19 / 07 / 2024

Gıda fiyatları bir oynadı pir oynadı! Bu kadarı beklenilmiyordu!

Gıda fiyatları bir oynadı pir oynadı! Bu kadarı beklenilmiyordu!

Gıda fiyatları geriledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, ekim ayında gıda fiyatlarının bir önceki aya göre gerilediğini kaydetti. İşte detaylar!




Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) yayınladığı verilere göre, Gıda Fiyat Endeksi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,1 puan düşüş ile 135,9 puana geriledi. Bu şekilde Gıda Fiyatları Endeksi düşüş eğilimini 7. aya getirmiş oldu. Verilere göre zirve yaptığı Mart 2022'ye göre yüzde 14,9 düşerken, Ekim 2021'e göre de yüzde 2 yükselmiş oldu.

Ekimde tahıl fiyatları yükselirken diğer temel ürünlerde gerileme görüldü. Tahıl Fiyat Endeksi ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 3 artış gösterdi. Bu dönemde uluslararası piyasalarda buğday fiyatları Karadeniz Tahıl Girişimine dair belirsizlikler ve ABD'den tedarik kısmıda aşağı yönü revize edilmesiyle yüzde 3,2 yükseldi. Uluslararası piyasadaki pirinç fiyatları da yüzde 1 yükselişe geçti. Tahıl Fiyat Endeksi ekim ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 11,1 artış gösterdi.

YAĞ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ VAR!

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksine bakıldığı zaman ekimde aylık yüzde 1,6 gerileyerek 150,1 puan oldu. Bu dönemde özellikle palmiye, soya ve kolza yağlarının fiyatlarında azalma yaşandı. Yağ endeksi bir yıl öncesine kıyasla yüzde 20’ye düştü.

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, ekimde eylüle göre yüzde 1,7 azalarak 140,1 puana indi. Endeks geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 15,4 arttı. Et Fiyat endeksinde yer alan verilere göre aylık bazda yüzde 1,4 gerileyerek 118,4 puana inerken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 arttı. Şeker Fiyat Endeksine bakıldığında da aylık bazda yüzde 0,6 gerileyerek 109 puan oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre şeker fiyatlarında yüzde 8,5 düşüş görüldü.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2022 yılında dünya tahıl üretimi tahminini de geçtiğimiz yıla göre yüzde 1,8 düşerek, 2 milyar 764 milyon tona düştü. Küresel buğday üretiminin bu yıl 783,8 milyon ton olacağı düşünülen FAO, tahıl üretiminin de yüzde 2,8 düşüş ile 1 milyar 467 milyon tona düşeceği tahmin ediliyor.

TOKİ evleri kaç senede ödeniyor?

1 saat mesai ücreti ne kadar 2022?

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön