22 / 11 / 2024
fuzul

Vefa hakkı (Geri alım) hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır?

Vefa hakkı (Geri alım) hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır?

Vefa hakkı olarak da bilinen geri alım hakkı, kişinin mecbur kalarak elden çıkardığı bir gayrimenkulü yeniden satı alabilme imkanını sağlayan uygulama olarak bilinmektedir. Peki, vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır? İşte vefa hakkı (Geri alım) hakkındaki detaylar…




Vefa hakkı gayrimenkul alım satımlarında karşılaşılan uygulamalardan biridir. Bir gayrimenkulü satan kişi, notersen sözleşme yaptığı veya tapuda şerh düşüldüğü takdirde o gayrimenkulün satışa çıkarılması halinde alma önceliğine sahiptir. Ancak vefa hakkının da belirli bir süresi bulunmaktadır. İşte, geri alım hakkı olarak da bilinen vefa hakkı konusunda merak edilen ayrıntılar…

VEFA HAKKI (GERİ ALIM) HAKKI NEDİR?

Vefa hakkı (Geri alım) satışa çıkan bir gayrimenkulün satın alma önceliğinin gayrimenkulün eski sahibine verilmesidir. Bu uygulama ile eski sahibi gayrimenkulü tekrar satın alma hakkı elde eder.  

Vefa hakkı (Geri alım) hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır?

Bankaya olan kredisini ödemekte güçlük çeken kişiler, bankadan vefa hakkı kurulmasını talep edebilir. Banka kredi borcunun ödenmemesi durumunda, ipotekli gayrimenkule kişinin borcuna karşılık el koyabilir.

Banka, bu gayrimenkulü satışa çıkarmak istediğinde kişi vefa hakkı ile gayrimenkulünü bankadan satın alabilir.

VEFA HAKKI NASIL KULLANILIR?

Satışa çıkan bir gayrimenkulün eski sahibi, gayrimenkulü öncelikli olarak satın alma hakkına sahiptir. Bununla birlikte vefa hakkının kurulmasıyla, gayrimenkulün yeni sahibi için herhangi bir kullanım hakkı konusunda kısıtlama olmaz. Yeni sahibi gayrimenkulü kullanabilir veya bir başkasına kiralayabilir.

Geri alım hakkı 10 yıl süre ile geçerlidir. Bir satışın üstünden 10 yıl geçtiğinde vefa hakkı geçerliliğini yitirir. Aynı zamanda vefa hakkı bir sözleşme ile aksi belirtilmediği müddetçe başkasına devredilemez. Geri alım hakkının devredilmesi sadece miras yolu ile mümkündür.

 


Geri Dön