28 / 04 / 2024

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Sükna hakkı Türk Medeni Kanunu’nun 823. maddesinde açıklanmış olup halk arasında oturum hakkı olarak da ifade edilen bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Sükna hakkı nasıl kurulur? İşte tüm merak edilenler...



Sükna, dilimize Arapçadan geçmiş, aslen oturmak, ikamet etmek anlamını taşıyan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul piyasasında da benzer olarak oturma hakkı olarak geçiyor. Bu hakkın yönergeleri, Türk Medeni Kanunu’nun 823. maddesinde açık bir şekilde belirtilmiştir. 

Sükna hakkı olan kimseler, bir gayrimenkulün tamamında ya da belirlenmiş bir bölümünde oturma hakkına sahip oluyorlar. Sükna hakkının kiradan en önemli farkı, bunun yalnızca konutlarda kullanılabilmesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Bu hakka sahip kişiler bir evin belirli bir bölümünde ya da tamamında ikamet etme hakkına sahip oluyorlar. Ancak bir taşınmaz üzerinde bulunan sükna yani oturma hakkı başkasına devredilemiyor ve miras yolu ile başkalarına bırakılamıyor.  

Sükna hakkı ile kira, uygulama bakımından farklılıklar gösteriyor. Oturma hakkı, ayni haklardan biri olarak kabul ediliyor ve tapuda irtifak hakları sütununa tescil ediliyor. Kira ise şahsi bir hak olarak ifade ediliyor ve tapu kütüğü şerhler sütununa ekleniyor. Sükna hakkı tesisinde tapuda senet gibi şekil şartı aranıyor. Kira için ise taraflar arasında düzenlenen yazılı sözleşmeler yeterli oluyor. 


Geri Dön