27 / 04 / 2024

Fikret Orman ve Beşiktaş yönetimi yeni stadyuma 100 milyon TL harcayacak!

 Fikret Orman ve Beşiktaş yönetimi yeni stadyuma 100 milyon TL harcayacak!

Beşiktaş’ın Yeniden Yapılanma ve Stratejik Planlama Komitesi Başkanı Adnan Dalgakıran, “Avrupalı takımların modelleri inceleniyor. 2 yıl içerisinde tüm projeleri tamamlamış olacağız” dedi



Futbolda dibe vurmanın yeni başlangıçlar için bir fırsat olduğunu söyleyen Beşiktaş’ın Yeniden Yapılanma ve Stratejik Planlama Komitesi Başkanı Adnan Dalgakıran, “Beşiktaş’ı 2 yıl içerisinde yeniden yapılandıracağız. Bunun için ünlü Beşiktaşlı işadamları reklam yüzü olacak. Kulüp 100 bin üyeye ulaşacak” dedi.


Türk futbolunun en borçlu kulübü olan Beşiktaş’ta yeniden yapılanma için düğmeye basıldı. Taraftarın aidiyet duygusunu perçinlemek için işadamlarından destek isteyen Beşiktaş, 100 bin üyeli bir kulüp haline gelecek. Kurumsal kimliğin yenileneceği kulüpte ilk hedef 600 milyon liralık borç yükünden kurtulmak. 140 milyon liralık gelire karşılık 120 milyon liralık futbolcu gideri bulunan Beşiktaş’ta bu rakamın yarıya indirileceğini açıklayan Beşiktaş’ın Yeniden Yapılanma ve Stratejik Planlama Komitesi Başkanı Adnan Dalgakıran, “Avrupalı takımların modelleri inceleniyor. 2 yıl içerisinde tüm projeleri tamamlamış olacağız” dedi.


30 milyon lira ek gelir


Futbolda aidiyet duygusunun çok önemli olduğunun altını çizen Adnan Dalgakıran, şu bilgileri verdi: “100 bin üyeye ulaştığımız zaman kulübe yıllık 30 milyon lira kazandırmış olacağız. Bunun için Beşiktaşlı işadamları da devreye girecek. Türkiye’nin önde gelen işadamları bu yapıda bize destek olmalı. Beşiktaş duruşuyla, taraftarıyla, yönetimiyle ve futbolcusuyla örnek bir kulüp olabilir. Futbolda dibe vurmak yeni başlangıçlar için bir fırsattır. Bunu Avrupa’da Borussia Dortmund’ta gördük. Kulüp mali açıdan çok zor bir dönem geçirdi. Sonra tüm yapılanmasını tamamladı. Bugün çok düşük bütçelerle Almanya’da her yıl şampiyonluk yarışı içinde. Böyle bir yapıya kavuşabiliriz.”


Kurumsal kimlik önemli


Türk futbolunun en yakın zamanda kurumsal yapıya kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Adnan Dalgakıran, şu değerlendirmeyi yaptı: “Artık kulübe para veren yönetici kalmayacak. Bu UEFA’nın mali kriterlerine uygun değil. Kulüpler kendi gelirleriyle ayakta duracak. Mevcut yapının biran önce değişmesi gerekiyor. Biz de bunun için çalışacağız. Kulüp sürekli para kazanacak. 140 milyon liralık gelir, 300 milyon lira olacak. Bunu gerçekleştirmek için de çok ciddi bir altyapı kurulması gerekiyor. Yöneticiler futbolun içerisinde olmayacak. Başkanlar kulüplerin önüne geçemeyecek. Bu yapı sonucunda ise Avrupalı kulüplerle mücadele edecek seviyeye ulaşılacak.”


Denetleme yapılacak


Beşiktaş’ı şeffaf bir modelle yöneteceklerini vurgulayan Adnan dalgakıran, “Bugün taraftarın bilmediği, yatırımcının göremediği bir çok şey var. Bunlar açıklanacak. Gelir ve gider dengesi kurulacak. Beşiktaş bundan önce sistemi olmayan bir kulüptü. Bundan sonra sürekli bir denetime tabi tutulacak. Hedefi olan bir kulüp olacak” diye konuştu.


120 milyon liralık gider kırpılacak


Beşiktaş’ın en önemli gider kaleminin futbolcu ücretleri olduğunu dile getiren Adnan Dalgakıran, şöyle konuştu: “Futbol takımına her yıl 120 milyon lira ödeniyor. Ancak gelirler 140 milyon lira. Bu çok doğru bir sistem değil. Bu giderleri yarıya indireceğiz. İsim yapmış ancak futbol hayatının sonuna gelmiş, disiplinsiz, sorun çıkaran oyuncularla yollar ayrılacak. Beşiktaşlı ruhunu canlandıracak tekmeye kafa uzatacak, savaşacak ve üstündeki formanın hakkını verecek genç bir ekip kuracağız. Gelecek için bunun yapılması şart.”


Beşiktaş’ın mali yapısı


Kulübün yıllık yayın hakkı geliri 50 milyon lira.

Lisanslı ürün satışı 20 milyon lira.

Stadyum geliri 50 milyon lira.

Sponsorluk geliri 15 milyon lira.

Diğer gelirler 5 milyon lira.

Kulübün toplam geliri 140 milyon lira.

Futbolcu giderleri 120 milyon lira.

Kulübün toplam borcu 600 milyon lira.

Yeni stat projesi 100 milyon lira.


Yeni stadyuma 100 milyon lira


Yeni stadyum projesi için de çalışmaların hızla sürdüğünü anlatan Adnan Dalgakıran, “Stat projesi artık Beşiktaş için şart. 100 milyon liraya mal olacak 40 bin kişilik yeni stat için Başkanımız Fikret Orman yoğun mesai harcıyor. Ancak Galatasaray ve Fenerbahçe gibi stat inşa etmemiz kolay değil. Çünkü mevcut stadyum Türkiye’nin en değerli arazisi üzerinde. Bununu için her kurumdan izin almak gerekiyor. Hedefimiz bir kaç ayda yeni stat içalışmalarına başlamak. Stadyum projesi yapılanma için önemli. Taraftarlar da yeni stat istiyor. Gerekli çalışmalar tamamlanacak” dedi.


Ceyhun Kuburlu / HÜRRİYET


Geri Dön