22 / 12 / 2024

Germencia Antik Kenti, dünyanın en büyük antikparkı olacak!

Germencia Antik Kenti, dünyanın en büyük antikparkı olacak!

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, milattan sonra 300-400 yıllarına ait olan Germencia Antik Kentinde kazı ve kamulaştırma çalışmalarının ardından dünyanın en büyük arkeoparkını kuracaklarını açıkladı



Kocatepe, İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve yürütülen "Tarihin Işığında Geleceğimizi Aydınlatalım" kapsamında restorasyonu yapılacak Deligönüllüler Konağının tanıtım kokteylinde, Kahramanmaraşın köklü geçmişiyle geleceğe ışık tutan eserlere sahip olduğunu vurguladı.

Kahramanmaraşta özellikle mozaik alanında yoğun bir çalışmanın içine girdiklerini dile getiren Kocatepe, şöyle konuştu:

"Özellikle Germencia Antik Kentindeki mozaik alanımızla ilgili bir arkeopark kurma çalışmamız var. Mozaik alanını tamamen ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu alan 1 milyon 460 bin metrekare, 146 hektarlık bir alandır. Mozaik alanıyla ilgili kamulaştırma çalışmalarını süratle yapıyoruz. Özel İdareden, emlak vergisinin biriken paylarından kamulaştırmaya kaynak aktardık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan da destek almak istiyoruz. Kamulaştırmaları süratle yaptıktan sonra, bir yandan kazı yapıp bir yandan da mozaikleri ortaya çıkartarak büyük bir arkeopark kurmak istiyoruz. Kazı ve kamulaştırma çalışmalarının ardından burada dünyanın en büyük arkeoparkını kuracağız. Bunu gerçekleştirerek Kahramanmaraşı hem köklü tarihi hem de antik çağa ait mozaikleriyle bir turizm destinasyon alanı haline getirmek istiyoruz."

Kocatepe, kokteylin gerçekleştirildiği Kocabaş Konağını özel sektöre vererek kent turizmine katkı sağlamak istediklerini, amaçlarının kar değil konağın kültür evi olarak hizmet vermesi olduğunu dile getirdi. Profesyonel girişimcileri konağı alıp işletmeye çağıran Kocatepe, kentteki diğer büyük konakların da restore edilerek butik otel tarzında işletmeye sunulmasının mümkün olduğunu vurguladı.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti ise ajans olarak en önemli misyonlarının illerdeki ekonomik ve sosyal kalkınma hareketlerinin heyecanına ortak olmak ve o heyecanı hızlandırmak olduğunu söyledi. Bölgedeki sosyal ve ekonomik alanları tespit etmek için daha önce plan yaptıklarını, bölge planı kapsamında ajansın birtakım destekleri olduğunu dile getiren Serdengeçti, şunları anlattı:

"Bu destekler çerçevesinde bölgemizde turizm alanlarında yapılan restorasyon hareketlerini hep beraber gördük. Bu heyecana bakarak bu kapsamda 2010 yılında İktisadi ve Sosyal Kalkınma Destekleri kapsamında turizm alanında desteğe çıkmıştık. Kahramanmaraş bu destekler içerisinde en fazla payı alan il oldu. İktisadi Kalkınma Kamu Projeleri kapsamında bölgede en fazla projesi geçen il Kahramanmaraş."

Vali Yardımcısı Servet Güngör de Kahramanmaraş il sınırlarında 450 civarında tescilli yapı olduğunu bu yapılar arasında yer alan Deligönüllüler Konağının 2010 yılında kamulaştırıldığını belirtti. Konağın DOĞAKA tarafından desteklenen projeler arasında yer aldığını ifade eden Güngör, projenin genel bütçesinin 800 bin lira olduğunu bunun 307 bin 500 lirasının DOĞAKA tarafından finanse edileceğini kaydetti.

AA


Geri Dön