04 / 05 / 2024

Gezici Festival Sinop'ta sinema açtırdı!

Gezici Festival Sinop'ta sinema açtırdı!

Sinema kültürünün yaygınlaşması için yollara düşen Gezici Festival, Kars ve Artvin'den sonra Sinop'ta da sinema açtırdı. Festival, İzmir'de de tarihi Konak Sineması'nın açılışına vesile olacak



sinemanın kalbinin attığı Beyoğlu, sinema mezarlığına dönüşürken, Emek Sineması gibi tarihi ve kültürel yapılar yıkılmaya çalışılırken,  Ankara  Sinema Derneği'nin düzenlediği Gezici Festival bir bir sinemaların yeniden açılmasını sağlıyor. 17 yıl boyunca Türkiye'nin pek çok şehrine film taşıyan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği festival, Kars ve Artvin'den sonra yine sineması olmayan bir şehirde, Sinop'ta da sinema salonunun açılmasına vesile oldu.

SİNOPLULAR HEYECANLI
Türkiye'nin en kuzey ucunda yer alan Sinop'ta iki yıl önce kapatılan şehrin tek sinema salonu Deniz Sinema'da, tekrar filmler gösterilmeye başlandı. Sinoplular yeniden sinemalarına kavuşmanın heyecanı içerisinde. Film gösterimlerine yoğun ilgi var. Sinemaya hasret kalan Sinoplular, yaklaşık 100 kişilik olan sinema salonunda film izlemek için adeta birbiriyle yarışıyor. 9 Aralık'ta Ankara'dan Sinop'a gelen Gezici Festival, dört günde 11 filmlik bir programla seyircinin karşısına çıktı. Şık bir program hazırlamış festival. Programda son dönemin popüler Türk filmlerinden Yangın Var, Entelköy Efeköy'e Karşı da, Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi, Gelecek Uzun Sürer de Hollywood klasiklerinden Uygunsuzlur, Cannes'da yarışan ve Oscar için adı geçen Artist de, Tuncel Kurtiz'in yönettiği Gül Hasan, Muzaffer Özdemir'in ilk filmi Yurt da var. Sinop'ta sinemaya olan ilgi, bir kültür merkezi ihtiyacını da yeniden gündeme getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın böyle bir projesi olduğu biliniyor, yetkililer bu projeye hız verilebileceğini belirtiyor. Ayrıca şimdilerde müze olan, Sinop Bienali'nin de düzenlendiği, Sabahattin Ali, Kerim Korcan gibi ünlü yazarların yattığı tarihi Sinop Cezaevi, çok amaçlı bir kültür merkezi olmaya en uygun yapılardan biri olarak görülüyor.

Gezici Festival'in Yönetmeni Başak Emre de daha kapsamlı bir festival için bir kültür merkezinin zaruri olduğu söylüyor. Sinop'a sadece filmler gelmedi. Sinemacılar da Sinop'taydı. Uğur Yücel, Cengiz Bozkurt, Muzaffer Özdemir, Murat Saraçoğlu şehre gelen filmcilerdi. Onur Ünlü'nün yönettiği Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi filmi için şehre gelen Cengiz Bozkurt, Sinop'ta epey popüler. Sebebi de bir dönem atv'de yayımlanan, Sinop'ta çekilen Parmaklıklar Ardında dizisinde rol alması. 2 Aralık'ta Ankara'da başlayan Gezici Festival, Sinop'tan sonra 14 Aralık'ta İzmir'e doğru yola çıkacak. En son altı yıl önce İzmir'e giden Gezici'nin tekrar bu şehre gelmesi için sosyal medyada kampanya başlatılmıştı. Festival yönetimi de bu çağrıya kulak verdi. Böylece altı yıllık bir ayrılıktan sonra sinemaseverler festivalleriyle buluşmuş olacak. Lakin bu buluşma yine bir sinema salonunun açılmasına da vesile olacak. İzmir'de iki yıldır kapalı olan ve tadilat geçiren tarihi Konak Sineması, perdelerini Gezici Festival'in film gösterimleriyle açacak.

ÖDÜLLÜ OYUNCU CAMİİ RESTORE ETTİ
Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği Uzak filmiyle Mehmet Emin Toprak ile birlikte Cannes Film Festivali'nden En İyi Erkek Oyuncu Ödülü alan Muzaffer Özdemir, Sinoplular'ın yakından tanıdığı bir isim. Festivalde ilk defa yönetmenlik yaptığı Yurt filmi gösterilen Özdemir, birkaç yıl Sinop'ta yaşamış. Sebebi de şehirdeki önemli tarihi yapılardan olan, Selçuklular'dan kalma Alaaddin Camii... 1214'te Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan camii, iki yıl önce kapsamlı bir şekilde restore edilmiş. Restore etme görevini de Özdemir üstlenmiş.

OLKAN ÖZYURT/Sabah


Geri Dön