yabancı yatırımları 2014 yılında aşabileceği belirtiliyor. 


Yatırımlar 2014’te yüzde 12.5 yükselecek 

Unctad’ın hazırladığı rapora göre yatırım akışlarındaki bu değişim küresel ekonomideki iyileşmeye eşlik ediyor olacak. Rapora göre geçtiğimiz yıl şirketlerin yurtdışındaki uzun vadeli fabrika ve proje yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 9 yükselerek 1.45 trilyon dolara ulaştı. 2012 yılında ise ciddi bir düşüş yaşanmıştı. 2014 yılında ise bu toplamın yüzde 12.5 yükselerek 1.6 trilyon dolara ulaşacağı ifade ediliyor. 


Raporda küresel yatırımların yönünü değiştiren en önemli dört trendin; 2013’te ekonomide olumlu havanın tekrar geri gelmesi, gelişmekte olan ekonomilere giren doğrudan yabancı yatırım akış hızının duraklaması, Çin’in yurtdışına yaptığı yatırımların akışı tersine çevirmesi, istihdamın kendi evine dönüş trendine girmiş olduğu belirtiliyor. 



Dünya




Geri Dön