30 / 04 / 2024

Koçoğlu: İnşaat yapımında eğitimli işçi çalıştırılması şart!

 Koçoğlu: İnşaat yapımında eğitimli işçi çalıştırılması şart!

İnşaat yapımında eğitimli işçi kullanma şartını 5 yıl daha ötelenmesi, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşverenleri Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu'nu isyan ettirdi



Koçoğlu, "Çok canlar yanmasın, diye uyarıyorum. İnşaata koydukları tuğlayla, döşedikleri demirle bir inşaatın kalbini oluşturan, kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu ve iskelecide yeterlilik şartı aramak lüks değildir. Gerekliliktir. Bir betonarme demircisinin yapacağı hatanın bedelini onlarca masum insan canıyla ödeyebilir" dedi. 

Koçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada İNTES olarak kentsel dönüşüm seferberliğine hakkıyla katkı vermek için sektör olarak hummalı bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Ancak Koçoğlu, 2010 yılında çıkan yönetmelikle 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunluluğu getirildiğini anımsattı.

Eğitimli ve belgeli usta, kavramının İNTES için yeni olmadığını vurgulayan Koçoğlu, 2004 yılında Yol-İş Sendikası ile birlikte Türkiye'de ilk kez başlattıkları uygulamayla binlerce inşaat işçisini eğittiklerini söyledi. 

 

6 BİN İŞÇİ SINAVA GİRDİ

 

Meslek standartları konusunda da öncülük yaptıklarına dikkat çeken Koçoğlu, "İnşaat sektöründe meslek standartlar sistemini kurmakla görevlendirildik ve Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’ni kurduk. Bu merkezde bugüne kadar 6 bini aşkın işçinin mesleki yeterliliğini ölçmeye yönelik sınavı başarıyla gerçekleştirdik. Yüzlerce mühendis, usta, formenlerle, 20-30 kişilik teknik ekipler kurarak, akademik bilgiyi de yanımıza alarak üniversitelerle beraber çalıştık. 250 kuruluşa görüş sorduk, inşaat komitesiyle aylarca çalıştık. Bu sistemi kurduk" dedi.


Kurdukları mesleki yeterlilik ve meslek standartları sisteminin 5 Ocak 2012 tarihinde Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildiğini anlatan Koçoğlu, bugüne kadar ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, endüstriyel boru montajcısı gibi bir inşaatın ömrünü belirleyen ana alanlarda yeterliliklerin onaylandığını söyledi. Önümüzdeki günlerde yeterlilikleri onaylanan meslek sayısının 20’ye çıkacağını vurgulayan Koçoğlu, "Kısacası sektörümüzün geleceğini şekillendirecek olan “standartları belirlenmiş meslekler” ve ”eğitimli, belgeli çalışanları” önemsiyoruz. Bu uygulamaları daha geniş alanlara yayabilmek için de, gecemize gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Bunu herhangi bir karşılık beklemeden, ülkemize karşı bir sorumluluğumuz olarak yapıyoruz" dedi.


"ÇOK CANLAR YANMASIN DİYE UYARIYORUM"


Ancak tüm bu heyecan ve emekle altyapısı kurulmaya çalışılan, inşaatta-tesisatta “belgeli işçi çalıştırma” zorunluluğunun geçtiğimiz aylarda bir sabah Resmi Gazete’de yayımlanan tek cümleyle esnetildiğini söyledi. Koçoğlu, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından getirilen bir düzenlemeyle, müteahhitten veya Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınacak bir yazı ile 2017 yılına kadar geçici ustalık belgesi alınmasının yolu açıldı. Biz “belgeli usta” çalıştırmanın altyapısal anlamda gerektirdiği yoğun mesai ve zorlukların farkındayız. Ama “depreme dayanıklı konutlarda” güvenle oturabilmek istiyorsak, bu sistem şart. Elbette ki, altyapısı kurulana kadar sıvacı, boyacı, seramikçi gibi konut estetiği alanlarında çalışanlarda, yeterlilik testi ve belge aranması uygulamasında esnekliğe gidilebilir. Ancak, inşaata koydukları tuğlayla, döşedikleri demirle bir inşaatın kalbini oluşturan, kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu ve iskelecide yeterlilik koşullarını aramak lüks değil; gerekliliktir. Bir inşaatın sıvası döküldüğünde, can yakmadan telafi etme şansı olabilir, ama bir betonarme demircisinin yapacağı hatanın bedelini onlarca masum insan canıyla ödeyebilir" dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜM KİME EMANET


"Bir müteahhitten alacağı yazıyla, 5 yıllık bir süre için geçici ustalık belgesi almak; belgesiz yetersizlerden, belgeli yetersizler, dönemine geçmek demektir. Türkiye’yi depreme dayanıklı konutlarla donatacak olan “kentsel dönüşüm” çalışmalarını kime emanet etmemiz gerektiğini, tüm Türkiye olarak bir kez daha düşünmemiz gerekiyor" sözleriyle uyarısına devam etti.


İNTES olarak sektörde kalitenin ve can güvenliği standartlarının 5 yıl süreyle ertelenmesini istemediklerini tekrarlayan Koçoğlu, "Biz, insan canına verilen önemin 5 yıl daha ertelenmesinin, telafisi zor kayıplar verebileceği konusunda herkesi uyarmak istiyoruz. İnşaat işçisine sınavsız, eğitimsiz geçici belge uygulamasının gözden geçirilmesini istiyoruz. En azından taşıyıcı sistemi yapan işçilere eğitim ve belge şartı getirilmeli, diye düşünüyoruz." dedi.


HÜRRİYET



Geri Dön