Geri alım (vefa hakkı) nedir?
Geri alım (vefa hakkı) gayrimenkul alanında kullanılan bir hukuki terim olarak karşımıza çıkıyor. Taraflar arasında geçerli olan geri alım hakkının ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Peki geri alım (vefa hakkı) nedir, ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? İşte geri alım hakkı ile ilgili bilgiler…
GERİ ALIM (VEFA HAKKI) NE ANLAMA GELİR?
Vefa hakkı, bir mülkün satışı sırasında eski sahibine teklif edilme hakkı anlamına gelir. Vefa hakkı aynı zamanda geri alım hakkı olarak bilinir ve eski sahibin mülkü yeniden satın alma hakkını korur. Bu hak genelde banka kredisi ödemesinde zorluk yaşayan kişiler tarafından talep edilir. Banka, borçların ödenmemesi durumunda teminat olarak aldığı mülkü elinde tutar. Ancak banka, bu mülkü yeniden satmak istediğinde eski sahibin vefa hakkını kullanma hakkına sahiptir.
GERİ ALIM HAKKI NASIL KULLANILIR?
Bir mülk satışa çıkarıldığında, eski sahibin, mülkü öncelikle satın alma hakkı vardır. Geri alma hakkının kurulması, yeni sahibin mülk üzerindeki herhangi bir kullanım hakkını kısıtlamaz. Yeni sahip, mülkü kullanabilir veya kiraya verebilir, bu konuda serbesttir. Geri alma hakkı, en fazla 10 yıl süreyle geçerlidir. Eğer bir satış işlemi 10 yılın üzerinde bir süre önce gerçekleşmişse, geri alma hakkı artık geçerli değildir. Ayrıca, özel bir sözleşme ile başka bir kişiye devredilmediği sürece, geri alma hakkı başkasına devredilemez. Sadece miras yoluyla devredilebilir.
GERİ ALIM ÜCRETİ NEDİR?
Geri alım hakkının noter veya tapuda düzenlenmesine göre ödenecek ücret değişir. Gayrimenkul satış işlemi sırasında vefa hakkı oluşturulduğunda tapu devir harcı dışında başka bir harç ödenmez. Ancak satıştan sonra noterde vefa sözleşmesi hazırlanması gerekiyorsa binde 5.94 oranında tapu harcı alınır. Vefa hakkının terk edilmesi, yani tapudaki şerhin kaldırılması işlemi için ödenmesi gereken harç maktu terkin harcı olarak bilinir.
GERİ ALIM HAKKI SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Geri alım hakkı, taşınmazın satış işlemi sırasında ya da sonrasında Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nde veya gerektiğinde noter huzurunda tesis edilebilir. Tarafların isteği doğrultusunda tapu kaydına şerh düşülebilir.
Vefa hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kullanılır?
Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?
Bankalar borçlu otellerle vefa sözleşmesi imzalıyor! |