02 / 05 / 2024

Yaptım, olacak diyen Ali Ağaoğlu'na rakip çıktı: George Lucas!

 Yaptım, olacak diyen Ali Ağaoğlu'na rakip çıktı: George Lucas!

Star Wars efsanesinin yaratıcısı George Lucas, ABD'de emlak fiyatlarının en yüksek olduğu San Francisco'daki gayrimenkul imparatorluğunu, ucuz evler yaparak halka açıyor. George Lucas "Marin Country için iyi bir şeyler yapmak istiyorum," diyerek, Ali Ağao



Hayranları cuma günü Yıldız Savaşları/Star Wars serisinin 35. yılını kutladı. 25 Mayıs 1977'de yayınlanmıştı ilk film. Star Wars yeni filmlerle sinemanın en başarılı serilerinden biri haline geldi. Üstelik bu başarı sadece gişe hasılatıyla da sınırlı değildi. Star Wars'un yaratıcısı George Lucas, yarattığı 'uzak galaksi'yi pazarlamayı iyi bildi. Ticari öngörüsü sayesinde Star Wars evrenine ait her şeyi (oyuncakları, oyunları ve hatta kostümleri), dünyanın her yerindeki hayranlarına sattı. Bu sayede de Hollywood'un en zenginlerinden biri oldu. George Lucas, bu başarı sayesinde ilk filmin vizyona girmesinden bir yıl sonra, ABD San Francisco'da kendi gayrimenkul imparatorluğunu kurmaya başladı. Şirketi Lucasfilm için Hollywood'dan uzakta bir çiftlik inşa etti: Skywalker Ranch. ABD'nin prestijli gazetelerinden New York Times'a göre 19 kilometrekarelik bu çiftlik, George Lucas'a 100 milyon dolara mal olmuştu. 1996'da ise Lucas, imparatorluğunu genişletmek için San Francisco Belediyesi'ne yeniden başvurdu. Beklenen izinler çıktıktan sonra inşaat başladı. İnşaat 2002'de bittiğide, Lucasfilm yeni bir araziye daha sahipti. Böylece George Lucas, ABD'de emlak fiyatlarının en yüksek olduğu San Francisco'da kendine çok büyük bir gayrimenkul imparatorluğu da kurmuş oldu. 


SAN FRANCISCO ATEŞ PAHASI 

San Francisco'da emlak fiyatlarının pahalı olmasının bir nedeni var. Şehirde yeni binalar için gerekli alan yok. Üstelik şehir, teknoloji devlerine ev sahipliği yapan Silikon Vadisi'ni de barındırıyor. Hal böyle olunca da San Francisco'da emlak fiyatları ateş pahasına dönüyor. Bir örnek verelim: 1900'lü yılların başından 1930'lara kadar, ABD ekonomisinin lokomotifi otomotiv sektörü iken, otomotivin başkenti Detroit'e 1.5 milyona yakın insan göç etmişti. Günümüzde ise ABD ekonomisinin lokomotif sektörü teknoloji. Fakat teknolojinin başkenti San Francisco'nun göç alacak yeri yok! Yapılan araştırmalara göre kent, her ne kadar ekonomik açıdan gelişse de, son yıllarda nüfus artış oranına göre ABD'nin hemen her kentinin gerisinde kalmış. Bu istatistik San Francisco'da gayrimenkullerin neden bu kadar pahalı olduğunu anlatmaya yetiyor. 


HEM HAYIR İŞİ, HEM İNTİKAM 

Dönelim George Lucas'a. Lucas, son aylarda sadece San Francisco'nun değil, tüm ABD'nin en zengin muhitlerinden Marin Country'deki imparatorluğunu büyütmeye çalışıyor, Lucasfilm için yeni bir genişlemenin planlarını yapıyordu. Fakat bu girişim, şimdiye kadar kendisine destek olan Marin Country sakinlerini kızdırdı. Lucasfilm de bir açıklama yaparak, planlarından vazgeçtiğini açıkladı. Ama George Lucas'ın yeni bir planı vardı; biraz hayır duası biraz da intikam almak için arazinin bir kısmına, ucuza satılacak konutlar yaptıracağını açıkladı. Fakat bu karar da Marin Country sakinlerini memnun etmedi. Zira onlara göre Lucas, bölgeye 'ayak takımını' çekmeye çalışıyordu. Lucas ise "Marin Country için iyi bir şeyler yapmak istiyorum," diyerek, bunun art niyetli bir girişim olarak algılanmasını istemediğini söylüyor, parası ve zamanını komşularını kızdırmak için harcamayacağını açıklıyordu. Lucas bir anlamda da Ali Ağaoğlu gibi, "Bu ülkede herkes bahçeli, havuzlu bir evde yaşamayı hak ediyor," diyor ve bağırıyor: "Yaptım, olacak!"

Sabah


Geri Dön