22 / 12 / 2024

Binali Yıldırım: Sanki gayrimenkul alıyoruz, 2 günde KGS ya da OGS alınır mı?

Binali Yıldırım: Sanki gayrimenkul alıyoruz, 2 günde KGS ya da OGS alınır mı?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, akıllı ulaşım sistemleri kapsamında her şeyden önce temmuz, ağustos aylarında OGS ve KGS'yi kaldırıp yerine EGS sistemini devreye sokacaklarını söyledi



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Trafikte Akıllı Ulaşım Sistemleri sizin yaşam koçluğunuzu yapıyor. Herhangi bir güzergahla ilgili olabildiğince erken elinizde bilgiler olsa, oradaki bir kaza haberi size erken ulaşsa, seyahat etmek eziyetten keyfe dönüşür'' diye konuştu. 


Bakan Yıldırım, İstanbul'da düzenlenen ''Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı''nda yaptığı konuşmada, dünyada geçmişi 1960'lara kadar giden Akıllı Ulaşım Sistemlerinin, Türkiye için yeni bir konu olduğunu söyledi. ''Herhangi bir sorun müzmin hale gelmeden harekete geçmediğimizi'' ifade eden Yıldırım, Akıllı Ulaşım sistemleri konusunun da bu tür konulardan biri olduğunu belirtti. 


Önümüzdeki yıllarda da devam edecek olan araç artışlarıyla birlikte, ulaşıma ve altyapıya yönelik sorunların artarak, gittikçe karmaşık hale geleceğine işaret eden Yıldırım şunları kaydetti: 


''Altyapı ve yol olmadan, Akıllı Ulaşım Sistemleri, tek başına bir iş görmez. Dağın başına akıllı sitemi koysan neye yarar- Türkiye istikrarlı bir ülke, son 9-10 senedir büyümeyi sürdürüyor. Sürdürülebilir büyüme, kalkınma, bu tip toplantıların en fiyakalı lafıdır. Uluslararası toplantılarda hep bu konuşulur. Ama uygulama kısmına baktığımıza birçok ülkede bu olmamasına rağmen Türkiye'de gerçekten var. Son 9-10 senedir Türkiye sürekli büyüyor, ve bu büyüme ülkemizin insanlarına moral değeri olarak yansıyor. Ülkesel, küresel, bölgesel itibarını artırıyor. Şu çok önemli, Türkiye artık bilinmezler ülkesi olarak sınıflandırılmıyor.'' 


Artık servetin çok gelişmiş ülkelerin elinden gelişmekte olan ülkelerin eline doğru geçtiğine işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin bu değişimin öncü ülkelerinden olduğunu bildirdi. 


Binali Yıldırım, Bakanlık olarak 2023 hedeflerini ilk defa 2009 yılında ortaya koyduklarını hatırlatarak şunları dile getirdi: 


''10. Ulaşım Şurası'nda, yeni projeler, alınması gereken önlemler ve 2023'e yönelik hedefleri bütçesiyle projesiyle somut bir şekilde, ortaya koyduk. Bununla da kalmadık, aynı zamanda ara hedefleri de belirledik, 2015'e kadar ne olacak, 2019'a kadar ne olacak, bunları bile hesap ettik ve bu 61'inci hükümetin programına girdi. Önümüzde bizim yol haritamız var. Hedefleri koymak önemli bir şey. Bu geleceğe yönelik plan yapabilen, güven ve istikrarı yakalamış ülkelerin becerebileceği bir şey. Bunu başardık. Ama bu yetmez bunun sürdürülebilir hale gelmesi lazım.'' 


Bakan Yıldırım, hava ve kara trafiğindeki araç ve yolcu artışının doğal olarak beraberinde birtakım olumsuzluklar getirdİğini ifade ederek, Akıllı Ulaşım Sistemlerinin mevcut altyapıyı en etkin kullanmak için önemli bir araç olduğunu vurguladı. 


Binali Yıldırım, ''İnsanların yaşam koçu diye bir tarif var ya... Trafikte de Akıllı Ulaşım Sistemleri sizin yaşam koçluğunuzu yapıyor. Herhangi bir güzergahla ilgili olabildiğince erken elinizde bilgiler olsa, oradaki bir kaza haberi size ulaşsa, alternatif yollar cep telefonunuza gelse seyahat etmek eziyetten keyfe dönüşür. Bunlar akıllı sistemlerin özeti olarak görülebilir'' değerlendirmesini yaptı. 


Binali Yıldırım, Akıllı sistemlerle ilgili daha yolun başında olduklarını hatırlatarak, çalıştayın amacının konuya ilişkin farkındalık oluşturmak ve bu konunun daha fazla konuşulmasını sağlamak olduğunu söyledi. 


Birtakım insanların ''Ulaşımla iletişimin ne alakası var, neden aynı bakanlıkta bunlar-'' diye kendilerini eleştirdiğini hatırlatan Yıldırım, ''Akıl yolu ulaşım yolunun hizmetinde, şimdi sistem bu'' ifadesini kullandı. 


''Akıllanmıyoruz, bari trafiği akıllı hale getirelim''


Yapılan ulaşım hizmetlerini anlatırken, bölünmüş yolların trafikte hayat kurtardığını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: 


''Artık her şey hesap-kitap... Çevre hassasiyeti artıyor, trafikte sorunlar var. Bütün bunlar, insanları arayışa zorluyor. Bilim adamları 'trafikte insanları hizaya getiremedik, bari araçları akıllı yapalım da onların hatalarını telafi edelim' diye uğraşıyor. Trafik kazalarının büyük bir oranında ihmal ve ihlal var. Akıllı sistemler, insan unsurunu mümkün olduğu kadar devreden çıkarıp, başka yöntemlerle trafik güvenliğini sağlamak, böyle de düşünebiliriz akıllı sistemleri. Akıllanmıyoruz, bari trafiği akıllı hale getirelim. İnsan hayatından daha kıymetli bir şey var mı- Can en kutsal varlıktır.'' 


Akıllı ulaşım sistemleri kapsamında her şeyden önce temmuz, ağustos aylarında OGS ve KGS'yi kaldırıp yerine EGS sistemini devreye sokacaklarını söyleyen Yıldırım böylece biraz daha zaman tasarrufu yapmayı planladıklarını ifade etti. Yıldırım, hizmete kolay erişimin her şeyden daha önemli olduğunu vurgulayarak, '' Bunlar bedava dağıtılacak, ya da belki çok cüzi miktarla dağıtılacak. OGS, KGS'nin aksine bunu büfeden, dükkandan, her yerden alabileceksiniz. Sanki gayrimenkul alıyoruz. 2 günde KGS ya da OGS alınır mı-'' diye konuştu. 


Biraz geç kalınmış bir hizmette olsa ulaşım portalı yapacaklarını anlatan Bakan Yıldırım, ayrıca Bakanlığı tarafından Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesinin bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı bilgisini verdi. 

     

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan'la birlikte fuaye alanını ziyaret ederek stantları gezdi. 


Açılışı Binali Yıldırım tarafından yapılan çalıştay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca düzenlenen ilk ''Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı'' olma özelliğini taşıyor. 


Kamu, özel sektör temsilcilerinin yanı sıra konusunda uzman akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve belediyelerin bir araya geldiği etkinlikte ''Bilim ve Teknoloji'', ''Gözetim ve İzleme'', ''Operasyon ve Uygulama'' ve ''Ulaşım Güvenliği'' başlıkları altında paralel iki oturum şeklinde 4 adet panel düzenlenecek. 


Katılımcılar, çalıştay kapsamında bulunan fuaye alanında, konuyla ilgili faaliyet gösteren 21 kamu sektörü, özel sektör firması, belediye ve akademik temsilcinin hizmet tanıtım standının yanı sıra ayrıca ''Akıllı Ulaşım Sistemleri'' konusunda çalışan özel sektör firmalarının ve belediyelerin akıllı ulaşımla ilgili uygulama demoları ve Bakanlık sorumluluğunda yürütülen ''Ulusal Ulaştırma Portalı'' gibi pek çok önemli projenin tanıtım stantlarını da ziyaret edebiliyor. 


Bu arada çalıştay, Bakanlığın web sitesinden de canlı olarak izlenebiliyor. 


AA


Geri Dön