27 / 04 / 2024

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Satın alma hakkının saklı tutulmasını sağlayan vefa hakkı, taşınmaz bir malın satışı durumunda eski sahibine tekrar satın alma hakkı tanıyor. Geri Alım (Vefa) Hakkı ile ilgili merak edilenlerin tümünü sizler için derledik..



Geri alım hakkı olarak da ifade edilen Vefa hakkı özellikle ipotek uygulamalarında karşımıza çıkıyor. Vefa hakkı ile ipotek karşılığı olarak satışa çıkarılan bir gayrimenkulde, sözleşme uyarınca ipotek sahibi öncelikli olarak satın alma hakkına sahip oluyor. 

Vefa hakkının miras yoluyla mirasçılara devredilmesi de mümkün oluyor. Aksine bir sözleşme bulunmadığı sürece devredilemez bir hak olarak biliniyor. Vefa hakkı, yeni mal sahibinin taşınmaz üzerinde hak ve tasarrufları bakımından herhangi bir kısıtlamaya neden olamıyor. Vefa hakkı azami 10 yıl süre ile kurulabiliyor. 

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Banka kredisini ödemekte zorluk yaşayan kişiler vefa hakkının kurulmasını talep edebiliyorlar. Banka ise borçların ödenmemesi durumunda ipotek edilen gayrimenkulü borca karşılık devralıyor. Bankanın bu gayrimenkulü tekrar satmak istemesi halinde vefa hakkı kullanan eski sahibi, gayrimenkulü satın alma hakkına sahip oluyor. Borca karşılık teminat durumunun yanı sıra istenildiği zaman taraflar arasında da vefa hakkı tesis edilebiliyor.

Bu hak sayesinde, gayrimenkul satışa çıkarıldığı zaman eski malik, gayrimenkulü öncelikli olarak satın alma hakkına sahip olmuş oluyor. Geri alım hakkının kurulması, gayrimenkulün yeni sahibinin herhangi bir kullanım hakkını kısıtlamıyor. Gayrimenkulü kullanabiliyor veya kiralama gibi gelirlerden faydalanabiliyor.


Geri Dön